Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:26   Güncelleme : 13-11-2014 17:26

7 marka arasında Renault Trucks lider

Almanya merkezli Joachim Fehrenkötter grubuna ait aynı adlı taşımacılık şirketi ile ETM-Verlag medya grubunun birlikte yürüttüğü ve Almanya pazarında bulunan yedi markanın yedi kamyonunu üç yıl sürecek bir kıyaslamaya tabi tutan “Fehrenkötter” testi tüm hızı ile devam ediyor.

7 marka arasında Renault Trucks lider

Almanya merkezli Joachim Fehrenkötter grubuna ait aynı adlı taşımacılık şirketi ile ETM-Verlag medya grubunun birlikte yürüttüğü ve Almanya pazarında bulunan yedi markanın yedi kamyonunu üç yıl sürecek bir kıyaslamaya tabi tutan “Fehrenkötter” testi tüm hızı ile devam ediyor.

Gerçek koşullar altında üç yıl işletildikten sonra hangi kamyonun kullanım açısından daha ekonomik ğunu ortaya koyacak testin iki yılı geride kaldı. Bu zorlu ve geniş kapsamlı test çerçevesinde güvenilirlik, yakıt tüketimi, üreticinin satış sonrası hizmetleri gibi tüm kriterler sürekli olarak değerlendirilip bir klasman yapılıyor. Üç yıllık sürenin ilk iki yılı sonunda Renault Premium Uzunyol, ilk yılın sonunda ğu gibi, yakıttaki cimriliği ve referans olarak kabul edilen güvenilirliğiyle klasmandaki lider konumunu kimseye kaptırmamış bulunuyor.

Joachim Fehrenkötter grubu Almanya'da uzun yıllardır taşımacılık sektöründe faaliyet gösteriyor ve zirai makinelerin, kamp araçlarının ve nakliye taşıtlarının uluslararası taşımacılığında uzmanlaşmış bir kuruluş olarak tanınıyor. Grubun yakın bir a kadar ağırlıklı olarak tek markadan oluşan yaklaşık 200 araçlık parkını yenileme amacı ile başlattığı test 7 markadan 7 ayrı kamyon ile sürdürülüyor. Bu testin sonucunda hangi markanın en güvenilir, işletme maliyeti en düşük kamyonu ürettiğini ve müşterisine en iyi satış sonrası hizmetlerini sunduğunu ortaya koymak ve araç parkını bu markanın kamyonu ile yenilemek ana hedef. Testteki yedi kamyon, güçleri 400 ile 420 bg arasında değişen 6x2 seri üretim kamyonlardan oluşuyor. Renault Trucks'ı temsilen bir Premium Uzunyol 410.25 6x2 kamyon seçilmiş. Kamyonu Almanya içindeki görevler için tek bir sürücü, Avrupa çapındaki dağıtım işleri için ise iki ayrı sürücü dönüşümlü olarak kullanıyor. Renault Premium Uzunyol hâlihazırda 350 bin km'den fazla yol kat etmiş durumda.

Üç yıllık testin ikinci yılının sonunda da, ilk yılın sonunda ğu gibi, Renault Premium Uzunyol diğer altı markanın kamyonlarının önünde liderliğini koruyor. Yedi kamyon içinde “en düşük yakıt tüketimi” ve “en düşük işletme giderleri” ile “tasarruf ustası” sıfatını fazlasıyla hak eden Renault Premium Uzunyol’a testin bitimine bir yıldan kısa bir süre kala daha şimdiden “ekonomi şampiyonu” gözüyle bakılıyor.

Testi Spedition Fehrenkötter taşımacılık şirketi ile ETM Verlag medya grubu birlikte düzenliyor. Veriler bu şirketlerin kendi ölçümleriyle ortaya çıkıyor. Teste ne Renault Trucks'ın ne de diğer üreticilerin herhangi bir şekilde müdahalesi söz konusu. Araçların her türlü giderleri (satın alma, bakımlar, onarımlar, yedek parçalar…) kayliyor ve klasman sıralamasını oluşturan global maliyet tutarına ekleniyor. Renault Premium Uzunyol, 100 km’de 31,9 litrelik ortalama tüketim değeriyle yakıt açısından en cimri araç konumunda ve listede ikinci sırada yer alan rakibine 1 litrelik fark atmış durumda. Aynı da kilometre bazında en düşük maliyetli araç da km başına 31,50 senti sabit maliyet, 35,43 senti de değişken maliyet olmak üzere toplam 66,93 sent ile Renault Premium Uzunyol.

Fehrenkötter, araçların yanı sıra markaların satış sonrası hizmetlerini ve müşterileriyle olan ilişkilerinin kalitesini de kıyaslamaya dahil ediyor. Araçların servisleri her ziyaret edişlerinde ödenen işçilik ve yedek parça giderleri de kamyonların global işletim maliyetlerine ekleniyor. Bu arada tüm kamyonların herhangi bir bakım sözleşmesi olmaksızın satın alındığını da belirtmek gerekiyor.