Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:27   Güncelleme : 13-11-2014 17:27

ARMA, Eurosatory’de görücüye çıktı

Otokar, dokuzuncu kez katıldığı Eurosatory Fuarı’nda yeni zırhlı aracı ARMA’nın yanı sıra dünyaca tanınan zırhlı aracı COBRA’yı ve mayına dayanıklı zırhlı aracı KAYA’yı da sergiledi.

ARMA, Eurosatory’de görücüye çıktı

Otokar, dokuzuncu kez katıldığı Eurosatory Fuarı’nda yeni zırhlı aracı ARMA’nın yanı sıra dünyaca tanınan zırhlı aracı COBRA’yı ve mayına dayanıklı zırhlı aracı KAYA’yı da sergiledi.

Otokar, Paris’te 14 – 18 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen Eurosatory Fuarı’nda her biri kendi sınıfının önde gelen araçları olan zırhlı taktik tekerlekli araçlarını sergiledi. Şirket, yeni zırhlı ürün ailesi ARMA’nın 6x6 modelini ilk kez bu fuarda kullanıcılarının incelemesine sundu.

Otokar’ın Türk savunma sanayisini dünyada temsil eden ve gücünü sergileyen lider konumu ile gurur duyduklarını söyleyen Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Tasarımı ve üretimi en Otokar’a ait olan araçlarımızın uluslararası pazarlarda gösterdiği başarı, ülkemizin tasarım ve üretim gücünü tüm dünyaya kanıtlama açısından bize gurur veriyor” .

Görgüç, şirketin özellikle COBRA zırhlı araçları ile tüm dünyaca tanındığını, dünyada 15’ten fazla ülkede Otokar zırhlılarının aktif olarak kullanıldığını iletti. Görgüç, “9’uncu kez katıldığımız bu fuarda dünyanın birçok ülkesinden gelen şirketlerle aynı arenada yarışıyor ve başarımızla ön plana çıkıyoruz. COBRA ile farklı coğrafi bölgelerde ve farklı kullanıcılarda edindiğimiz tecrübe ile ARMA ve KAYA gibi yeni zırhlı taktik tekerlekli araç aileleri geliştiriyoruz. Bu araçların COBRA gibi tüm dünyada kullanılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

ARMA zırhlısının güncel TSK ihtiyaçları ve dünyadaki gelişmeler doğrultusunda en modern teknolojilerle tasarlandığını ve geliştirildiğini söyleyen Görgüç şunları ekledi: “Günümüzde modern ordular, kullanılan araçlarda hareket kabiliyeti, modülerlik ve yüksek koruma arayışındalar. ARMA ile üstün Ar-Ge kabiliyetimiz ve mühendislik deneyimimiz ile bu üç bileşeni ideal biçimde sunuyoruz. ARMA, üstün taktik özellikleri olan, istenen düzeyde koruma seviyesi sunabilen, değişik tiplerde farklı ihtiyaçlara cevap verebilen modüler yapıda bir zırhlı araç ailesi. Fuarda bu ailenin ilk üyesi olan 6x6 Tekerlekli Zırhlı ARMA’yı sergiliyoruz. Fikri mülkiyet hakları en Otokar’a ait ARMA ile hedefimiz Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet etmek ve dünya pazarlarına açılmak.”

6X6 ARMA 10 KİŞİYİ TAŞIYABİLİYOR

Otokar, sahip ğu mevcut tasarım ve mühendislik alt yapısı ile tüm fıkri sınai mülkiyet hakları kendisine ait olan ARMA aracını kendi özkaynaklarını kullanarak geliştirdi. İlk olarak 6x6 tipi geliştirilen ARMA zırhlı ailesi modüler bir platform olma özelliği taşıyor. Farklı görevlere uygun geliştirilebilen araç, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı silah ve kule sistemleri ile donatılabiliyor.

6x6 ARMA zırhlısı, 6,4 metre uzunluğu, 2,7 metre genişliği ve 2,2 metre yüksekliği ile, sürücü ve komutan dahil toplam 10 personel, 4.500 kg yük taşıma kapasitesine ve 18.500 kg.’lık muharebe ağırlığına sahip. Aracın sağ ön tarafına yerleştirilmiş motoru sayesinde geniş iç hacme kavuşan zırhlıda, araç içinde ergonomik çalışma ortamı sağlanıyor. Bağımsız hiDROPnömatik süspansiyonu, kilitli transfer kutusu özelliğiyle her arazi koşulunda hizmete hazır ARMA, amfibi (yüzer) operasyon kabiliyetine de sahip. Düşük dönüş çapı, patlak gider lastikleri ve düşük idame giderleri ile ARMA dünyadaki benzerleri ile rekabete hazır.

Araçta, balistik ve mayına karşı korumada etkin monokok gövde yapısı, mayına ve patlamaya karşı korumalı koltuk sistemleri ve Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer koruması ile mürettebatın da güvenliğini sağlanıyor. Geliştirme çalışmalarına 2007 yılında başlanan ARMA’nın, hem Türkiye’de hem de ihracat pazarlarında satışı hedefleniyor. Konsept tasarımından test aşamalarının sonuna kadar tüm süreçleri Otokar tarafından yürütülen aracın 2010 yılının sonlarına doğru 8x8 versiyonunun da geliştirilmesi planlanıyor.