Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:27   Güncelleme : 13-11-2014 17:27

Yılın En İyi Yeni Motoru ödülü Fiat’ın

Fiat Powertrain Technologies tarafından geliştirilen MultiAir motor teknolojisi, 2010 Uluslararası Yılın Motoru yarışmasında “Yılın En iyi Yeni Motoru” ödülüne layık görüldü.

Yılın En İyi Yeni Motoru ödülü Fiat’ın

Fiat Powertrain Technologies tarafından geliştirilen MultiAir motor teknolojisi, 2010 Uluslararası Yılın Motoru yarışmasında “Yılın En iyi Yeni Motoru” ödülüne layık görüldü. Fiat’ın 1.4 litre silindir hacimli 170 HP’lik Multiair Turbo motoru, şimdilik Alfa Romeo’nun MiTo ve Guilietta modellerinde de kullanılıyor.

Performansı artırmak ve aynı da yakıt tasarrufu da yapmak amacıyla son derece gelişmiş bir supap mekanizmasından yararlanan 170 HP’lik bu yenilikçi İtalyan güç ünitesi çok yakında farklı Fiat modellerinde de kullanılmaya başlanacak.

12 yıldan bu yana 35 ülkeden 72 uluslararası otomobil basını mensubu ve motor mühendisinin yaptığı oylamalarla sınıflarında en iyi motorların seçildiği “Uluslararası Yılın Motoru” (Engine of the Year) yarışmasının 2010 yılı sonuçları açıklandı. Otomobil motor mühendisliğinin “Oscar”ları olarak da bilinen yarışmanın bu yıl açıklanan sonuçlarına göre Fiat’ın 170 HP’lik Multiair Turbo teknolojisi, “Yılın En İyi Yeni Motoru” unvanına sahip . Fiat Grubu’nun otomotiv, sanayi, denizcilik, elektrik üretimi ve demiryolu uygulamaları için motor ve şanzıman geliştirmesi, üretimi ve satışı konusunda faaliyet gösteren Fiat Powertrain Technologies (FPT) imzasını taşıyan MultiAir Turbo motor teknolojisi, halen Alfa Romeo MiTo ve Giulietta modellerinde kullanılıyor. Jüri üyelerinden Road&Track Dergisi editörü Dennis Simanaitis konuyla ilgili olarak “Fiat’ın MultiAir sistemi, bir dizi yeni supap mekanizması stratejisi ile geleneksel içten yanmalı sisteme yeni bir soluk getirmiştir” açıklamasını yaptı.

1.4 litre hacimli 170 HP güç üreten MultiAir Turbo motor teknolojisinin kalbinde, doğrudan giriş supapları aracılığıyla (Kısma valfini kullanmadan) havayı kontrol ederek yakıt tüketimini azaltan yeni bir elektrohidrolik supap yönetimi sistemi bulunuyor. MultiAir teknolojisi, geliştirilmiş yanma kontrolü sayesinde emisyon değerlerini azaltılmasına yardımcı olurken bir yandan da hem gücü hem de torku artırarak performansı iyileştirmeye yardımcı olmasıyla farklılaşıyor.

Aynı silindir hacminde geleneksel bir benzinli motorla karşılaştırıldığında MultiAir teknolojili motorun, daha fazla güç (%10 kadar) ve tork (%15 kadar) üretirken, bir yandan da önemli ölçüde daha az CO2 (%10 kadar), daha az partikül (%40 kadar) ve daha az NOx (%60 kadar) yaydığı ölçümlendirildi.