Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:27   Güncelleme : 13-11-2014 17:27

Kaçak akaryakıta özel tim!

Yılda tahminen 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir sistem daha geliyor.

Kaçak akaryakıta özel tim!

Yılda tahminen 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir sistem daha geliyor. Mevcut denetimlerin yetersiz kalması sebebiyle özel bir ekip oluşturulması gündemde.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın onayı ile kaçak benzin ve motorinle uğraşan kamu kuruluşlarının yaklaşık 30 kişilik bir özel tim kurması üzerinde duruluyor. Özel olarak eğitilecek bu ekipler, ihbar başta olmak üzere sektöre yönelik çeşitli operasyonlar gerçekleştirecek.

Özel ekibin içerisinde Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’ndan uzman personel bulunacak.

Mevcut yöntemle kaçak akaryakıt probleminin çözümünde başarılı olunamadığına dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, denetim ve incelemeler alanında uzman ve süratli karar alabilecek personelin bulunmasının daha verimli olacağını söyledi. Edinilen bilgilere göre bu ekipler, araç ve teçhizat açısından tam donanımlı hale getirilecek. Kaçak akaryakıt için oluşturulması düşünülen özel ekip projesi, Başbakanlık’ta yapılan kaçak akaryakıt zirvesinde gündeme geldi. Akaryakıt Kaçakçılığını Önleme Komisyonu başkanı olan Devlet Bakanı Yazıcı’nın katıldığı toplantıda benzin, motorin, fuel-oil gibi yakıt ürünlerinde kaçağın önüne geçmek için yapılması gereken mücadeleler hakkında ilgili kurumlar tarafından sunum yapıldı. Bakan Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele kapsamında özel bir ekibin oluşturulabileceğini söyledi.

Komşu ülkelerden kaçak mazot girişini önlemek için TIR ve kamyonların giriş çıkışlarını mercek altına alan denetim birimleri, depo kontrolü yapıyor. Türkiye’de litresi yaklaşık 3 liradan satılan motorinin fiyatı komşu ülkelerde 1-1,5 liraya kadar iniyor. Resmi rakamlara göre 2009 yılında 19 bin 724 ton kaçak akaryakıta el konuldu. Gümrük Müsteşarlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre akaryakıt kaçakçılığında farklı yöntemler kullanılıyor. Hatta kaçakçılar teknolojinin tüm imkânlarından faydalanıyor. Örneğin kaçak tanklarla, yasal akaryakıt bulunan tanklar elektronik kumandayla yönetiliyor. Denetim ğunda yasal akaryakıt kullanılıyor. Denetim elemanları uzaklaştığında kaçak akaryakıt pompalanıyor.