Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:27   Güncelleme : 13-11-2014 17:27

Ford Otosan 50. Yılını Kutluyor

Vehbi Koç tarafından kurulan, Ford ve Koç ailelerin iş birliğiyle gelişen Türk otomotiv sektörünün öncüsü Ford Otosan, Türkiye’de üretime başlamasının 50.

Ford Otosan 50. Yılını Kutluyor

Vehbi Koç tarafından kurulan, Ford ve Koç ailelerin iş birliğiyle gelişen Türk otomotiv sektörünün öncüsü Ford Otosan, Türkiye’de üretime başlamasının 50. yılını kutluyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından 5 yıl sonra, 1928 yılında imzaladığı distribütörlük anlaşmasıyla Türkiye’ye adım atan Ford’un Koç ile ortak olarak üretim zinciri kurmasının üzerinden geçen 50 yılı kutluyor.

Kutlama kapsamında Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç’un davetlisi olarak Ford Motor Company’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford ailesi ile birlikte Türkiye’ye geldi.

Koç Holding ile dünya otomotiv sektörünün en uzun soluklu ortaklıklarından birini kurduklarını kaydeden Bill Ford, “Biz geçmiş 50 yılı değil, gelecek 50 yılı kutlamak için buradayız…” diyerek Türkiye’nin geleceğine duyduğu güvenin altını çizdi.

Ford Otosan’ın 50 yıllık tarihinin aynı da Türkiye otomotiv sektörünün de tarihi ğunu söyleyen Mustafa Koç, “Türkiye’de otomotiv endüstrisinin Ford Otosan ile başladığını görmekten büyük bir onur duyuyoruz” .

Ford Otosan’ın 50’nci yılı kutlamaları vesilesiyle Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç’un davetiyle Türkiye’ye gelen Ford ailesinin üçüncü jenerasyon temsilcisi ve Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford’un yanı sıra Ford Motor Company CFO’su Lewis Booth ve Ford Avrupa Başkanı John Fleming ile Ford Motor Company’nin en üst düzeydeki yöneticileri de Türkiye’deki buluşmaya katıldı.

Kurucusu Vehbi Koç’un 1928 yılında Ford bayiliği almasıyla başlayan Koç ve Ford’un üç kuşak boyunca hiç sarsılmayan güçlü ortaklığı ve mükemmel yol arkadaşlığıyla pek çok başarıya imza atan öyküsü, Türk sanayi tarihine güçlü izler bırakarak 82 yılı geride bıraktı. Ford Otosan adıyla 50 yıllık geçmişe sahip kuruluşun başarısını değerlendiren Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, Ford Otosan’ın dünya otomotiv tarihindeki en uzun süreli ve en başarılı iş ortaklıklarından biri ğuna dikkat çekti.

GEÇMİŞ DEĞİL, GELECEĞİ KUTLUYORUZ

Ailesinin ve şirketinin Türkiye ile olan güçlü bağlarından dolayı Türkiye’ye gelmenin eve gelmek gibi ğuna değinen Bill Ford; Koç ve Ford ailelerinin arasındaki ilişkinin 80 yıldan fazlaya uzanan bir süreye dayandığını söyledi. Ford Otosan’ın dünya otomotiv tarihindeki en uzun süreli ve en başarılı iş ortaklıklarından biri ğuna dikkat çeken Bill Ford, Ford Otosan ve Türkiye’nin Ford için büyük değer taşıdığını söyledi.

Bill Ford, “Kocaeli Fabrikası’nda üretilen Transit ve Connect’in yakaladığı ihracat başarısı ve dünya çapındaki küresel performansı gurur verici. Ford olarak sahip ğumuz yenilikçi yaklaşım vizyonunda Türkiye’den büyük ölçüde besleniyoruz. Ford Otosan, iki ülke arasındaki ortaklığın en önemli kazanımlarından biridir. Yıllar önce temelleri atılmış bu ortaklığın bugün bu noktaya gelmiş olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Koç ailesine ve Ford Otosan’a duyduğumuz güven ve inançla, işbirliğimizin uzun yıllar süreceğini biliyorum. Dün buradaydık, yarın da burada olacağız. Biz geçmiş 50 yılı değil, gelecek 50 yılı kutlamak için buradayız” .

FORD OTOSAN’IN BAŞARISI, TÜRK OTOMOTİVİNİN BAŞARISIDIR

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, üç kuşak boyunca Koç ve Ford’un mükemmel yol arkadaşlığıyla pek çok başarıya imza attıklarını söyledi. Mustafa V. Koç sözlerine şöyle devam etti: “Ford Otosan, iki büyük vizyonerin; Henry Ford ve Vehbi Koç’un önderliğiyle kuruldu. Onların tutkusu ve inancı, Ford Otosan’ı bugünlere getiren en önemli itici güç . Ford Otosan’ın başarısı, Türkiye endüstrisinin başarısıdır. Ford Otosan bu 50 yılda, Koç Holding’in amiral gemilerinden biri olarak ülkemizin otomotiv sanayinin dönüşümü ve gelişimine birçok konuda ilklere imza atarak öncülük etmiştir. Ford Otosan’ın kuruluşundan bugüne geçen sürede gerçekleşen ikibuçuk milyar dolarlık yatırım, Türkiye’nin en büyük yatırımlarından biriyken aynı süre zarfında toplam 21 bin 500 kişiye istihdam sağlamış, iki buçuk milyon adede varan araç üretimi gerçekleştirmiştir. Toplam 18 milyar dolar ihracat geliri elde ederek Türkiye ekonomisinin en önemli kuruluşlarından biri olmuştur. Türkiye’nin ilk otomobilini üretmiş olan Ford Otosan, 5 kıtaya birden ihracat yaparak küresel bir oyuncu haline gelmiş, Amerika kıtasına ihracat yapan ilk ve tek Türk otomotiv firması olmuştur. Ford Otosan sadece Türkiye otomotiv sektörüne ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamakla kalmayıp; kaliteli ve uygun maliyetli üretimiyle Ford Motor Company’ye de değer katmıştır. Başarılı tarihi, Ford Otosan’ın geleceği hakkında en önemli referanstır. Gelecek yıllarda da Ford Otosan’ın nice başarılarına şahitlik yapacağımızdan hiçbir kuşkum yoktur.”

Ford Otosan’da Rakamlarla 50 Yıl

50 yıllık toplam üretim a

2.4 milyon adet

50 yılda sağlanan toplam istihdam

21.500 kişi

50 yıllık toplam ihracat cirosu

18 milyar Dolar

50 yıllık ciro

38 milyar Dolar

50 yılda ihracat yapılan pazarların sayısı

80

50 yıllık toplam satış a

2.5 milyon adet


TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İLKLER VE KATKILAR;

• İlk otomotiv montaj fabrikası
• İlk otomobil üretimi
• İlk Türk seri otomobili – Anadol – 1967
• İlk Türk dizel motoru – ERK - 1986
• İlk yerlileştirme çalışmaları ve Türk yan sanayinin geliştirilmesi
• İlk Ar-Ge merkezi
• İlk ihracat
• Otomotiv’in anavatanı, ABD’ye ilk ihracat
• 5 kıtada 60’dan fazla ülkeye ihracat
• Kuruluşundan beri yaklaşık 2.5 milyar Dolar’lık yatırım ile Türkiye’nin en büyük yatırımlarından biri
• Ürettiği ürünler ile Avrupa ve ABD’de alınan “Yılın Ticari Aracı” ödülleri
• Üst üste 8 yıldır pazar liderliği