Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:28   Güncelleme : 13-11-2014 17:28

İBB, elektrikli otomobile öncülük ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Renault, çevre dostu elektrikli araç üretimi için protokol imzaladı.

İBB, elektrikli otomobile öncülük ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Renault, çevre dostu elektrikli araç üretimi için protokol imzaladı. Karbondioksit salınımını sıfıra indirecek Renault Fluence’ın 2011 yılından itibaren Bursa’da üretilmeye başlanacağını açıklayan Başkan Topbaş, İstanbul Enerji A.Ş, BELBİM ve İSPARK’ın bu teknolojinin altlığını hazırladığını söyledi.

Her alanda ilklere imza atan ve Türkiye’deki kamu kuruluşlarına öncülük yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünyanın gelişmiş şehirlerinde ğu gibi İstanbul’da çevre dostu elektrikli araç kullanımını yaygınlaştıracak bir projeye imza attı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Saraçhane Belediye Sarayı’nda düzenlenen törende İstanbul Enerji A.Ş Genel Müdürü Adnan Çelik, Renault MAIS Genel Müdürü İbrahim Aybar ile Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu tarafından imzalandı. Törende BELBİM Genel Müdürü Harun Maden, İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, Başkan Danışmanı Kotran Çelikbilek, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mevlüt Bulut ile Sivil Savunma Sekreteri Mehmet Tunç da yer aldı.

Çevre dostu elektrikli araçların dünyanın diğer öncü şehirlerinde ğu gibi İstanbul’da da kullanımı ve yaygınlaştırılması konusunda işbirliği oluşturmayı amaçlayan anlaşma, 2011 yılından itibaren üretimi gerçekleşecek olan elektrikli araçlar için İstanbul il sınırları içerisinde gerekli şarj altyapısının oluşturulmasını, buna bağlı hizmetler ve düzenlemelerin geliştirilmesini kapsıyor.

2 MİLYON TON KARBONDİOKSİT SALINIMINI ÖNLEDİK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde ‘İstanbul gelişmiş şehirlerle yarışacak ve dünyaya örnek olacak gelişmelere ev sahipliği yapacak’ hatırlattı. Aradan geçen 6 yıl sonra birçok alanda bu mutluluğu yaşadıklarını belirterek Topbaş, “Elektrikli araçların dünyada daha yeni yeni görünmeye başladığı bir dönemde İstanbul olarak çok önemli ve Türkiye’ye öncü olacak bir adım atıyoruz. Tarihe bir iz düşüyoruz. Belki de gelecekte bu şehirde tüm araçlar elektrik motorlu olacak. Ama belki biz olamayacağız” .

Araçlarda fosilli yakıtların kullanılmasının beraberinde hava kirliliğini, çevre sorunlarını ve yaşam alanlarının daralmasını da getirdiğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, ekolojik kıyametten bahsedilen ve dünya nüfusunun yüzde 75’inin şehirlerde yaşadığı günümüz dünyasında yöneticiler olarak bu sorunlara çözüm bulmak için çalıştıklarını söyledi.

BURSA’DA ÜRETİLECEK

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Renault’un üreteceği elektrikli otomobilleri anlatarak, “Amacımız yüzde 20, yüzde 30 emisyonlu otomobil üretmek değil sıfır emisyonlu otomobil üretmek ve herkesin kullanımına sunmaktır. 2011’den itibaren dört elektrikli otomobili pazara sunmaya hazırlanıyoruz. Bu dört farklı model Bursa ve diğer fabrikalarda üretilecek” diye konuştu.

Fransa’da Kangoo’nun elektrikli modelinin, Bursa’da ise, Fluence’ın elektrikli modelinin üretim çalışmasının tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayan Tunalıoğlu, “Elektikli Fluence şu anda hâlihazırda imalatta bulunan diğer üç modelle aynı elektrik bantlarından Bursa fabrikasından çıkacak ve dünya pazarlarına sunulacak. Böylece Oyak Renault öncü olacaktır” .

Renault Genel Müdürü İbrahim Aybar ise otomobilin Türkiye’de satılabilmesi için çok önemli altyapı ihtiyacı ğunu ifade ederek, şunları kaydetti; “Beklentimiz aynı Avrupa’da başlayan bu desteğin Türkiye’de hayata geçmesi. Diğer bir önemi ve tarihi adım da teknolojik altyapı yani kullanıma verilecek otomobillerin ne şekilde şarj edileceği ve şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması. Biz bugün bu konunun yaygınlaşması için tarihi bir başlangıç yapıyoruz. İstanbul sokaklarında elektrikli şarj istasyonlarını görmeye başlayacağız. Böylece elektrik motorlu otomobilleri alacak vatandaşlarımız Türkiye’de hiçbir altyapı sorununun kalmadığını da görmeye başlayacaklar.”