Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:28   Güncelleme : 13-11-2014 17:28

Tüm otobüsler engellilere uygun hale geliyor

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr.

Tüm otobüsler engellilere uygun hale geliyor

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ni (TOFD) ziyaret ederek ulaşımla ilgili talep ve önerilerini dinledi. Ziyaret için derneğin Ataköy’deki merkezine giden Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı’yı Başkan Ramazan Baş ve Yönetim Kurulu Üyesi Naci Gürbüz karşıladı.

Merkezde yetkililerle görüşen Baraçlı, engellilerin İstanbul’da ulaşımda karşılaştıkları problemleri ve beklentilerini dinledi ve İETT’nin bu konudaki projelerini anlattı.

Genel Müdür Baraçlı, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada Türkiye nüfusunun sekizde birinin, yani 8.5 milyon insanın engellilerden oluştuğuna, engellilerin, bu engellerinden dolayı topluma katılma ve çevreye uyum gösterme konusunda ciddi sıkıntılar içerisinde ğuna dikkat çekerek Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ın “İstanbul`da bütün projeler engellilerin onayından geçecek” prensibi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

ENGELLİ DOSTU ULAŞIM

Hedeflerinin bütün İstanbul ulaşımını engellilerin faydalanabileceği medeni ölçülere taşımak ğunu dile getiren Baraçlı, engelli dostu bir toplu ulaşım sağlamak amacıyla mevcut yapıları gözden geçirdiklerini, alınan otobüslerde ve metrobüs araçlarında, duraklarda, kısacası yapılan bütün yatırımlarda engellileri de dikkate aldıklarını belirtti.

Duraklara ve araçlara kabartmalı yazılar ve sinyalizasyonlara sesli ikazlar koymayı planladıklarını söyleyen Baraçlı şunları söyledi: “Toplam 2 bin 813 otobüsümüzden metrobüs dahil 794`ü yana yatma ve alçak tabanlı olmak üzere engelli vatandaşlarımıza uygun olarak tasarlanmıştır. Bundan sonra alınacak bütün otobüsler de alçak tabanlı ve engellilere uygun olacak. Özel halk otobüsleri için de aynı durum geçerli olacak. Akıllı yolcu bilgilendirme sistemi üzerinde çalışıyoruz. Duraklarımızda hem yazılı hem sesli olarak hangi durağa hangi otobüsün ne geleceği hususunda bilgi verilecek.”

ŞOFÖRLER EĞİTİLİYOR

Baraçlı ayrıca engelli vatandaşlara hor davranan şoförlere de ciddi yaptırımlar uygulanması yönünde de çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek “Engellilerle ilgili kurumlar tarafından şoförlerimize bu konuda eğitimler veriliyor” .

Engelliler konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla paneller ve sosyal etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Baraçlı, omurilik felçlileri için de çeşitli gezi ve piknik etkinlikleri düzenlemeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi.