Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

Lojistikçiler Mersin’de buluştu

Türkiye lojistik sektörünün önde gelen isimleri, 3.

Lojistikçiler Mersin’de buluştu

Türkiye lojistik sektörünün önde gelen isimleri, 3. kez düzenlenen lojistik fuarı ve uluslararası konferans vesilesiyle Mersin’de buluştu. UND yönetiminin de hazır bulunduğu konferansta lojistik köyleri bir kez daha masaya yatırıldı.

Mersin Lojistik ve Transport Fuarı, 7 Ekim’de düzenlenen törenle üçüncü kez kapılarını açtı. Mersin Liman İşletmeciliği’nin ana sponsor ğu ve 90’a yakın firmanın katılımı ile gerçekleştirilen fuarın açılışına Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır katıldı.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu açılışta yaptığı konuşmada lojistiğin ülke ve illerin ekonomisine olan katkısını dile getirdi. Bu katkı nedeniyle Mersin’in bu sektörü iyi değerlendirmeye çalıştığını ifade eden Güzeloğlu, “Yapılan çalışmalar sayesinde, kentin taşımacılık, turizm, tarım, teknoloji ve ticaret konusunda ön plana çıkabileceğine dair bilgilere ulaşıldı. Bu kapsamda çalışmalarımızın ını bu yönde şekillendirmeye özen gösteriyoruz. Lojistik anlamına gelen taşımacılıkta yakın bir gelecekte ülkemizin göz bebeği haline geleceğimize inanıyorum” .

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise Mersin’de lojistik alanında yapılan çalışmalara dikkat çekti. Belediye olarak gerekli alt yapı desteğinin sağlanmasına özen gösterdiklerini anlatan Özcan “Fuarlar kent ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle Mersin’de fuar ve kongre turizmini geliştirmek istiyoruz. Mevcut kongre ve fuar organizasyonlarını koruyup geliştirirken, farklı sektörlerdeki etkinliklerin de sayısal olarak artmasına öncülük ediyoruz. Bunun için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız” diye konuştu. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, dünya genelinde gelişen lojistikte Mersin’in cazibe merkezi haline geldiğini kaydetti.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Mersin Lojistik ve Transport Fuarı ile eş lı olarak bir de uluslararası konferans düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Deniz Ticareti Odası, Mersin Lojistik Platformu ve Mersin Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen konferansın açılış konuşmaları, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Lojistik Platformu Başkanı Jozef Atat, TİM Başkan Vekili Nail Nedim Güreli ve Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından yapıldı.

Açılışın ardından Kadri Şaman 3. Lojistik Başarı ödülleri sahiplerine verildi. Mersin Üniversitesi Dış Ticaret ve Lojistik Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu tarafından belirlenen seçici kurul, bu sene ikisi ulusal biri de yerel olmak üzere üç firmayı ödüle layık gördü. Buna göre ‘Sektöre Destek’ ödülü yaptığı açılımlar ve Mersin’de sektörün gelişmesi amacıyla yaptığı alt yapı yatırımları nedeniyle TCDD’ye verildi. Ödülü teslim alan TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Veysi Kurt, yürütmekte olan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ulusal Başarı Ödülü’ne Intercombi Nakliyat ve Lojistik Anonim Şirketi, Yerel Başarı Ödülü’ne ise Köknar Taşımacılık layık görüldü.

Aynı da UND Yönetim Kurulu Üyesi olan Köknar Taşımacılık Genel Müdürü Bedirhan Orak ödülünü alırken ekibine ve konferans düzenleyicilerine teşekkür etti.

MERSİN’DE SÜREÇ HIZLANMALI

Konferansın “Türkiye Dış Ticaret ve Lojistik Sektörü” başlıklı ilk oturumunun konuşmacıları UND Başkanı Tamer Dinçşahin, IRU Yönetim Kurulu Üyesi ve UND 2. Başkanı İzzet Salah ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Gürgenç idi. Mehmet Tanyaş’ın moderatörlüğünü yaptığı oturum öncesi Ulaştırma Bakanı Danışmanı Sami Kabaş söz alarak, Bakan Binali Yıldırım’ın mesajlarını iletti.

Konuşmasında küresel krizin dünya ticareti ve Türkiye uluslar arası lojistik sektörüne etkilerine ilişkin değerlendirmeler yapan Tamer Dinçşahin, UND’nin, 2010 yılında Nisan ayında, uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak “Tekirdağ-Toulon ve Tekirdağ- Trieste Ro-Ro Hatları”nı küresel lojistik sektörünün hizmetine sunduğunu kaydetti. Geçensene düzenlenen 10. Ulaştırma Şurası sonrası belirlenen 100 hedefe de değinen Dinçşahin, “Özellikle büyük kentlerde lojistik faaliyetlerin belli merkezlerde kümelendiği lojistik köylerin yaygınlaştırılması, limanların geliştirilmesi, mevcut ve yeni pazarlarla intermodal ulaşım bağlantılarının kurulması, transit yüklerin geçişinin kolaylaştırılması gibi projeleri içeren 100 hedefin gerçeğe dönüştürülmesi Türkiye ekonomisini, dünya ekonomisinde üst sıralara yerleştirecektir” .

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından açıklanan yeni ihracat stratejilerinin ‘sağlıklı, planlı ve kararlı bir lojistik stratejisi’ olmadan gerçeğe dönüşmesinin imkansız ğunu da söyleyen Dinçşahin, Mersin’in yaptığı planlarla Türkiye için çok iyi bir örnek ğunu ifade etti fakat sürecin yavaş ilerlemesini şu sözlerle eleştirdi: “2007 yılından bu yana gayretli, birçok riski sırtına alarak çalışmaya atılan arkadaşlarıma kamunun da çok büyük destek vermesi gerekmektedir. Ben eğer Mersin yatırımcısı olsaydım, üç senede rakiplerimin benim önüme geçebileceğini düşünerek başka noktalarda yatırıma yönelebilirdim. Bu istekliliğim kırılabilirdi. Sektörümüz adına isteklerimizin göz ardı edilmemesini istiyoruz. Yatırımdan vazgeçecek noktaya gelmeyi istemiyoruz. Bu yüzden de bütün Türkiye’nin örnek almak için beklediği Mersin projemizin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.”

İzzet Salah ise, uluslararası nakliyecilerin, IRU’nun önderlik ettiği projelerle Japonya’dan Türkiye aracılığıyla Avrupa ve Afrika’ya kadar, kesintisiz ulaşım sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Salah “Kamyoncunun geçtiği her yerde refah vardır. Kamyoncu geçtiği her kasabadan, şehirden alışveriş yapar, mazot alır, lokantalarına gider” .

Konuşmasında lojistik köylerin, Organize Sanayi Bölgeleri’nin yakınında olması gerektiğini de ifade eden Salah, “Aksi bir durum maliyetleri yükseltecektir. O da üretici kendine başka bir alternatif arayacaktır. Bu yüzden de Devlet’in, OSB’ler için arazi tahsis ettiğinde arkasında da lojistik köy için alan tahsis etmesi gerekmektedir. O biz lojistikçiler bu alana bu kadar büyük rakamlar ödemeyeceğiz” .

Kaan Gürgenç ise, “Bir ekonomistin söylediği gibi dünya sizin ne ürettiğinizle değil, bu ürünü tüketileceği alana ne kadar maliyetle ulaştıracağınızla ilgileniyor. Dolayısıyla gelecekte savaşlar tedarik zinciri üzerinde olacak. Böyle baktığınız maalesef ki Türkiye’nin gitmek için çok uzun yolu var. Bugün bir ülkenin iş yapışı kolaylığı endeksinde 64’üncü sıradayız. Ve ekonomimizi dünyada ilk 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Aradaki fark bile bize yapmamız gereken işin ne kadar çok ğunu gösteriyor” .

“Küresel Lojistik sektöründe Türkiye’nin Önemi ve Geleceği” başlıklı ikinci oturumda ise IRU Eşya Taşımacılığı Konseyi Başkan Yardımcısı Peter J Cullum, IRU TIR Sistemi Yönetimi ve SAFETIR Sorumlusu Raphaël Hirt ve Logwin Logistics CEO’su Ercan Ataman konuşmacı .