Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

DAF, Türkiye yatırımını erteledi

Avrupa’nın lider ağır ticari araç üreticisi DAF Trucks NV, 2008 yılı içinde yatırım kararı aldığı Türkiye’nin de en güçlü adaylar arasında yer aldığı yatırımı ertelediğini açıkladı.

DAF, Türkiye yatırımını erteledi

Avrupa’nın lider ağır ticari araç üreticisi DAF Trucks NV, 2008 yılı içinde yatırım kararı aldığı Türkiye’nin de en güçlü adaylar arasında yer aldığı yatırımı ertelediğini açıkladı. Şuanda yatırım yapılacak ülkenin ise Brezilya ğu bilgidildi.

DAF NV’nin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ron Bonsen, 2008 yılında tüm dünyada ağır ticari araç üretiminin rekor kırdığını ve Türkiye’nin de aday ğu yeni fabrika yatırımı planlarının ğunu belirterek, ekonomik krizin çıkmasıyla birlikte yatırım kararını ertelediklerini söyledi.

Bonsen, kriz öncesinde Avrupa’da ağır ticari araç satışlarının 330 bin seviyesinde ğunu ve kriz yılı 2009’da bu rakamın 160 bine gerilediğini ifade etti. Bonsen, “Türkiye’nin de aday ğu yatırım seçeneklerini düşünüyorduk. Ancak muhafazakar bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Kumar oynamayan bir şirketiz. Yatırım kararını erteledik” .

Avrupa’da krizle birlikte 2014 yılına kadar düşük bir büyüme beklediklerini kaydeden Bonsen, “Güney Amerika’da ise büyük bir büyüme potansiyeli var. Brezilya’da DAF fabrikası kurmaya karar verdik. 2 yıl içinde fabrika hayata geçecek” diye konuştu.

KRİZDE ZARAR ETMEDİK

Peterbilt ve Kenworth gibi markalara sahip olan Amerikan PACCAR Grubu’nun, 1996 yılında DAF’ı kendi bünyesine eklediğini hatırlatan Bonsen, “PACCAR Grubu’nun ABD, Kanada, Meksika, Avustralya ve DAF ile de Avrupa’da üretim tesisleri bulunuyor. PACCAR, kurulduğu günden bu güne 70 yıldır her hissedarına karlılığı garanti ediyor. Kamyon ve otomotiv endüstrisinde bu garantiyi verebilecek çok firmanın ğunu düşünmüyorum. 2009 krizi bütün şirketleri etkiledi birçok firma zarar etti ancak ağır ticari üreticileri arasında DAF zarar etmeyen iki şirketten birisi ” .

AVRUPA LİDERİ OLDUK

Kuzey Amerika bölgesinde karlı satışlar yaptıklarını kaydeden Bonsen, 2009’da ciddi bir düşüş yaşadıklarını dile getirdi. DAF’ın 2008’de 53 bin çekici üretirken bu sayının 2009’da 16 bine düştüğünü belirten Bonsen, ağır ticari araç pazarında aynı dönemde satışların 330 bin adetten 160 bine gerilediğini aktardı. Avrupa’da 7 ağır ticari araç üreticisi ğunu kaydeden Bonsen, DAF’ın 2000 yılında sondan ikinci sıradayken, 2010’da liderliğe yükseldiğini söyledi. PACCAR’ın 2010’nun ilk yarısında cirosunun 4,6 milyar dolara çıktığını kaydeden Bonsen, 2009’un aynı döneminde bu rakamın 3,8 milyar dolar ğunu belirtti.

İLK 6 AYDA YÜZDE 21,3’LÜK PAZAR PAYI

Pazar liderliğine yükselmek için çok çalıştıklarını söyleyen Bonsen, Avrupa Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin (ACEA) verilerine göre 2010’nun ilk yarısında 15 ton üzeri ağır ticari araç pazarında yüzde 21,3’lük rekor bir pazar payına ulaşarak lider klarının altını çizdi. Bonsen, şöyle : “Herkes çılgın ğumuzu düşünebilir ama bu hedefe ulaşmak için çok çalışıyoruz. Çekici kısmında birinci sıradayız. Aynı yerde kalmak istiyoruz. Avrupa’da bin adet iş ortağımız var.”

TÜRKİYE’DE HEDEF YÜZDE 10 PAZAR PAYI

Türkiye’nin DAF için kilit pazarlardan biri ğunu belirten Bonsen, Türkiye’nin bu önemli konumunun, hem Asya ve Avrupa ülkelerine sınırı bulunan bir ülke özelliğinde olmasından hem de taşımacılık sektöründeki büyük potansiyelinden kaynaklandığını söyledi. Bonsen, “Yurt içi taşımacılıkta önemli bir ülke olan Türkiye’de pazar payımızı Tırsan ile orta vadede yüzde 10’na çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye pazarından çok memnunuz. DAF, Türkiye’de Tırsan gibi çok iyi bir partnerle yola devam ediyor. Türkiye’de 1990’lı yılların başında yıllık ortalama 200 adet çekici satarken, Tırsan distribütörlüğü ile beraber satışlarımız binli adetlerin üzerine çıktı” diye konuştu. Geçen yıl Tırsan’la distribütörlük anlaşmalarını ömür boyu hale getirdiklerini hatırlatan Bonsen, Tırsan’a büyük bir güven duyduklarını vurguladı.

NUHOĞLU: DAF DAHA FAZLA ARAÇ VERSİN SATALIM

Tırsan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise Tırsan’ın kuruluşunun 33 yılını kutladıklarını bu sürecin 15 yılında ise DAF’ın ğunu belirtti. Türkiye’nin hem Avrupa’da hem de bölgesinde güçlü hale geldiğini kaydeden Nuhoğlu, “Bölgenin getirdiği avantajlar var. Ekonomik olarak devamlı gelişiyor. Yabancı sermayeyi çekiyor. Ulaştırma politikaları devlet politikaları haline gelmiş durumda. Avrupa’da rekabet çok yoğun yaşanıyor. DAF’ın bize daha fazla kota ayırmasını istiyoruz. Daha fazla araç versinler ki bizde satalım. Bu yıl bin 500 araç verselerdi satardık. Türkiye’de 2010’da talep çok fazla” .

DAF’IN İKİNCİ ELİ ALTINDAN DEĞERLİ

DAF’ın Avrupa’da 29 ülkede rakiplerinden açık ara önde ğunu vurgulayan Nuhoğlu, DAF’ın kalite, servis ve müşteri memnuniyetine yönelik uzun vadeli stratejileri sayesinde ulaştığını ifade etti. DAF’ın 2 milyon kilometre motor ömrü ğuna dikkat çeken Nuhoğlu, DAF’ın en yüksek ikinci el değerine sahip araç ğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bir gün Bursa’da bir galeriye girdim. Ben bir lojistik firmasından geliyorum. Birçok marka var sende hangi aracı alayım sence m. Bana treylerde Tırsan . Niçin m. Sıkışınca hemen bozduruyorum. Bu altın mı ki hemen bozduruyorsun diye sordum. Tırsan'da öyle . Çekici de neyi önerirsin m. DAF . Onu da mı bozduruyorsun m. Onu altından daha pahalıya bozduruyorum . Bu bizim açımızdan güzel bir şey.”