Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

İthal Mal’ın etkileri

Toplum olarak günümüzde artık her şeyimizi ithal eder duruma geldik ya da getirtildik.

İthal Mal’ın etkileri

Toplum olarak günümüzde artık her şeyimizi ithal eder duruma geldik ya da getirtildik. Ülke gelişimine destek yerine köstek olan bu duruma bir son verilmelidir. Aksi durumda bırakın bazı elektronik ya da kimyasal maddeleri, yediğimiz içtiğimiz her şeyi de ithal ederek yaşamımızı ithal ürünlere bağlayacağız.

Bakınız, geçen gün okuduğum bir haberde ucuz koşu bandında spor yapan Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet’i elektrik çarpmış. İşte bu ucuz malların yani çoğunlukla Çin’den ithal edilen ucuz ürünlerin kalitesizliğini ve sağlık açısından risk teşkil ettiğini göstermektedir. Bundan 3-4 sene önce Çin malları Antalya da o kadar rağbet görüyordu ki diğer esnaflar nerdeyse hiç siftah yapmadan dükkan kapatıyorlardı. Ancak gün geldi hemen hemen birçok 1 milyoncu (yeni para ile 1 TL) yani ucuzcu mağazalar bir bir kapandı. İşte bu da “ucuz etin yemeği yavan olur” sözünün doğruluğunu gösteriyor.

Ucuz et demişken aklıma 1 ay sonraki kurban bayramı geldi. Sahi ne yapacak bu millet, kurban kesebilecek mi bu yıl? Yoksa yine ithal gelecek sığırları ya da koyunları mı bekleyeceğiz. Bence hayvan çiftliklerine bir el atma ı geldi de geçiyor bile. Nerede ise halk etin tadını unutacak hale gelecek.

İthal mallar için söylenecek sözler bitmez ancak son olarak da Adana ile özleşen pamuğun da ithal edilmesi artık yeter dercesine kadar getirtiyor. Ülke ve bölge sanayinin tekstil ağırlıklı ve hammaddesinin pamuk ğuna dikkat çekersek, işsizlik oranının da arttığını gözlemek mümkündür.

Ülkemiz pamuk üretiminde dünya yedincisi iken, şu an pamuğu ithal eden dünya ikincisi konumunda görünmek içler acısı. Bunun sebebinin yanlış tarım politikaları ve yetersiz destekler ğunu biliyoruz.

İthal mal almanın bir gün işsiz ve aşsız bırakacağını unutmayalım. Ama maalesef bunları görerek, bilerek, göz yumarak bu ülkede yaşamaya devam ediyoruz. Hep söylüyorum ama yine söyleyeceğim, bizler bunlara karşı durarak kenetlenmediğimiz sürece bu olay böyle sürüp gidecektir. Böyle gelmiş ama böyle gitmesin…

Sevim Murat
STDM Genel Koordinatörü