Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:33   Güncelleme : 13-11-2014 17:33

Opel, Tofaş’a 1200 yeni istihdam kazandıracak

Opel ile Combo’nun yerini alacak yeni hafif ticari aracın Bursa’da üretimi için anlaşmaya varan Tofaş, bu sayede 400 binlik kapasitenin tamamını kullanır hale gelecek.

Opel, Tofaş’a 1200 yeni istihdam kazandıracak

Opel ile Combo’nun yerini alacak yeni hafif ticari aracın Bursa’da üretimi için anlaşmaya varan Tofaş, bu sayede 400 binlik kapasitenin ını kullanır hale gelecek. 2011 yılının sonundan itibaren başlayacak Opel ve Vauxhall üretimiyle Tofaş fabrikalarında üçüncü vardiya üretimine de geçilecek.

Koç Holding’e bağlı Tofaş, kendi geliştirdiği Doblo platformunda halen Fiat, Peugeot ve Citroen’e hafif ticari araç üretiyor. Şirket 2011 sonundan itibaren Opel ile Vauxhall markalarına da üretim yapmaya başlayacak.

Opel’le yapılan anlaşmanın güzel bir proje ğunu belirten Tofaş CEO’su Ali Pandır, toplamda 7-8 yıl için 250 bin adet araç üretiminin söz konusu ğunu, ancak ne kadarlık bir yatırım ve amortisman ayrılacağının netlik kazanmadığını söyledi.

“Söylenebilecek en net konu, bu proje ile birlikte yeni Doblo’nun üretim rakamı yılık 120 binden 160 bine çıkacak. 160 bin de minicargo üretimi var. Ayrıca Linea ve Albea’nın da 80 bine yaklaşan üretim hacmiyle birlikte fabrika tüm kapasitesini lamış oluyor” diyen Pandır, fabrikanın 320 bin adetten itibaren üçüncü vardiyaya geçmek zorunda ğunu kaydetti. Yılın ilk üççeyreğinde üretim artışıyla birlikte 200 kişilik istihdam sağlandığını belirten Pandır, üçüncü vardiyaya çıkmanın kolay olmadığını, ancak Opel projesinin bu geçişi kolaylaştıracağını vurgulayarak, “Üçüncü vardiyaya çıkmak demek, bin 200 kişiye daha ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Ne üçüncü vardiya olacağımıza önümüzdeki dönemde karar vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 4,5 milyar TL ciro elde eden Tofaş’ın geçen yıla göre yüzde 24’lük artışla üretimini 226 bine çıkardığını anlatan Pandır, yıl sonu itibarıyla ise 300 bini aşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türk otomotiv sanayi üretiminin yüzde 30’unu karşıladıklarını belirten Pandır, “148 bin araç ihraç ederek otomotiv ihracatının da yüzde 27’sini biz karşıladık. Geçen yıla göre ihracatımız yüzde 22 arttı” açıklamasını yaptı. Tofaş’ın ekim ayı satışlarıyla Fiat dünyasında İtalya’dan sonra Avrupa’da en çok satılan ikinci ülke olmasını sağladığını ifade eden Ali Pandır, yıl toplamında da Fiat’ın en büyük 4 pazarı arasında yer alınacağını sözlerine ekledi.