Mercedes-Benz Türk’ün Actros modelinin üretimi Aksaray kamyon fabrikasında başladı. İlk araç banttan törenle indi. Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurz, törende yaptığı konuşmada Aksaray fabrikasına 130 milyon Euro yatırım yapılacağını, şirketin tüm yatırımlarının ise 800 milyon Euro’yu bulacağını açıkladı.
Mercedes-Benz, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda Actros üretimine başladı. Seri üretilen ilk Actros’un bant çıkışı dolayısıyla fabrikada bir kutlama yapıldı. Kamyon fabrikasının 5 yıl içinde 130 milyon Euro yatırımla modernize edileceği açıklandı. Böylece tesislerdeki üretim önemli ölçüde artacak. Bugüne kadar sadece Almanya’da üretilen çekici kamyon modeli Actros’u Aksaray’da da üretmeye başlayan şirket, bu modelin getirilmesi için fabrikaya daha önce açıklanan 20 milyon Euro’luk yatırım yapmıştı.
Aksaray Fabrikası’nın dünya çapındaki Mercedes-Benz kamyon üretim ağındaki önemi daha da artarken, Mercedes-Benz Türk, motor gücü 160 HP ile 600 HP arasında değişen geniş bir ürün yelpazesini Aksaray üretiminden sunuyor. Bu adım, Mercedes-Benz’in Avrupa’daki iki önemli kamyon üretim tesisi olan Wörth ve Aksaray Fabrikalarında kapasite kullanımına büyük oranda esneklik getirmesinin yanısıra kapasitenin daha verimli kullanılmasını da sağlayacak. Bununla birlikte şirket, yurtiçi pazarında müşterinin beklentilerine ve özel isteklerine de daha hızlı yanıt verebilecek.
Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf Dieter Kurz, yapılan yatırımların Türkiye’deki ortama olan güveni, mevcut yatırımlardan alınan iyi sonuçları gösterdiğini söyledi. Kurz, “Mercedes ticari araç dünyasında daha çok Türk ürünü aracın olmasını istiyoruz. Mercedes Benz Türk’ün rolünün artmasını istiyoruz. Yatırımlar bunun için. Actros’un özellikle Almanya’dan ihracatının lojistik olarak zor ğu Ortadoğu ve Asya ülkelerine dağıtımını buradan yapacağız” .
İSTİHDAMDA ARTIŞ
Yapılacak yeni yatırımın doğrudan istihdam sağlamayacağını ancak Almanya’ya sağlanan parça tedarikinin 5 yılda 3 kat artmasına yol açacağını kaydeden Wolf Dieter Kurz, istihdam konusunda şunları söyledi:
“Bu fabrika istihdam konusunda çok esnek bir yapıya sahiptir. Geçen yıl haftalarca fabrika kapalı kaldı. Bazı işçileri geçici olarak İstanbul’a taşıdık. Bir kısmını çıkarmak zorunda kaldık. Bugün kaybettiğimiz istihdamı geri kazanmış durumdayız. 400 personelimiz geri döndü, çalışan sayısı bin 660’a yükseldi. Böylece kriz öncesindeki rakamlara ulaştık. İhtiyaç duyduğumuzda burada istihdamı hemen oluşturabilme lüksümüz var.”
ARAÇ SAYISI 3’E ÇIKTI
Actros üretiminin de başlamasıyla fabrikada üretilen araç sayısının 3’e çıktığını kaydeden Aksaray Kamyon Fabrikası Müdürü Gerald Jank, Axor ve Atego kamyonların yanına şimdi 40 tona kadar taşıyabilen çekici kamyonun da dahil ğunu söyledi.
Mercedes’in en çok satan kamyonu unvanına sahip Actros’un içinde yerlilik oranının arttırılacağını ifade eden Jank, “Pazarın en üst gamını oluşturan bu aracın 160 ile 600 beygir güçleri arasındaki versiyonlarını üreteceğiz. Yatırım üretimin Almanya’daki fabrika düzeyinde olmasını sağlayacak. 6 ton üzeri kamyon pazarında yüzde 40’lara varan pazar payına sahibiz. Bu gücümüzü arttıran bir durum” diye konuştu.
FABRİKA YATIRIMLARI BİRBİRİNE YAKLAŞTI
Yeni yatırımla birlikte Mercedes Benz Türk’ün son iki yıl içinde açıkladığı yatırım tutarı da 250 milyon Euro’ya ulaştı. Geçen yıl başlayıp bu yıl lanan 100 milyon Euro’luk yatırımla Hoşdere’deki otobüs fabrikasının kapasitesi 4 bin adete çıkarıldı. Her iki fabrikanın yatırım tutarları da birbirine yaklaştı. 1986 yılından bugüne 130 binden fazla kamyon üretip 24 binini ihraç eden Aksaray kamyon fabrikası, yeni yatırımla birlikte toplamda 360 milyon Euro yatırım değerine ulaşacak. Hoşdere’deki fabrika için ise bugüne kadar 420 milyon Euro’luk yatırım yapıldı.
İLK ETAPTA BİN ADET ÜRETİLECEK
Mercedes Benz Türk, Aksaray kamyon fabrikasının yıllık 14 bin 500 adetlik kapasitesi bulunuyor. Üretilen Axor, Atego ve Actros iç pazarın yanı sıra yüzde 25’i Ortadoğu, yüzde 70’i Batı ve Doğu Avrupa, yüzde 5’i eski Sovyet ülkeleri olmak üzere ihracata ayrılıyor. Üretime alınan Actros’un yıllık üretim a ilk yıl için bin adet olarak belirlendi.
Aksay’ın ‘Yeni Yıldız’ı banttan indi!
Mercedes-Benz Türk’ün Actros modelinin üretimi Aksaray kamyon fabrikasında başladı.