Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:33   Güncelleme : 13-11-2014 17:33

Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği kurulacak

İETT öncülüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İDO, Şehir Hatları, İstanbul Ulaşım, TCDD ve TÖHOB desteğiyle düzenlenen Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri çerçevesindeki Toplu Ulaşım Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı.

Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği kurulacak

İETT öncülüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İDO, Şehir Hatları, İstanbul Ulaşım, TCDD ve TÖHOB desteğiyle düzenlenen Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri çerçevesindeki Toplu Ulaşım Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye’de toplu ulaşımın tartışıldığı bir platform oluşturmak amacıyla İETT’nin önderliğinde 2-3 Aralık 2010 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Toplu Ulaşım Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede sempozyumun her yıl tekrarlanması ve Türkiye’de kent içi toplu taşıma standartlarının oluşturulması için ‘Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği’nin kurulması yönünde görüş birliğine varıldı.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan şehirlerde en önemli sorun, ulaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun, refah seviyesinin artması ile paralel olarak kişi başına düşen özel otomobil sayısının yükselmesi ile gün geçtikçe ciddiyetini daha da artırmaktadır. Şehirlerde nüfus artışı ve gelişme ile beraber hareketlilik ihtiyacı da artmaktadır.

Bu talebin özel otomobiller ile karşılanmaya çalışılması, mevcut yol kaynağının düşük kapasite ile çalıştırılması ve trafik yoğunluğunun artması anlamına gelmektedir. Trafik yoğunluğunun artması, bir yandan seyahat süresinin uzamasına, diğer yandan da akaryakıt kullanımının artmasına ve çevreye daha fazla sera gazı salınımına ve kentlerdeki yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.

Kentlerde, bireysel ulaşım yerine toplu ulaşımın yaygın olarak kullanılması ve tercih edilmesi; bireyin ve kentin ekonomisinin daha fazla gelişmesine, ulaşım altyapısı için daha az kentsel alan ihtiyacına, daha az enerji tüketimine, daha az çevre kirliliğine, güvenli yolculuğa, iş merkezlerine daha kolay ve hızlı erişilebilirliğe ve tüm kent sakinlerine eşit seyahat fırsatı sunulmasına imkan sağlamaktadır.

2-3 Aralık 2010 tarihlerinde Haliç Kongre ve Kültür Merkezi`nde yapılan `Toplu Ulaşım Sempozyumu`nda, ülkemiz şehirlerinin daha hızlı gelişmesi ve daha yaşanabilir kılınması için kent içi toplu ulaşımın geliştirilmesi gerektiği vurgulanmış ve örnek uygulamalara ait bildiriler sunulmuştur. Teori ile uygulamayı bütünleştirerek daha uygulanabilir ve katma değeri yüksek olan projelerin üretilmesi, uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve diğer şehirlerimizde de uygulama olanaklarının araştırılması açısından son derece faydalı olan bu sempozyum sonunda aşağıdaki hususların gerçekleştirilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır:

1. Toplu Ulaşım Sempozyumu`nun her yıl tekrarlanması.
2. Toplumda toplu ulaşımı kullanma bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için her yıl Toplu Ulaşım Haftası etkinliklerinin düzenlemesi.
3. Türkiye’deki kent içi toplu taşıma standartlarının oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve dünya çapında marka olunabilmesi için `Ulusal Toplu Taşımacılar Birliği`nin kurularak ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmaların yapılması.
4. İlk ve orta öğretim okullarında trafik, ulaşım sistemleri ve toplu ulaşım kültürü oluşturulması için müfredat değişikliğinin yapılması ve eğitici faaliyetlerin düzenlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışılması.
5. Toplu Ulaşım hizmetinin verimli ve konforlu bir şekilde verilebilmesi için bir dizi mevzuat değişikliklerine ihtiyaç vardır. Oluşturulacak bir komisyon ile bu konudaki tespitlerin en üst düzeyde iletilmesi.

Bildirgede imzası bulunanlar:

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı- Moderatör (Bahçeşehir Üniversitesi-UYGAR)
Dr. Hayri Baraçlı (İETT İşletmeleri Genel Müdürü)
Ömer Ulu (EGO Genel Müdürü)
Zeliha Gül Şener (ESHOT Genel Müdürü)
Ömer Yıldız (İstanbul Ulaşım AŞ Genel Müdürü)
İsmail Yüksel (TÖHOB Genel Başkanı)