Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:35   Güncelleme : 13-11-2014 17:35

Otobüs AŞ’de halk söz sahibi!..

İstanbul’da İETT tarafından denetlenen, halk otobüsü işletmeciliği dışında üçüncü bir toplu taşıma sistemi hayata geçti.

Otobüs AŞ’de halk söz sahibi!..

İstanbul’da İETT tarafından denetlenen, halk otobüsü işletmeciliği dışında üçüncü bir toplu taşıma sistemi hayata geçti. 172 yeni otobüs ile ilk adımı atılacak olan sistemde, yapılan toplam hasılat aylık olarak bir havuzda toplanacak. Payın yüzde 60’ı aracın çalıştığı hatlarda yaptığı toplam km’ye göre dağıtılacak. Havuzda biriken paranın yüzde 30’u hat güzergâhında taşınan yolcu sayısına göre, yüzde 10’luk bölüm ise ilk kez şoförün davranışları, yolcu şikâyetleri ve aracın temizliğine göre paylaştırılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni şirketi Otobüs AŞ, İstanbul’da 1500 otobüsle yolcu taşımacılığı yapmaya hazırlanıyor. Şirket, hizmet vereceği otobüsler için kurduğu sistemle şoförlerini sürekli denetim altında tutacak. İlk etapta 172 otobüsle taşımacılığa başlayacak olan Otobüs AŞ, kurduğu ‘hasılat paylaşımı modeli’yle yeni bir çığır açacak.

Sistemde, otobüslerin yapmış ğu hâsılatlar aylık olarak bir havuzda toplanacak. Gelir paylaşımının yüzde 60’ı aracın çalıştığı hatlarda yaptığı toplam kilometreye göre verilecek. Havuzda biriken paranın yüzde 30’u hat güzergâhında taşınan yolcu sayısına göre paylaştırılırken yüzde 10’luk bölüm ise şoförün davranışları, yolcu şikâyetleri ve aracın temizliğine göre verilecek. Şoför seferde hangi duraklarda ihlal yaptıysa (durağa uğramaması pas geçmesi) akıllı araç takip sistemleri (akyol-bil) tespit edecek. Günlük hareket amirliğinden alınacak raporla ihlal yapan sürücülere her ay ceza verilecek. Sürücü hangi trafik kurallarını ihlal ettiyse belirli oranlarda ceza hanesine yazılacak. Kırmızı Işık ihlali (EDS) 15 puan, emniyet şeridi ihlali (EDS) 10 puan, hatalı duraklama veya park 8 puan, tehlikeli araç kullanma 3 puan, hatalı solama 2 puan, Yaya Geçidi İhlali 1 Puan ve Güzergâh İhlali 50 puan olarak cezalandırılacak. Yapılan trafik ihlalleri belirlenen ceza puanları ile çarpılarak her sürücü için hazırlanan rapora eklenecek. Ayrıca araç iç ve dış temizliği yetersiz ise 5 puan düşülecek. Çalışma programına uyum, sefer aksatma, sefere başlama saatini ve sefer süresini aşma konularına da azami dikkat edilecek. Yolculardan Otobüs AŞ’ye ulaşan şikayetler değerlendirilecek. Gerçekliği tespit edilen şikâyetler dikkate alınarak ceza puanı hesaplanacak. Bir ay içinde 100 şikâyet alan bir taşımacı için 25 ceza puanı verilecek. İstanbullulara hizmet edecek yeni otobüsler kameralı, alçak tabanlı, kaldırımlara sıfır yanaşabilme özelliğine sahip olacak.

Otobüs AŞ yönetiminde kente hizmet verecek yeni araçlar İETT ve özel halk otobüslerinden farklı olacak. Otobüs AŞ, yeni araçların rengi ile ilgili yaklaşık 3 aylık bir çalışma yürüttü. Toplantıların ardından şirkete 60’a yakın renk tasarımı sunuldu. Yetkililer, son kararı İstanbulluların ya da Başkan Kadir Topbaş’ın vereceğini kayyor. Şehir hatları vapuru ve tramvaydan sonra İstanbullular bu kez seyahat edecekleri otobüslerin rengine de karar verecek.