Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:38   Güncelleme : 13-11-2014 17:38

63 bin ton lastik toplandı

LASDER, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ve onaylanmış “Atık Yönetim Planı” çerçevesindeki uygulamalarına başlıyor.

63 bin ton lastik toplandı

LASDER, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ve onaylanmış “Atık Yönetim Planı” çerçevesindeki uygulamalarına başlıyor.

LASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada “ Tüm üyelerimiz adına Çevre ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız mükemmel işbirliğinin ülkemiz için önemli bir gelişme ğunun farkındayız. Yaklaşık iki yıldır deneme amacıyla sürdürdüğümüz toplama faaliyetlerimizi yakın da genişleterek Türkiye çapında uygulamaya başlayacağız. Ayrıca ‘LASDER Atık Yönetim Planı’ doğrultusunda yürüteceğimiz faaliyetlerimiz ile, 8 bölgede yüklenicilerimiz aracılığı ile toplama ve taşıtma işlemi yaparak yöresel istihdam yaratmış olacağız. Topladığımız ÖTL’leri Malzeme Geri Kazanım sektörüne ve alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere Çimento Fabrikaları ve Enerji Üretim tesislerine teslim edeceğiz. İletişim çalışmalarında da belirttiğimiz gibi, Şimdi ‘Ömrünü Tamamlamış Lastikler’ yeni bir hayata başlıyor. Satılan her yeni lastik geleceğe giden bu yola destek oluyor. Daha yeşil bir Türkiye için, ışıl ışıl bir gelecek için” .

LASDER ile ilgili bir sunum yapan ve 2007 yılından bu yana yürüttükleri faaliyetler ile 20ll yılı hedefleri hakkında bilgi veren LASDER Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ise, 2009 yılı ortalarından itibaren ve 2010 yılında “deneme toplaması” yaptıklarını dile getirdi. 2009 yılında çok dar bir alan ve kısa sürede 22 bin ton ÖTL toplama ve geri kazandırma işlemi gerçekleştirdiklerini belirttikten sonra şu bilgileri verdi:

“ 2010 için kota oranı olan % 45 ÖTL toplama ve geri kazanım oranını hedefledik ve yılsonu itibariyle bu hedefi geçtik. 2010 yılında topladığımız 63 bin ton ÖTL’nin %51’ini malzeme geri kazanımı sektörüne vererek, lastik/kauçuk sektörü için ikinci hammadde elde ederek ekonomiye kazandırdık. Geriye kalan %49’luk bölümü ise çimento fabrikalarında alternatif enerji kaynağı olarak kullandırarak, daha az fosil yakıt tüketilmesine ve hava kirliliğinin azalmasına katkıda bulunduk. 2011 yılı için hedefimiz 8 ayrı bölgede belirleyeceğimiz yüklenicilerimiz aracılığı ile toplatma ve taşıtma yaparak Türkiye çapında 87 bin ton ÖTL toplamak. Toplayacağımız ÖTL’lerin yaklaşık olarak 40 bin tonu granülasyon ve piroliz için kullanılırken, geriye kalanı enerji geri dönüşümü amacı ile kullanılacaktır.”