Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:39   Güncelleme : 13-11-2014 17:39

MBT, otobüs ve kamyonda rekor kırdı

Mercedes-Benz Türk, 2011 yılı ilk çeyreğinde tüm ürün gruplarında satışlarını arttırdı.

MBT, otobüs ve kamyonda rekor kırdı

Mercedes-Benz Türk, 2011 yılı ilk çeyreğinde tüm ürün gruplarında satışlarını arttırdı. Ürün grubu satış ve pazarlama müdürleri, şirketin 2011 yılı ilk çeyreğindeki satış oranlarını açıklayarak pazarın durumunu değerlendirdi.

KAMYONDA RAKİPLERE FARK ATTI

Mercedes-Benz Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, Mercedes-Benz Türk, 2011 yılının ilk çeyreğinde satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre %181 oranında arttırırken kamyon pazarında 9 yıldır üstüste elde ettiği pazar liderliğini devam ettirdiğini bildirdi.

2011 yılına hızlı başladığını dile getiren Özbayır, ilk çeyrekte toplam 3.551 adet satış ile son 10 yılda aynı dönemde yapılan en yüksek satışın gerçekleştiğini söyledi. Uzun yıllardan beri çekici pazarının lideri klarının altını çizen Özbayır, ilk çeyrekte 1.887 adet satışla geçen yıla göre satışını takriben üçe katladıklarını kaydetti.

Bahadır Özbayır, “Özellikle, Aksaray fabrikasında üretimine başlanan ve yılbaşından itibaren piyasaya sunulan Actros büyük başarı kazanarak önemli yurtiçi ve uluslararası nakliye filolarının ilk tercihi . Mercedes-Benz Türk, ağır inşaat kamyonları segmentinde de gelenekselleşmiş pazar liderliğini devam ettirirken 790 adetle satışını bir önceki yıla göre %121 oranında arttırdı. Uzunyol yurtiçi nakliye segmentinde ise gerek 6x2 gerekse 8x2 kamyon satışlarında rekor seviyede artış sağlandı. Nispi olarak daralan bu segmentlerde, Mercedes-Benz Türk A.Ş. toplam 448 adetle geçen yıla göre satışlarını 4 kat arttırmayı başardı. Aynı yüksek perfor-mansı 9- 21 ton hafif kamyon segmentinde de gösteren Mercedes-Benz Türk 363 adet satış gerçekleştirdi ve satışını geçen yıla göre %175 oranında arttırdı. Fabrika çıkışı 3 akslı olarak da üretilen Atego bu segmentte açık ara liderliğini devam ettiriyor” .

OTOBÜSTE LİDER

Mercedes-Benz Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Akif Nuray ise 2011 yılında otobüs satışlarına da yüksek adetlerle başladıklarını söyledi. Nuray, 2011 yılının ilk çeyreğinin kapanışına bakıldığında otobüs pazarı, geçmiş yıllardaki pazarın aynı dönemine kıyasla daha üzerinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

Kümülatifte 346 adede ulaşan otobüs pazarı ilk 3 ay toplamında, en yüksek toplam pazarı yaşadı. 2011 yılı ilk çeyreği bu anlamda otobüs pazarı için çok önemli bir dönem . Mercedes-Benz Türk A.Ş., 2011 yılının ilk çeyreğinde 125 adet Travego 15, 5 adet Travego 17, 26 adet Tourismo 15, 25 adet Tourismo 16 ve 1 adet Tourismo 17 olmak üzere toplam 182 adetlik şehirlerarası otobüs satışı gerçekleştirdi.

Akif Nuray, “2010 yılının ilk üç ayında 75 adetlik satış gerçekleştirmiş olan şirket, satışlarını 2011 yılında 2 katından fazla arttırmayı başarmış . Mercedes-Benz Türk A.Ş., büyüyen ve genişleyen pazar içinde, yine en büyük pazar payı sahibi ve en yakın rakibinin 2 katı fazlası olan pazar payı ile 2011 yılı kümülatif pazar payını %52,6 seviyesinde gerçekleştirdi. Türkiye şehiriçi otobüs pazarı ise, 2011 yılının ilk çeyreğinde geçen yıl aynı döneme oranla %129’luk bir büyüme ile toplamda 87 adet olarak gerçekleşti. Mercedes-Benz Türk A.Ş. ise şehiriçi otobüs pazarında Bursa’ya teslim ettiği 10 adet Conecto Körüklü şehiriçi otobüs ile ilk üç aydaki pazar payını %11.5 seviyesinde gerçekleştirdi” .

OTOMOBİL SATIŞLARI %27 ARTTI

Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, 2011 yılı Ocak-Mart döneminde toplam otomobil pazarı %83 oranında artarak 122.895 adete ulaştığının altını çizdi. Bekdikhan, aynı dönem içerisinde Mercedes-Benz Türk satışlarını ise %27 oranında arttırarak toplam 2.336 adede ulaşmayı başardıklarını söyledi.

“Mercedes-Benz Türk otomobil satışlarının toplam pazara paralel artmamasındaki temel neden ise, Mercedes-Benz otomobil satışlarının 65% ini oluşturan yeni nesil C-Serisi’nin lansmanının Nisan ayında yapılacak olması” diyen Bekdikhan, şöyle konuştu:

“Bu serinin tanıtımı ile birlikte Mercedes-Benz Türk A.Ş., otomobil satışlarında hızlı bir ivmelenme bekliyor ve yıl sonunda toplam satışlarını bir önceki senenin üzerine çıkarmayı hedefliyor. Birinci çeyrekte, Mercedes-Benz E-Serisi satışları ise bir önceki yıla nazaran 112% oranında artış gösterdi. Aynı başarı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla satışlarının 215% oranında arttırıldığı GLK-Serisi’nde yakalandı. Mercedes-Benz Türk, bu serilerin satışlara olan katkısı ile 2011 yılını yeni bir rekor ile kapatmayı hedefliyor.”

HAFİF TİCARİDE HAREKETLİ GÜNLER

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Pazarlama ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz, Hafif Ticari Araçlar pazarı açısından 2011 ilk çeyreğinin, 2010 yılı sonunda başlayan normalleşme sürecinin devamı olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Toparlanma ile birlikte pazarın en yüksek adetleri gördüğü 2005 yılı seviyesini yakaladığını dile getiren Tufan Akdeniz, talebin geçtiğimiz yıllara kıyasla güçlü ğunu belirtti.

Tufan Akdeniz, “Pazarda önemli bir değişiklik de, Euro4 normuna geçişin lanmış olmasıdır. Buna göre daha önce, daha düşük normda araç sağlayan üreticilerin; yeni norma uyum sağlarken büyük maliyet artışları yaşadıklarını ve rekabetçi avantajlarını kaybettiklerini gözlemlemekteyiz. Şimdi yaşadığımız süreç; müşterilerin giderek artan bir kısmının bu maliyet artışlarını karşılayarak bizim yasal zorunluluk olmasa da zaten karşılamakta ğumuz en güncel normda yani çevreye ve operasyon maliyetlerine en duyarlı araçlarımıza yönelmeleridir. Özellikle eşya taşımacılığında Mercedes-Benz araçların en çevreci, en ekonomik yakıt sarfiyatı ve bakım giderlerine sahip olmaları, ilk yatırım maliyetinin yüksek olması ile yaşadığı dezavantajı ortadan kaldırmıştır” .

“Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar segmentinde, 2011 ilk çeyreğinde rekor bir başarı elde etmiştir” diyen Tufan Akdeniz, şöyle devam etti: “Bu dönemde, rekabet edilen segment içerisinde şirket tarihinin en yüksek pazar payları elde edilmiştir. 2011 İlk çeyrekte, önceki yıl %8 seviyesinde olan pazar payı, hem ürünlerin müşteri ihtiyaçlarına en iyi cevap veren ürünler olması, hem de şirket ve bayilerin müşteri odaklı hizmetleri sayesinde %11’in üzerine çıkmıştır. Sprinter minibüs, Türkiye’de gerek okul, gerek personel, gerekse de turizm taşımacılığında tartışmasız en çok tercih edilen araç haline gelmiştir. Ayrıca 2010 sonunda, motorundan süpansiyonuna kadar değişim geçiren yeni Vito ve Viano araçlar da bu başarıda önemli rol oynamaktadır. Özellikle Türkiye pazarına en uygun koltuk düzeni ile sunulan Vito 8+1 minibüs; kalabalık ailelerden turizm ve kiralık araç firmalarına kadar çok geniş bir müşteri grubundan kabul ve talep görmeye başlamıştır.”