Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:41   Güncelleme : 13-11-2014 17:41

Iveco geleceğin araçlarını sergiledi

Sürdürülebilir hareketlilik konusunda dünyanın önde gelen organizasyonu olan Challange Bibendum, Berlin’de 18-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi.

Iveco geleceğin araçlarını sergiledi

Sürdürülebilir hareketlilik konusunda dünyanın önde gelen organizasyonu olan Challange Bibendum, Berlin’de 18-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi. Taşımacılık da geleceğin teknolojilerinin işlendiği ve geçen sene Rio De Janerio’da yapılan fuar bu yıl tekrar Avrupa’da Berlin’de yapıldı.

Çevreci; Daha temiz, 0 emisyon ile taşımacılık… Güvenli; Kazasız taşımacılık… Akıllı; Akıllı ve on-line takip edilebilen taşımacılık olmak üzere bu yılki fuarda üç tema üzerinde duruldu.

Iveco fuarda bu hedefler doğrultusunda tüm profesyonellerin ihtiyaçlarına yönelik geleceğin teknolojilerini içeren ürünler sundu. Iveco bir yandan kullanıcıların ihtiyaçlarını en pragmatik şekilde karşılarken bir yandan da en yenilikçi ürünleri sunmayı hedefliyor.

IVECO STANDI

Berlin’de tarihi Tempelhof havalimanının içinde 1. holde yer alan Iveco standında verimlilik artışı, enerji tasarrufu ve sürücü konforunu hedefleyen Iveco’nun konsept aracı Glider yer aldı. Glider’ın konvansiyonel dizel kamyonlara göre % 40 daha az yakıt tüketmesi hedefleniyor. Glider, bu tasarrufu araç da bulunan ve yenilenebilir enerji üreten photovoltik paneller, kinetik enerjinin geri kazanımı, ekzos gazı ısısının geri kazanımı, yeni teknoloji motoru ve birçok yeni yardımcı sistem ile sağlıyor. Egzost gazı ısının geri kazanımı tek başına %10 tasarruf sağlayabiliyor.

Glider’da ayrıca aerodinamik sürtünmenin ve tekerlek sürtünmesinin etkileri azaltılıyor. Glider’daki diğer önemli bir yenilik de aracın 5. tekerleğinin sürat ve direksiyon hareketine göre kendiliğinden ileri geri kayarak çekici ve treyler arasındaki mesafeyi ayarlaması ve hava türbülansının neden ğu sürtünmenin azaltılması.

Iveco bu fuara Glider ile beraber çevrecilik ve düşük işletim maliyetleri konusunda devrim yaratan Elektrikli Daily, Hibrid Daily ( dizel-elektrik), hibrid Eurocargo, Doğal gazlı Stralis ile katıldı.

130km menzile sahip elektrikli Daily halen Alman posta idaresi tarafından test ediliyor olup, 0 emisyona sahip bir araç. Elektrikli Daily frenlemede oluşan kinetik enerjinin geri kazanılmasını da sağlayan bir teknolojiye sahip. 2 adet sodyum nikel klorid pil ile çalışan elektrikli Daily dizele göre 300 kilo daha fazla ağırlığa sahip.

Dizel- elektirk hibrid araçlara gelince %30’a kadar yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bu tür hibrid araçlar da aynen elektrikli araçlarda ğu gibi frenlemedeki kinetik enerjiyi geri kazanıyorlar. Hibrid araçlarda aynı da stop&start olarak anılan sistemde araç hareket halinde iken bile fazla güç istenmediği durumlarda dizel motor devreden çıkarak sadece elektrik motoru ile araç hareke edebiliyor.

Daha önce sadece 7.5 ve 12 ton olarak sunulan hibrid Eurocargo ise 15 ton olarak da sunulmaya başlandı. Otomatikleştirilmiş şanzımanın standard sunulduğu hibrid Eurocargo’lar dizel versiyonlara göre sadece 200kg daha ağırlar.