Gümrük Müsteşarlığı antrepoları perakende sektörüne hizmet verecek lojistik dağıtım merkezleri haline getiriyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile perakendeciler kendi depolarından ihracat yapabilecek. Ayrıca ihracata konu malı sonradan dışarı satmak adına antrepoya koyabilecek. Uygulamanın perakende sektörüne 1,5 milyar dolarlık rekabet avantajı getireceği tahmin ediliyor.
Yönetmelik değişikliğine göre bir mal ihraç edilse dahi yeniden ülkeye girebiliyor. Böylece ihracatçının ihracatını yapamaması halinde malını dışarı gönderme mecburiyeti ortadan kalkıyor.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Perakende Sektörü Eylem Planı çerçevesinde antrepoların lojistik dağıtım merkezleri olarak kullanılmasını öngören projeyi kamuoyuna açıkladı. Gümrük işlemlerinin artık ının elektronik ortamda yapıldığını aktaran Bakan Yazıcı, bir kamu idaresi olarak mevzuatı Gümrük Birliği ile uyumlu hale getirdiklerini ifade etti.
Riskli eylemleri denetim altına aldıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, “Gümrüklerde ihracatın yüzde 90’ının ithalatın yüzde 70’ten fazlasının ilk 24 saat içinde yapılmasını mümkün kıldık. Hudutlarda faaliyetleri kolaylaştırmak adına ortak gümrük kapı uygulamasını başlattık” . Kurum olarak ticareti kolaylaştırmayı, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı esas aldıklarını anlatan Hayati Yazıcı, bunun için antrepoların lojistik dağıtım merkezi olarak kullanımını öngördüklerini dile getirdi.
Antrepolarda esnek sistem
Gümrük Müsteşarlığı antrepoları perakende sektörüne hizmet verecek lojistik dağıtım merkezleri haline getiriyor.