Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:42   Güncelleme : 13-11-2014 17:42

Yurtiçi ve yurtdışına özel yeni Stralis çekici!

Iveco, hem yurtiçi hem de yurtdışı nakliyeciler için 2 yeni ürününü pazara sundu.

Yurtiçi ve yurtdışına özel yeni Stralis çekici!

Iveco, hem yurtiçi hem de yurtdışı nakliyeciler için 2 yeni ürününü pazara sundu. Yurt içi nakliyeciler için 420 hp Stralis AT440S42T/P-RR 75 bin Euro, uluslararası nakliyeciler için Stralis AS440S45T/P ise 80 bin Euro olarak fiyatlandırıldı. Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Davide Righetto, 2011 yılı sonuna kadar 1100 adet yeni Stralis çekici satışı hedeflediklerini açıkladı.

Yeni Stralis çekiciler ilk sektörel basına tanıtıldı. Best Western Şile Garden Otel de yapılan basın toplantısında Iveco Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Maurizio Manera, Ağır Vasıta Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm, Genel Müdür Yardımcıları, Tansu Giz, Davide Righetto, Koray Kurşunoğlu, Yusuf Teoman, Giampaolo Cameli ve Fabrizio Dessy hazır bulundu.

Iveco tarafından geliştirilen araçların Avrupa ile aynı anda Türkiye pazarında ğunun altını çizen Yönetim Kurulu Üyesi Maurizio Manera, 2 yeni ürünü daha aileye katmaktan dolayı kça mutlu klarını söyledi. Manera, AS440S45T/P ile uluslararası nakliyecilerin beklentilerine en üst düzeyde cevap verirken, AT440S42T/P-RR serisi ile de yurtiçi taşımacılık pazarından önemli derecede Pazar payı almayı hedeflediklerini söyledi. “420 hp motor ile AT440S42T/P-RR serimizi Türkiye şartlarına göre yeniden tasarladık” diyen Manera, bu değişikliğin sadece motorda olmadığını, prestijli kabin ile birlikte dingil mesafesi, daha güçlü şase ve diğer teknolojik donanımlar ğunu kaydetti.

Manera, “Pazar büyüdü. Iveco Türkiye olarak büyüyen pazarda, Pazar payımızı arttırdık. 3,5 ton ve üstü segmentte Pazar gelişiyor. Yeni ürünlerin Pazar payımıza katkıda bulunacağına inanıyoruz. Iveco Türkiye, pazardaki başarısını arttırarak yoluna devam edecektir” .

Yeni Stralis çekiciler hakkında teknik bilgiyi ise Ağır Vasıta Ürün Müdürü Tarkan Özyönüm aktardı. “3.5 ton hafif ticariden ağır vasıtalara kadar her segmentte ürün sunabilen Iveco, aynı da her bir model için de çok geniş versiyon çeşitliliği sunabiliyor” diyen Özyönüm, bunun da markayı rekabette son derece güçlü kıldığını söyledi.

Özyönüm, “Stralis konsepti, sahibine verimliliği maksimize ederken, sürücüsüne en yüksek konfor ve güvenliği sağlamak üzere tasarlanmıştır. Stralis, sunduğu çok geniş yelpazedeki motor, şanzıman, aks ve süspansiyon seçenekleriyle sahibine verimlilik sağlarken; yine çok çeşitli kabin ve kabin donanımı seçenekleriyle en zor beğenen sürücüye bile memnuniyet verici konfor ve güvenlik sunmaktadır” .

YURTİÇİ TAŞIMACILIK İÇİN AT440S42T/P-RR

Türkiye’deki dahili taşımacılık büyük bir hızla Avrupa pazarında ğu şekilde çekici tip araçlara yönelmekte. Iveco da bu segmentteki pazar payını artırmak amacıyla özel olarak yurt içi taşımacığa yönelik tasarladığı yeni bir versiyonu pazara sundu.

Düşük işletim maliyetleri ve üstün konforu ile bilinen, sağlamlığı konusunda da kendisini kanıtlamış Stralis AT440S42T/P-RR bundan böyle, yurtiçi nakliyenin ihtiyaçlarına uygun olarak özel tasarlanmış yeni versiyonu ile yurt içi taşımacılarına hitap edecek.

Bu yeni versiyon Stralis, standart tenteli yarı-römorklardan, sıcaklık kontollü olanlara; inşaat malzemesi nakli yapanından, istasyon dolumu yapan tanker yarı-römorklara; konteynır taşıyanından sebze meyve nakliyesi yapanına kadar çok çeşitli yurtiçi yarı-römork kullanımında görev yapacak.

GÜÇLÜ MOTOR, AZ YAKIT!

Stralis’lerde 420hp ve 450hp versiyonlarda 10 litrelik Cursor motor kullanılırken, 500hp ve 560 hp’lik versiyonlar 13 litrelik Cursor motorlarla donatılıyor. Stralis’in kalbi olan Cursor motorlar, lanse edildikleri 1998 yılından bu yana hem dayanıklıklarını, hem de ne kadar ekonomik klarını kanıtladılar. En yüksek tork seviyesine çok düşük devirlerde ulaşmayı başaran Cursor motorlar, yüksek enjeksiyon basıncı sağlayan pompa enjektörlerle donatılıyorlar ve aynı da VGT olarak adlandırılan ve motorun her devrinde en yüksek performansı vermesini sağlayan Değişken Geometrili Turboşarj ünitelerine sahipler. VGT aynı da motor freni performansını da artırmaktadır. Cursor motorlarda, enjeksiyon basıncı, enjeksiyon avansı, turbo kontrolü, dekompresyon freni ve cruise control gibi tüm motor fonksiyonları elektronik olarak kumanda edilmektedir.

Tüm Cursor motorlarda egzoz emisyonu Euro-5 standardını karşılamakta. Bu standardı karşılarken SCR teknolojisi kullanılmakta. Söz konusu yeni versiyona ait Cursor 10 motor 420hp/309kw gücü 1550-2100d/d aralığında vermektedir. Bahsi geçen orta seviye devirlerde en yüksek gücün elde edilmesi yakıt tüketimini çok olumlu yönde etkilemektedir. Motor gücünün 500-600 devirlik bir bant boyunca sabit olarak elde edilmesi ise zorlu rampalarda çok sık vites değiştirmeden seyahat edebilmeyi sağlamaktadır.

AKTARMA ORGANLARI

Yeni versiyon Stralis standart donanımda kalitesi dünyaca kanıtlanmış ZF markasının 16S1920TD 16 ileri mekanik şanzımanı ya da opsiyonel olarak 12 ileri vitesli 12AS1930TD otomatikleştirilmiş şanzımanı ile sunuluyor. Manuel şanzımanlarda standart olarak sunulan servo-shift ünitesi sayesinde sürücüler vites geçişlerinde zorlanmıyor, aynı da “çift H” tipindeki vites seçim düzeni sayesinde de daha önce Iveco kullanmamış sürücüler dahi kolaylıkla aracı kullanmaya başlayabiliyor.

12 vitesli Otomatikleştirilmiş şanzımanın seçilmesi durumunda ise, vites seçimlerinin ve debriyaj operasyonunun elektronik olarak kontrol edilmesi sayesinde şanzıman ve debriyaj ünitelerinin hatalı kullanımı önlenmiş oluyor.

Arka aks oranı, düz yol ve rampa karışık, kısa ve orta mesafe kullanımı için optimize sonuç veren 3,08 olarak sunulmaktadır. Bu oran ile araç, -90km/h hız limitörlü olmakla birlikte- 134km/h teknik son sürat ve 40tonda yükte %47 tırmanma kabiliyeti değerlerine ulaşmaktadır (Standart donanım 315/80R22.5 lastiklerle).

ULUSLARARASINA ÖZEL ÇEKİCİ!

Uluslararası nakliyede “üst sınıf” çekici olarak kullanılan AS440S50T/P modelin yanına Iveco, “üst sınıf” araç kullanmaktan ödün vermeyen ama bununla beraber ilk satın alma fiyatına ve işletme giderlerine hassasiyet gösteren uluslararası nakliye müşterileri için de ürün gamına yeni bir versiyon olan AS440S45T/P’yi ekledi.

AS kabin, kabinde daha rahat hareket kabiliyeti, daha büyük dinlenme bölümü, daha fazla eşya saklama hacmi özetle “daha fazla yaşam alanı” demek. Sürücü mahallinin üst kısmında çok büyük hacimli eşya dolapları bulunduğu gibi, kabinin her iki tarafında yine büyük hacimli dört ayrı dış yan eşya dolabı yar almakta. Bu dolaplardan iki tanesine hem içeriden hem dışarıdan ulaşılabilmektedir. AS kabin, üç parçalı yatağının merkez modülünün bir masaya dönüşmesi gibi detaylarıyla sürücüsüne evine en yakın konforu sunmak üzere tasarlanmış.

Bu yeni versiyon motor olarak 1600-2100rpm aralığında 450hp güç ve 1050-1550rpm aralığında 2100Nm tork üreten 10,3lt hacminde Cursor 10 motorla donatılmaktadır. Araçta ZF 12 ileri vitesli 12AS2330TD otomatikleştirilmiş şanzımanın yanında, 16 ileri vitesli ZF 16S2220TD manuel şanzıman da alternatif olarak sunulmaktadır. Araçta Avrupa yönündeki uluslararası taşımacılıkta en iyi yakıt tüketim oranını sağlayan 2,85 tahvil oranlı arka aks bulunmakta.

Model isimlendirmesindeki kısaltmaların anlamları
AS440S45T/P (Uluslararası Nakliye) AT440S42T/P-RR     (Yurt içi Nakliye) AS Active Space (Üst Sınıf Yataklı Kabin) AT Active Time (Yataklı Kabin) 440 Teknik AYA (44 ton) 440 Teknik AYA (44 ton) S Stralis Ürün Gamı S Stralis Ürün Gamı 45 Motor Gücü (450HP) 42 Motor Gücü (420HP) T Tractor (Çekici) T Tractor (Çekici) P Arka pnömatik süspansiyon P Arka pnömatik süspansiyon     RR Zorlu Yollar versiyonu
Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com