Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:42   Güncelleme : 13-11-2014 17:42

Corolla üretimi Türkiye’ye gelirse 4 bin kişiyi işe alırız

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Corolla üretimini Rusya’dan almak için Japonlarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Corolla üretimi Türkiye’ye gelirse 4 bin kişiyi işe alırız

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Corolla üretimini Rusya’dan almak için Japonlarla görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ali Haydar Bozkurt, ekonominin soğuması adına alınan tedbirlerin otomobil piyasasına konuttaki kadar sert etki yapmadığını söyledi.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın Rusya’daki Corolla üretim bandının Türkiye’ye getirilmesi için Japonlar’la görüştüklerini belirterek, “Corolla üretiminin Türkiye’ye taşınması için görüşmelerimiz sürüyor. Eğer bu gerçekleşirse Türkiye’de 3-4 bin kişi Corolla fabrikasında istihdam edilir” .

Toyota’nın, Corolla modelini geçmişte Türkiye’de üretirken daha sonra bu modelin üretimini Rusya’ya taşıdığını ve artık Türkiye’de Auris modelini ürettiğini söyleyen Bozkurt, “Fakat Corolla’nın tekrar Türkiye’de üretilmesi için 1 buçuk senedir Japonlarla görüşmemiz sürüyor. Bir otomotiv markasının bir ülkede yatırım yapması için, o ülkede yaptığı üretimin yüzde 20’sini yine o ülkeye satma kriteri bulunuyor. Türkiye’de 25 bin Corolla satış hedefiyle bu kriteri karşılıyor” sözlerini kullandı. Verso ticarinin üretiminin Türkiye pazarına daha yakın ğunu söyleyen Bozkurt, ticari araçlara verilen yüzde 10’luk teşvikin bunda büyük etkisi ğunu söyledi.

Sektörde 2010’a göre yüzde 10 büyüme beklediklerini söyleyen Bozkurt, satış rakamının yıl sonunda 850 bini bulacağını belirtti. Satışlarda faiz oranlarının büyük etkisi ğunu söyleyen Bozkurt, “Faiz oranı 0.70’lerde kalsaydı bu yıl 1 milyon sınırını zorlayan bir pazar olurdu. Daha iyi satış yapardık tabii. Bir de faiz oranlarının yükselmesinin yanı sıra bankalar seçici davranıyor. Bununda otomobil satışlarına büyük etkisi var” diye konuştu. Toyota olarak da ilk 5 ayda 14 bin 40 adet satış rakamına ulaştıklarını söyleyen Bozkurt, geçen yıla göre yüzde 57 oranında bir büyüme sergilediklerini ifade etti.