Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:42   Güncelleme : 13-11-2014 17:42

Mercedes Dizel teknolojisine uygun araç üretiyor!

1986 yılında Aksaray’da kamyon üretimine başlayan Mercedes-Benz Türk, 25’inci yılını geride bıraktı.

Mercedes Dizel teknolojisine uygun araç üretiyor!

1986 yılında Aksaray’da kamyon üretimine başlayan Mercedes-Benz Türk, 25’inci yılını geride bıraktı. Üretimin 25’inci yılının kutlaması etkinliklerinde şirket, Aksaray Endüstri Meslek Lisesi’ne Motorlu Araçlar Teknolojileri Atölyesi kurulması için 180 bin Euro bağış yaptı. Direktörler Kurulu Başkanı Kurz, “Biz araçları Euro normlarında dizel yakıta göre tasarlıyoruz” .

Mercedes-Benz Türk’ün 25’inci yıl Aksaray kamyon fabrikası etkinliklerine Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler, Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz ve Mercedes-Benz Türk üst düzey yöneticileri katıldı.

BU ÜLKEDE HEP DAHA FAZLASI…

Bu ülkede hep daha fazlasını bulduk” diyen Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Aksaray’da yatırım yapmanın doğru bir karar ğunu söyledi. Daimler’in 125’inci yılını kutladığını hatırlatan Dr. Dieter Zetsche, Avrupa ülkelerinde pek fazla otomobil görülmezken 90 yıl önce İstanbul’da otomobil bayiliği açtıklarını ve ilk müşterilerinin de Mustafa Kemal Atatürk ğunu söyledi. 1960 yılından bugüne Türkiye’ye 670 milyon Euro yatırım yaptıklarını dile getiren Dr. Dieter Zetsche, ilk günkü coşku ve heyecanla üretim ve yatırıma devam ettiklerini söyledi. Dr. Dieter Zetsche, “Coşku ve heyecan sadece çalışanlarımız tarafından hissedilen bir duygu değil, Türkiye halkını tanımlayan bir durumdur. Türkiye bizi, bizde Türkiye’yi seviyoruz. Türkiye’ye her geldiğimde kendi evime gelmiş gibi hissediyorum” .

TÜRKİYE KAPLAN GÜCÜNE SAHİP!

Türkiye ekonomisinin son 10 yılda büyük mesafe katettiğinin altını çizen Dr. Dieter Zetsche, “Hepimiz biliyoruz ki Türkiye olağan üstü büyüyen bir ülke. Dünya’daki birçok siyasetçi ve ekonomist Türkiye’nin daha da büyüyeceğini ifade ediyor. Şuanda Türkiye bir kaplan gücüne sahip. Hiçbir AB ülkesi Türkleri reddetmemeli ve Avrupa Birliği’nin kapıları en Türkiye için açık olmalıdır. Biz burada hep daha fazlasını bulacağız ve göreceğiz” diye konuştu.

DOĞRU KARAR!..

Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler da yaptığı konuşmada 25 yıl önce zor alınan bir kararın ne kadar doğru ğunu söyledi. 1986 yılında 290 kişinin istihdam edildiği fabrika da bugün bu sayının 5 katı geçtiğini hatırlatan Andreas Renschler, o günden bu güne 140 bin araç üretilerek 3 kıtaya gönderildiğini ve bu sayede de Aksaray’ın büyük bir üst haline geldiğini söyledi.

Biraz daha genç olsaydım Türkiye pazarını salladık derdim” diyen Andreas Renschler, 2010 yılında araç satışını Daimler’in yüzde 30 arttırarak yüzde 117 büyüdüğünü, Türkiye’de ise bu büyümenin yüzde 181 ğunu söyledi. 10 yıldır Türkiye’de kamyon pazarında lider klarını ifade eden Andreas Renschler, liderlik koltuğunu bu yılda kimseye kaptırmayacaklarını hatırlattı. Aksaray Kamyon fabrikasına gelecek 4 yıl içerisinde 130 milyon Euro daha yatırım yapacaklarını açıklayan Andreas Renschler, bu yatırımın Euro5 ve Euro6 teknolojilerini geliştirme yönünde olacağının altını çizdi.

MERCEDES DİZEL YAKIT YAKIYOR!...

Euro normları, egzoz salınımı sonucunda çıkan gaz ve partiküllerin belli bir takvime göre kademeli olarak azaltılması programını içermektedir. Rakiplerinizin ürettiği araçlar Dizel harici yakıtların kullanımına müsaade etmez iken, Mercedes’in ürettiği kamyon ve çekicilerde Dizel harici (10 Numara Yağ) yakıtların kullanıldığı gözlenmektedir. Mercedes-Benz olarak Pazar payınızı kaybetmemek için mi buna göz yumuyorsunuz?” sorusu üzerine Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, “Araçlarımızın ını (kamyon-çekici) Dizel yakıt yakması için tasarladık. Yasa ve yönetmeliklere uygun araç üretiyoruz. Yasa ve yönetmeliğin dışına kesinlikle çıkmıyoruz, müdahale de bulunmuyoruz” cevabını verirken, Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler, “Euro5 Dizel kalitesine bağlı. 2016 yılında Türkiye’de üretim farklı yere gidecek. Euro6 ve Euro7 normları üzerinde şuanda çalışmalar yapılıyor. Türkiye’deki Dizel yakıt kalitesi bu normlara ne kadar uygundur bakmak lazım. Ama ben eminim ki Euro6 ve Euro7’ye geçilmesiyle birlikte Türkiye’de de ona göre kaliteli Dizel üretimi gerçekleştirilecek” açıklamasını yaptı.

EĞİTİME BÜYÜK KATKI

Basın toplantısının ardından Aksaray Fabrikasının 25. yılı anısına Aksaray iline sunduğu hediyeye de yansıdı. Şirket, Aksaray’lı gençlerin eğitim kalitesine katkıda bulunmak üzere Aksaray Endüstri Meslek Lisesine Motorlu Araçlar Teknolojileri Atölyesi kurulması için 180 bin Euro tutarında bir bağış yaptı. Düzenlenen bağış töreninde Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu’na sembolik bir çek takdim etti. Törene, Daimler AG ve Mercedes-Benz Türk A.Ş. yetkililerinin yanısıra Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz ve Aksaray Milli Eğitim Müdür Vekili Eren Koçaş katıldı.

Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com