Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı (TOFED) Mehmet Erdoğan, 2 yıllık yol haritasını açıkladı. Birlik ve beraberlik mesajı da veren Erdoğan, sektörün her konuda ortak hareket etmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Otobüs yangınlarına da değinen Başkan Erdoğan, “İnsan hayatı opsiyonel olmamalıdır” .
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan düzenlediği basın toplantısında, derneğin 2 yıllık çalışma programını açıkladı. Toplantıda Başkan Yardımcısı Hakan Orduhan ve Mustafa Özcan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Genel Sekreter Yardımcısı Adnan Değirmenci, Genel Muhasip Mustafa Dağıstanlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kurnaz da hazır bulundu.
Sektörde birlik ve beraberliğin sağlanması adına güzel projelere imza atacaklarını dile getiren Başkan Mehmet Erdoğan, “Önümüz Ramazan ayı. Ramazan ayı birlik ve beraberlik ayıdır. İftar yemeklerinde TOF’ta görev yapan arkadaşlarımızla da bir araya geleceğiz. Birlik ve beraberliğin sağlanması için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışacağım. Amacımız sektörde bir bütün olarak, sektör yararına olacak tüm projelere ortak imza atmaktır” .
120 OTOBÜS YANDI
Şehirlerarası yolcu taşımacılık sektöründe otobüs yangınlarıyla birlikte acı bir gerçeğinde ortaya çıktığının altını çizen TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, “2008 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na müracaatta bulanarak otobüsler de yangın algılama ve söndürme kontrol sistemlerinin zorunlu hale getirilmesini talep etmiştik. 2011 yılı yaz sezonu öncesi bir ay içerisinde 4 otobüsün yanmasıyla birlikte konu tekrar gündeme geldi ve yaptığımız araştırmada üretici firma, yurt dışına gönderdiği araçlarda bunu standart olarak sunuyormuş. İç pazara sunduğu araçlara ise opsiyonel diyor. İnsan hayatı opsiyonel olmamalıdır. Türkiye bir otobüs üssüdür dolayısıyla bu konuda bakanlık acilen devreye girmeli ve tüm üreticilere yangın algılama ve söndürme kontrol sistemlerini zorunlu kılmalıdır. Ulaşım altyapı yatırımlarıyla birlikte özellikle otobüslerin kafa kafaya çarpışma kazaları ortadan kalktı. Yangın algılama ve söndürme kontrol sistemlerinin de zorunlu hale gelmesiyle birlikte otobüs yangınlarının da önüne geçileceğine inanıyoruz. Son 10 yılda 120 otobüs yangını meydana geldi. Bu cihazın birim maliyeti 2 bin Euro’dur. Toplu alımlarda ise bu fiyat 500 Euro’ya kadar düşüyor. Geçen yıl bir otobüs 252 bin Euro idi bu yıl 274 bin Euro. 274 bin Euro’yu ödeyen otobüsçü, 500 Euro’yu mu ödeyemiyor? Tekrar üstüne basa basa söylüyorum: insan hayatı opsiyonel olmamalıdır” diye konuştu.
10 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR…
Rakamlarla karayolu yolcu taşımacılık sektörünü açıklayan Başkan Mehmet Erdoğan şöyle konuştu: “D1 Belgeli 366 firma ve 7 bin 665 kayıtlı otobüs vardır. D2 yetki belgesine kayıtlı 1020 firma ve 21 bin 165 otobüs bulunmakta. B1 yetki belgeli 73 firma ve bu belgeye kayıtlı bin 508 otobüs var. B2 yetki belgesinde ise 145 firma ve bu belgeye kayıtlı bin 796 otobüs bulunmakta. Sektörümüzün yıllık iş hacmi ise 250 milyon adet yolcu ve 4 milyar dolar’dır. Yatırım hacmi ise 10 milyar dolardır…”
Başkan Mehmet Erdoğan, 2 yıl içerisinde hayata geçmesi planlanan projelerini ise şöyle açıkladı:
1- Türkiye Otobüsçüler Birliği, 2- Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı, 3 TOFED Sigorta, 4- TOFED Çarşı, 5- Gezi Organizasyonları, 6- Sektör Müzesi, 7- Taşıma Güvenliği Kampanyası, 8- İnternet ve Dergi, 9- Uluslar arası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği, 10- TOFED Akademi, 11- Taşıma Oskarları, 12- Otobüs Yolculuğunun özendirilmesi, 13- TOFED Bilgi Masası.
TİCARİ PROJELER:
1- TOFED Shell Kart, 2- Busworld Türkiye Fuarı, 3- TOFED Garanti Bankası Flexi Kart Projesi, 4- TOFED Kulübü, 5- TOFED Kart, 6- TOFED Mobile SIM Kart.
TEMEL Çalışma PROJELERİ
1- Korsan ile mücadele, 2- Biletlerdeki KDV oranlarının düşürülmesi ile ilgili yapılacak çalışmalar, 3- Otobüs şoförlerinin yıpranma payları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılan başvuruların takibi, 4- Plaka tahdidi, 5- Sektörün ortak veri tabanının oluşturulması, 6- Telif hakları konusunda yapılan çalışmaların devam etmesi.
Hüseyin Karabulut - Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com