Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:43   Güncelleme : 13-11-2014 17:43

Otobüsler de ZF ile tasarruf etti!

İtalya’nın Sardunya adasındaki Cagliari şehri Mayıs 2010 tarihinden itibaren otobüs parkını yenilemeye başladı.

Otobüsler de ZF ile tasarruf etti!

İtalya’nın Sardunya adasındaki Cagliari şehri Mayıs 2010 tarihinden itibaren otobüs parkını yenilemeye başladı. Otobüslerin yaklaşık %70’i yeni otobüslerle değiştirildi. Şimdi sıra yeni otobüslerin söz verilen avantajları sağlayıp sağlamadıklarını görmeye geldi.

Bir yıllık aktif kullanımın ardından otobüslerin neler yapabildiklerini göstermiş olmaları gerekiyordu. ZF ve CTM (Consorzio Transporti e Mobilità) ilk sonuçları sunmak üzere uluslararası basın mensuplarını bir değerlendirme toplantısına davet etti. CTM’in teknik personeli otobüslerin geçmeleri gereken testler ile ilgili bilgi verdiler. Sürüşler sırasında konularında uzman basın mensupları yeni araçların konforundan kça memnun kaldı.

Cagliari’de çalışan 171 yeni otobüsün 165’i ZF şanzıman ve akıllı sürüş programı Topodyn kullanılarak üretilmiş. 165 adet ZF şanzımanlı otobüsün 153 a ZF’nin yeni nesil ZF Ecolife otomatik şanzımanı, 12 a de ZF Ecomat otomatik şanzımanı kullanıyor.

Elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, yeni otobüsler daha düşük CO₂ emisyonu ile çalışıyor, yolcular ve çevre için daha az gürültü kirliliği yaratıyor ve sürpriz masraf çıkartmıyor. CTM için daha az yakıt tüketimi yılda 750.000 Euro tasarruf anlamına geliyor. Tüm bunlar filonun daha yüksek verimle çalışmasında, yolcularına ve sürücülerine sunduğu konforun yükselmesinde etken rol oynuyor. Cagliari’nin yeni otobüs filosu kesinlikle çevreye duyarlı olmaya özen gösteriyor.

ZF Otobüs Aktarma Organları Grubu Direktörü Wolfgang Schilha, varılan noktayı şu şekilde değerlendirdi: “Bir yılda yaklaşık 750.000 Euro yakıt tasarrufu sağlamak muazzam bir başarı! Burada ZF-Ecolife şanzıman’ın Euro-5 ve EEV Motorlar ile neler başarabildiği görülebiliyor. Alternatif aktarma organları konseptleri için koşullar kça zorlaşacak gibi görünüyor.”

CTM, Sardunya adasında bulunan Cagliari şehri ve çevresindeki 8 Belediyenin toplu taşıma işlerinden sorumlu. Filosunda 309 araç mevcut: 273 otobüs ve 36 troleybus. CTM’ye bağlı araçlar yılda 12.500.000 km.’den fazla yol katediyor.