Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:46   Güncelleme : 13-11-2014 17:46

Patronun havaya giden parası geri dönüyor!

Mercedes-Benz Türk, ekonomik sürüş eğitimi ile Türkiye’deki tüm hafif ticari araç müşterilerine yüzde 20’ye varan yakıt tasarruf avantajı sundu.

Patronun havaya giden parası geri dönüyor!

Mercedes-Benz Türk, ekonomik sürüş eğitimi ile Türkiye’deki tüm hafif ticari araç müşterilerine yüzde 20’ye varan yakıt tasarruf avantajı sundu. Hafif Ticari Araçlar Pazarlama ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz, 2 yılda 16 eğitim programı düzenleyerek 100 kişiye eğitim verildiğini ve hedeflerinin ise tüm filo müşterilerine ulaşarak bu eğitimi vermek ğunu söyledi.

Hafif Ticari Araçlar Pazarlama ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz, Filo Satış Uzmanı İlker Çardaklı ve Satış Sonrası Hizmetler Eğitim Uzmanı Aydın Yavuzeser ile birlikte sektörel medya basın mensuplarına ekonomik sürüş eğitim programını anlattı. Teorik ve uygulamalı gerçekleşen programda yüzde 19.41 yakıt tasarrufu elde edildiği gözlendi.

“Teknolojide lideriz, çevreye saygılıyız” diyen Tufan Akdeniz, amaçlarının sektöre katkı sağlamak ğunu söyledi. Akdeniz, “Yılda 30 milyon ton petrol tüketiliyor. Bunun yüzde 20’sinin ulaşım sektöründe kullanılıyor. Buda 4,5 milyar dolar yapar. Bu rakamları göz önüne alıp, eğitim programını düzenlerken kendi ürünlerimizde yüzde 10’luk bir tasarruf elde etmeyi amaçlıyorduk. Buda yılda 4,5 milyon dolar yapar. Ama bu eğitim programı sayesinde yüzde 35’leri gördük. Bu eğitimi alan her şoförün yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayacağına yürekten inanıyorum” .

Güvenli sürüş eğitim programı ile birlikte amaçlarının işletim maliyetlerini aşağıya çekmek ğunu dile getiren Tufan Akdeniz, “Bu bir süreçtir. Aracın 3 yıllık kullanım maliyeti içerisinde müşterimizin omuzlarından bu yükü daha çok nasıl hafifletiriz ona bakmak lazım. İşletme maliyetlerinin yüzde 65’ini yakıt oluşturmaktadır. Bu oranı sürüş eğitimleri ile aşağıya çektiğimiz , patronun cebinden çıkan yüzde 20 tekrar girecek” diye konuştu.

Satış Sonrası Hizmetler Eğitim Uzmanı Aydın Yavuzeser ise ekonomik sürüş teknikleri konusunda yanlış bilinen doğrular hakkında doğru bilgileri paylaştı. Yanlış bilinen doğrular hakkında eğitime gelen şoförlerin ilk başta büyük tepkiler gösterdiğini dile getiren Yavuzeser, “Öncelikle şunu belirteyim ki, araç kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar tüm markaların araçları için geçerlidir. Daha önceden kendi aracım için 7 günde bir yakıt alırken bu eğitimleri aldıktan sonra 10 günde bir istasyona uğramaya başladım. Yani 3 gün bedavadan araca biniyorum. Eğitimler sonrası elde edilen tasarrufu görünce onlarda bize hak veriyor. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta ise düşük devirde yüksek vitesle araç kullanmaktır. Gereksiz ağırlıklar yakıtı artıracağı için bundan kaçınmak ve mümkün ğu kadar az enerji kullanmak. Birde sabit hızla gitmek” ve tasarrufun püf noktalarını şöyle sıraladı:

Motor çalıştıktan sonra hemen hareket etmek
Birinci vitesle kalkmak (Boş/Dolu)
Erkenden vites büyütmek
Yüksek hızlardan kaçmak
Sürekli olarak hemen hemen aynı hızda gitmek
Gereksiz yere fren yapmamak, ileriyi görerek sürmek ve takip mesafesini korumak
Teknikten yararlanmak (Rampa inerken gaza basmamak)
Motoru (20 saniyeden fazla) gereksiz yere çalıştırmamak
Gereksiz parçalar ve üst yapılar monte etmemek
Gereksiz yük taşımamak
Doğru lastik hava basıncı
Motoru araç dururken çalıştırarak ısıtmamak
En geç 2000 devirde vites değiştirmek
Azami torktan yararlanmak