Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:48   Güncelleme : 13-11-2014 17:48

5 dingilli kamyonu Türkiye’de Çinliler mi üretecek?

Türkiye’de 5 dingilli kamyonun üretimi için Sanayi Genel Müdürlüğü’ne bir firma müracaatta bulundu.

5 dingilli kamyonu Türkiye’de Çinliler mi üretecek?

Türkiye’de 5 dingilli kamyonun üretimi için Sanayi Genel Müdürlüğü’ne bir firma müracaatta bulundu. Konuyu değerlendirmeye alan Genel Müdürlüğün, Daire Başkanı Mustafa Zuhurat Çaycı’yı proje için görevlendirdiği öğrenildi.

Avrupa’da özel şartlar için özel teknik sınırlamalar çerçevesinde çok kısıtlı alanda kullanılan 5 dingilli kamyonun Türkiye’de ise yurtiçi taşımalarda kullanılması planlanarak üretiminin yapılacağı duyumunu almamızın ardından Türkiye’nin önde gelen ağır ticari araç üreticileri Mercedes-Benz Türk, Ford ve BMC yetkililerine “Bu aracın üretimini yapmak için siz mi müracaatta bulundunuz?” sorusunu yönelttik. Türkiye’nin en önemli 3 firmasının yetkilileri de kesinlikle böyle bir aracın üretimi için kendilerinin müracaat etmediğini dile getirdi.

Öte yandan 5 dingilli kamyonun üretimine OSD’nin de karşı ğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, adı gizlenen firma OSD’yi de es geçip, direk müracaat etmiş.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Sanayi Genel Müdürlüğü yetkilisi, müracaat eden firmanın ismini açıklamadı. Yetkili, “Evet, 5 dingilli kamyon üretimi için genel müdürlüğümüze bir firmamız müracaatta bulunmuştur. Konu değerlendirmer. Kurumlar arası görüşmeler ve yazışmalar yapılmaktadır” .

Çalışmaların ne lanacağı yönünde ise Genel Müdürlük yetkilisi; “Bu aracın üretimine izin verilmesi için öncelikle yönetmelikte değişiklikler yapılması lazım. Üretim için AİTM yönetmeliği, aracın trafiğe çıkabilmesi içinde Trafik Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılması gerekiyor. Kurumların görüşü alınıp, yönetmelikte de değişiklikler yapıldıktan sonra Genel Müdürlük bünyesinde oluşturulan birim tekrar toplanıp üretim yapılıp veya yapılamayacağı yönünde fikir birliğine vararak gerekli cevabı ilgili firmaya bildirecektir” açıklamasını yaptı.

Ulaşım Gazetesi