Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:48   Güncelleme : 13-11-2014 17:48

DAF şimdi daha kârlı

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerine avantajlı araçlar sunan DAF, geliştirilmiş ulaştırma güvenliği kapsamında ATe Programını hayata geçirdi.

DAF şimdi daha kârlı

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek müşterilerine avantajlı araçlar sunan DAF, geliştirilmiş ulaştırma güvenliği kapsamında ATe Programını hayata geçirdi. Paccar Mx Motor ile geliştirilen ATe programı ile DAF kullanıcılarının yüzde 15’a kadar yakıt tasarrufu elde ettiği bildirildi.

DAF Trucks N.V. Satış Operasyonları Direktörü Michiel Kuijs ve Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, DAF Trucks N.V. Bayi Satış Müdürü Marc. A. Blom ile Tırsan Bayi Yönetimi Direktörü Feyhan Bumin’in hazır bulunduğu toplantıda DAF ATe Programının tanıtımını gerçekleştirildi.

Toplantıda DAF hakkında bilgi veren Michiel Kuijs, 2001 yılından 2011 yılına kadar aradan geçen süre zarfından DAF’ın satış grafiğinin sürekli yükseldiğini söyledi. Pazarın büyüklüğüne karar veremeyeceklerinin altını çizen Michiel Kuijs, önemli olan kendilerinin bu pazarda ne yapacağı ğunu ifade etti. Avrupa pazarında lider klarını hatırlatan Michiel Kuijs, müşterileri için de kârlılığın ne derece önemli ğu bilinciyle çalışmalarına devam ettiklerini aktardı. ATe Programının da bu doğrultu da geliştirildiğini belirten Michiel Kuijs, “Karayolu taşımacılığındaki rekabet nedeniyle kullanıcılara en verimli aracı en az çevresel etki ile sunmayı hedefledik ve bu doğrultuda ATe konseptini geliştirdik. ATe, operasyonel giderleri azaltan ve sadece yakıt tasarrufu sağlamaktan çok daha öte bir kavramdır. ATe ile kârlılık konseptini araçlarımıza yerleştirdik. DAF ATe Programı sadece en ekonomik araçları sunmaktan öteye giden bir felsefedir. Bu felsefe sürücüler arasında farkındalık yaratmak ve filo yöneticilerinin de sürece katılımını sağlayarak ulaşılmak istenen maksimum verimliliği hep birlikte yapmak anlamına gelmektedir” .

TÜRKİYE’NİN KOTASI ARTMAYACAK

Treyler alımlarında tercihini Tırsan’dan yana kullanan nakliyeciler, araç teslim törenlerinde DAF marka araç bulamadıkları için çekici alımlarını başka markadan yana yaptıklarını dile getiriyor. DAF, Türkiye’ye ayırmış ğu araç kotasını ne yükseltecek” sorusuna DAF Trucks N.V. Satış Operasyonları Direktörü Michiel Kuijs, “Bizim araçlarımızın ilk alım maliyetleri pahalı ancak kullanım süresinde işletme maliyetlerine bakıldığında çok avantajlı ğu görülmektedir. DAF çekici ve kamyonları Avrupa’da Türkiye’den daha pahalı satılmaktadır. Dolayısıyla biz fiyat indirimi yaparak rekabetten yana değiliz. Bundan dolayı da Türkiye’nin kotası bu fiyatlarla artması mümkün değil” cevabını verdi.

DAF ATe PROGRAMI

• Yeni Pistonlar; Yeni dizayn edilen pistonların kullanılmasıyla iç sürtünme azaltılmıştır. Bu sayede daha küçük yağ kanalı ve daha verimli su pompası kullanımı sağlanmıştır.
• Yanma Performansının Yükseltilmesi; Daha verimli yanma sağlamak için enjeksiyon açıları optimize edilmiştir.
• İzolasyonlu Egzoz Manif; Ağır ticari araç endüstrisinde ilk defa, DAF daha verimli yanma ve turbo verimliliğini destekleyen en kapatılmış ve izolasyonlu egzoz manifnu uygulamaya koymuştur. Uygulamaya bağlı olarak bu geliştirmeler yakıt tüketiminde %3’e varan tasarruf sağlamanın yanında CO2 emisyonlarında da %3’e varan düşüş gerçekleştirilmesini sağlamıştır.
• Yeni Fan; Yeni fan, motorun çalıştırılması ya da kapatılması sırasında gereksiz boşa çalışmayı azaltmaktadır. Bu da yakıt tasarrufu sağlar, gürültüyü azaltır ve sürücü konforunun artmasını sağlamaktadır. Yeni fan ile sağlanacak tasarruf yüzde birin onda biri olabilir. Ancak DAF verimliliği en optimum hale getirmek için en ufak bir fırsatı kaçırmamaktadır.

• ATe Otomatik Şanzıman; Sürücülerin yanlış ve gereksiz vites değiştirmesini önlemek amacıyla, sadece düşük hızlarda sürücünün kontrolüne izin veren otomatik 12 ve 16 vitesli şanzımanların özel versiyonları üretilmiştir.
Bu sayede yakıt verimliliğini optimize etmek amacıyla 35 km/s’in üstündeki hızlarda DAF’ın elektronik teknolojisi otomatik olarak ideal vites geçiş anını seçmektedir.

• Aerodinamik Yardımcılar; CF ve XF araçlar için özel olarak geliştirilmiş aerodinamik yardımcılar düşük yakıt tüketimi elde edilmesinde görev alan diğer araçlardır. Uzun mesafe taşımacılığı yapan araçlar komple rüzgarlık ve çamurluk seti kullandıklarında, yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunu %10’a varan seviyelerde azaltabilmektedirler.

• Merkezi Gösterge ile Sürekli Yakıt Takibi; Sürekli olarak yakıt tüketimine dikkat çekmek amacıyla gösterge panelindeki merkezi gösterge motor çalıştırılır çalıştırılmaz bilgi vermeye başlamaktadır. Gerçek yakıt tüketimi, ortalama hız ve motorun boşta çalışma süresi yüzdesi bilgileri yolculuk süresince ve hemen ardından gösterge panelinde sunulmaktadır.
• Maksimum Hızı Sınırlayarak Yakıt Tasarrufu; CF ve XF modellerinde maksimum hız standart 85 km/h ile sınırlıdır. Hız sınırı çevre açısından da faydalıdır. Maksimum hız 89 km/h ğunda yakıt tüketiminde %2-3 artışa sebep olabilmektedir. Hızı azaltarak yakıt tasarrufu sağlamak doğru ve kolay bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle otomatik şanzımanlı modellerdeki Kickdown fonksiyonu kaldırılmıştır. Motorlar düşük devirde yüksek miktarda tork üretmektedir. Bu da roketlemeye ihtiyaç duyulmamasını sağlamaktadır.
• Yeni Araç Teslimat Sürecinin Önemi; Sürücülerin araçlarını en verimli şekilde kullanmalarını sağlamak için yeni araç teslimat süreci çok detaylı uygulamalarla zenginleştirilmiştir. Motor freninin, otomatik hız kontrolünün, intarder veya MX motor freninin doğru olarak nasıl kullanılacağını detaylı olarak sürücüye anlatmak aracın en yüksek performansla kullanılması için gereklidir.
• Ön Görüş Kamerası; Hasarı azaltmak ve zararın yüksek maliyetlere neden olmasının önüne geçebilmenin yanında kaybına da sebep olmaktadır. Hasarların %80’i manevra sırasında ve çoğunlukla sağ ön tarafta meydana gelmektedir. Daha geniş görüş açısı için araçlara ön görüş aynası yerine aerodinamik ön görüş kamerası takılmaktadır.
• Treyler Dingil Hizalaması ile Yakıt Tasarrufu; Treyler dingillerinin doğru hizalanmadığı durumlarda yakıt tüketimi normal seviyeden %20 daha fazla olabilmektedir.

• Eğitimli Sürücünün Performansı; Stressiz bir ortamda çalışan iyi eğitimli bir sürücü aracını daha verimli bir şekilde kullanacaktır ve bunun da lastikler, debriyaj ve frenlerin yıpranmasında pozitif bir etkisi olmaktadır.
• Lastik Basınç Ayarları; DAF EcoDrive eğitimlerinde doğru lastik basıncının önemi de vurgulanmaktadır. İdeal seviyeden %20 daha az bir basınç %2.5 daha fazla yakıt tüketimine yol açabilmektedir ve lastiklerin servis ömrünü 25% azaltabilir.
• Eğitimle Öğrenilen Yakıt Tasarrufu; DAF EcoDrive eğitimini layan her sürücü kısa vadede aracını %5-10 daha ekonomik kullanmayı öğrenebilmektedir. Uygulamaları takip edilen sürücülerde kalıcı tasarruffun %3-5 arasında olabildiğini göstermektedir.

- Rüzgarlıklar %5 daha düşük yakıt tüketimi ve CO2 emisyonu sağlamak amacıyla doğru konumlandırıldı mı?
- %5’e kadar yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla perdeli treylerde perdeler doğru bir şekilde bağlandı mı?
- %15’e kadar yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla atık konteynerleri ve damperler boş klarında üstleri örtülü mü?
- Tüm filonun hız sınırını fabrikadan yeni çıkan araçlarda ğu gibi 85 km/s olarak belirlemek uygun olabilir mi? Bu şekilde %2 veya %3 yakıt tasarrufu sağlanabilir.
- Sürücüler kesinlikle gerekli olmadığı sürece sollama yapmamaları konusunda uyarıldı mı?
Kısacası en düşük işletme maliyetlerini elde etmek için gerekli olan tüm detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.