Türk otomotiv sektöründe Otokar, Doruk’la hibritten sonra bir ilke daha imza atarak ülkenin ilk elektrikli otobüsünü üretti. 3,5 yıllık çalışmanın ürünü olan Doruk Electra, 6 saat şarj ile 280 Km yol kat ederken işletmeye maliyetinin ise 3 ila 7 litrelik dizel yakıta eşdeğer ğu bildirildi.
Doruk Electra’nın basına tanıtımını Santralistanbul Tamirane’de Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç yaptı. Düzenlenen toplantıda Genel Müdür Yardımcıları Basri Akgül ve Hüseyin Odabaş’ta hazır bulundu.
50 yolcu taşıma kapasitesine sahip elektrikli otobüs Doruk Electra, 13,5 ton azami ağırlığa sahip. Saatte 70 km hız yapabilen otobüste 6 ileri 1 geri robotize edilmiş şanzıman bulunuyor. 103 KW elektrik tahrik gücünde motora sahip olan aracın yol testlerinin 2 yılda landığı öğrenildi. Aracın seri üretime hazır ğunu açıklayan Genel Müdür Serdar Görgüç, hedeflerinin büyükşehir belediyeleri ğunu ve bunun içinde ilk 6 ayda hem yurtiçinde hem de yurt dışında tanıtım çalışmaları gerçekleştireceklerini daha sonra ise, satışa geçmeyi planladıklarını söyledi. Bakım maliyetlerinin Doruk Electra’da daha düşük ğunun altını çizen Görgüç, “Şanzıman ve diferansiyel bakımları var. Elektrikli motor ğu için bakım gerektirmez. Dolayısıyla da dizel araçlara oranla bakım maliyetleri kça düşüktür” .
GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE
Konfor ve güvenliğin üst düzeyde ğunun altını çizen Görgüç, “Aşırı şarj, çarpışma, yanma, kısa devre gibi durumlar göz önüne alınarak araç geliştirildi ve güvenlik üst düzeyr. Araç üzerinde ise 96 adet akü bulunmaktadır. Kontrol panelleri ise dizel araca oranla sadeleştirilerek daha rahat kullanılacak hale getirildi” diye konuştu.
“Egzoz emisyonları sıfır, gürültü ve titreşim seviyeleri kça düşük olan Doruk Electra, Otokar olarak Ar-Ge konusunda ne kadar ilerlediğimizin de bir göstergesi” diyen Genel Müdür Serdar Görgüç, aracın 6-8 saat arasında tam şarj olsa da, onboard şarj ünitesi sayesinde duraklarda bekleme yaparken de kısa süreli şarj edilme imkanına sahip olunduğunu kaydetti.
Otobüsün ideal şartlarda tam şarj ile 280 km mesafe kat edebildiğini dile getiren Görgüç, “Yoğun şehiriçi trafikte ve yolcu sayısının çok ğu saatlerde ise, akü ömrünü koruyan yüzde 80 kapasite baz alınarak 170 kilometre menzil sunuyor. Ancak aracın menzilini gün içerisinde yapılan akıllı şarjlar ile yüzde 30-40 oranında artırmak mümkün. Araç üstü (on-board) şarj ünitesi sayesinde ilave bir elektrik şarj altyapısına ihtiyaç duymayan Doruk Electra, sanayi tipi 3 faz elektriğin ğu her yerde şarj edilebiliyor. Uluslararası güvenlik sertifikasyonu olan ECE R100-01 yönetmeliğine uygun Doruk Electra’da kullanılan aküler ise aşırı şarj, çarpışma, yanma ve kısa devre gibi durumlarda çevresine zarar vermeyen yüksek güvenlikli Lityum Demir Magnezyum Fosfat teknolojisine sahip. Daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlayacak Doruk Electra’nın seri üretimine hazırız” şeklinde konuştu.
Araç hakkında verilen teknik bilginin ardından basın mensuplarına özel test sürüşü gerçekleştirildi. Test sürüşünün ardından Santralistanbul gezisi gerçekleştiren ilköğretim öğrencileri de Türkiye’nin ilk elektrikli aracını yakından inceleyerek, Otokar yetkililerine böyle bir aracı ülkemize kazandırdıkları için teşekkür ettiler.