Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) düzenlediği organizasyonla sektör mensuplarını bir araya getirdi. Gecede ayrıca Busworld Turkey 2012 kapsamında seçilen yılın en iyileri onurlandırıldı.
Anadolu Isuzu’nun ana sporu ğu geceye Temsa Global, Brisa, Otokar, Mercedes-Benz Türk ve Shell de katkıda bulundu. Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan Bülent Serttaş, davetlilere unutulmaz saatler yaşattı.
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan’ın ev sahipliğini yaptığı geceye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yaşar Asiler, Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin ile birlikte, Talip Öztürk, sanatçı İbrahim Tatlıses ve Bülent Serttaş, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, TOF Başkan Yardımcısı Tahsin Yücefer ve yönetim kurulu üyeleri, İSTAB Başkanı Hakan Orduhan ve yönetim kurulu üyeleri, TOFED üyesi derneklerin başkan ve yöneticileri, IPRU kurucu üyesi olan ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda sektör mensupları ve otomotiv sektörü yetkilileri katıldı.
ÖRNEK BİR SEKTÖR
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’de karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün konforlu oluşu ve teknolojik altyapısı ile tüm dünyaya örnek bir taşımacılık hizmeti verdiğini söyledi. Erdoğan “Busworld fuarı vesilesiyle sergilenmekte olan, Türkiye’yi otobüs üretim merkezi haline getiren sanayicilerimizin ürettikleri son model otobüslerimizle her yolcumuzu konuğumuz olarak kabul ederek yolcu taşımacılığı işini tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir seviyede gerçekleştirdiğimiz inancındayım. Şehirlerarasında kısa ve uzun mesafeli taşımalarda, uluslararası yollarda tarifeli ve arızi olarak sefer yapmak üzere 38 bine yakın belgeye sahip olan firmalarda kayıtlı olarak görülen 75 bine yakın otobüsle insanlarımıza seyahat etme özgürlüklerini kullanma imkânı sağlıyoruz. Şehirlerarası ve uluslararası yollarda çalışan otobüslerimizi yenilemek, filolarımızı gençleştirip güçlendirmek üzere yılda ortalama 1.200 büyük, 5.000’e yakın küçük ve konforlu otobüs yatırımı yapıyoruz” .
FUARI ÖNEMSİYORUZ
Busworld Fuarı’nı çok önemsediklerini dile getiren Mehmet Erdoğan, “Üreticiler, yan sanayiciler, aksesuar ve teknolojik aygıtlar üretip ithal edenlerle birlikte; yılda 200 milyon kişiyi taşıyan bir sektörün mensuplarının bir arada bulunmanın çok önemli ğunu biliyoruz. Biz fuarda teknoloji harikası olarak sergilenen ürünlerin hedefindeki pazarın temsilcileriyiz. Biz 200 milyon yolcunun tercihlerini, bu ürünleri üretenlere aksettirecek olan çok büyük bir sektörüz. Biz ülkemizin otobüs üretim merkezi haline gelmesini sağlayan iç dinamiğiz. Yani biz, değerli üreticilerimizin el üstünde tutması gereken müşterileriyiz” diye konuştu.
ACİL ÇÖZÜM
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin ise sektörün öncelikli sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getiren bir konuşma yaptı. İlgin “Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ile çalışma arkadaşları 10 yıllık bir dönemden beri büyük başarılara imza attılar. Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği bu on yıllık dönemde yürürlüğe girdi, karayollarımız bu dönemde çok daha güvenli, çok daha çabuk ulaşılır hale getirildi. Denizde devrim yapıldı, hızlı trene yol verildi, uçaklarla yurt içinde 58 havalimanına seyahat imkânı sağlandı. On yıl önce, diğer ulaşım modellerinin karayolu ulaşımının çok gerisinde olması nedeniyle bu on yıllık süreçte onlara verilen ekstra desteği anlıyoruz. Ama bizim sektörümüzü yakından ilgilendiren öncelikli sorunlarımıza da çözüm bulunmasını talep ediyoruz” .
MANEVİ TAZMİNATLAR
Otobüslerin karıştığı kazalarda maddi tazminatların yanı sıra manevi tazminatların da sigorta kapsamına alınması sürecinde son noktaya iyice yaklaşıldığını söyleyen İlgin, Müsteşar Yardımcısı Sayın Talat Aydın’ın desteği ile gelinen noktada artık otobüsçünün akşam zengin yatıp, sabah fakir kalkmasına neden olan kâbusun sona ermesini istediklerini belirtti. İlgin; “Bu konuda poliçe bedellerinin netleşmesini ve manevi sigorta poliçelerinin düzenlenmesi sürecinin, yani zaten bitmiş bir işin yürürlüğe konmasını talep ediyoruz” .
KDV ve ÖTV
“Bizim anlamakta en çok zorluk çektiğimiz konu turizmde KDV oranının bir alt dilim olan yüzde 8’e indirilmesine rağmen bundan ulaşım sektörünün yararlanamamasıdır” diyen Genel Sekreter İlgin, “Sayın Bakanımız Binali Yıldırım, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu sorunun çözüleceğini bize söylemişlerdi. Bir Başbakanın ve bir Bakanın istediği, onayladığı, kabul ettiği bir şey nasıl yürürlüğe girmez?” diye sordu. İlgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer ulaşım sistemlerinin desteklenmesini anlamaya çalışıyoruz. Ama diliyor ve arzu ediyoruz ki devletimiz, hükümetimiz, Maliye Bakanlığımız ve Hazine Müsteşarlığımız da artık bizim çevreye duyarlı bir şekilde toplu taşımacılık yaptığımızı anlasınlar. Denizde kullanılan akaryakıttan alınan ÖTV sıfırlandı. Uçakların kullandığı akaryakıttan zaten ÖTV alınmıyor. Demiryolunda dizel lokomotiflerin kullandığı akaryakıt TCDD tarafından sübvanse ediliyor. Karayolunda toplu taşımacılık yapan biz hür teşebbüs mensubu otobüsçüler, neden çevreyi kirleten, trafiği felce uğratan bireysel oto kullanıcılarıyla aynı oranda ÖTV ödeyerek yakıt alıyoruz? Kullandığımız akaryakıttan alınan ÖTV’nin en azından yarısının iade edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
REFORM YAPILDI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın da ödül almak için çıktığı sahnede sektörün beklentileri konusunda görüşlerini açıkladı. Bakanlığın son yıllarda yaptıkları hakkında bilgi veren Aydın, özellikle duble yolların yapılması ile kaza oranlarının azaldığına dikkat çekti. Bu yolları en çok şehirlerarası yolcu taşımacılarının kullandığını söyleyen Talat Aydın, “Kullandığınız yolları değiştirdik. 2023 hedefimiz 36 bin 500 kilometre duble yola ulaşmak. Bu da zaten bölünmüş yolların lanması demek” .
2003’den bu yana sektörle ilgili kapsamlı bir reform yapıldığını dile getiren Müsteşar Yardımcısı Aydın, şöyle konuştu: 2003’de sektörde 576 şirket vardı. Bu şirketlerin ne kadar otobüsü var diye sorduğumuzda buna cevap verilemiyordu. Bu yemeğe gelmeden önce bilgisayarıma baktım. 18 Nisan 2012 itibariyle tarifeli sefer yapan 365 şirket, 7 bin 222 otobüsle hizmet veriyor. Bu reform ile firmalar kurumsallaştı, doluluk oranları değişti. Bu arada –havayolu ulaşımı ve Yüksek Hızlı Trenler bu alanda biz de varız . Havayolu ve YHT ile bir arada yaşamaya alışacağız. Biz bütün gücümüzle sektörün arkasındayız”
YILIN EN BAŞARILILARI
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu tarafından bu yıl ilk kez Busworld Turkey 2012 etkinlikleri kapsamında “Yılın En Başarılıları Ödülleri” sahiplerini buldu. TOFED’in belirlediği yılın en başarılıları kategorisinde Yılın Başarılı Devlet Adamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ödüle layık görülürken bakanlıklarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün seçildi.
Gecede ödüle alanlar ise şöyle: (Yılın Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (Yaşam Boyu Başarı Ödülü) Rahmi Koç, (Yılın En Başarılı İş Adamı) Limak Holding’in kurucusu Nihat Özdemir, (Yılın En Başarılı İş Kadını) Vuslat Doğan Sabancı, (Yılın sanatçısı) İbrahim Tatlıses, (Yılın En İyi Otobüs Üreticisi) Mercedes Benz Türk, (Yılın En İyi Küçük Otobüs Üreticisi) Anadolu Isuzu ve Otokar, (Yılın En İyi Otobüs İşletmecisi) Metro Turizm, (Yılın En İyi Otogarı) AŞTİ Otogarı, (Yılın En İyi F1 Acentesi) Burhan Ateş, (Yılın En İyi Dinlenme Tesisi) Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun sorumluluğunda faaliyet gösteren Park Shop, (Yılın En İyi Kaptan Şoförü) İstanbul Seyahat - Yüksel Yağcı, (Cemal Ulusoy Onur Ödülü) Alican Ulusoy, (Güvenlik ve Müşteri Memnuniyeti Ödülü) Temsa Global, (Karayolu Yolcu Taşımacılığında Uluslararası Başarı Ödülü) Has Turizm, (TOFED Aktif Duayen Üye Ödülü) Saip Konukoğlu, (Yılın Otobüsçü Dostu Sanatçısı Ödülleri) Bülent Serttaş.