İstanbul Toplu Taşımacılar Birliği Derneği’nin (İSTAB) 11’inci genel kurulu Point Otel’de yapıldı. Yeni dönem yönetim kurulu üyelerinin de belirlendiği genel kurulda, tek liste ile seçime giren Hakan Orduhan ve ekibi 2’inci defa güven tazeledi. Orduhan, “Bir dönem daha yönetimdeyiz. Bu bir bayrak yarışı ve derneğimizi bir adım daha ileriye götürmek için var gücümüzle çalışacağız” .
İSTAB Genel Kuruluna; İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, Toplu Ulaşım Hizmetler Müdürü Aziz Gündoğdu, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, Pendik Şoförler Odası Başkanı Vehbi Bayraktar, Aker Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ak, Mercedes-Benz Türk bayii Has Otomotiv HTA Satış Müdürü Bülent Çelik, TCV Otobüs Satış Koordinatörü Tuncer Teleören ve İSTAB’ın eski başkanları ile üyeleri katıldı.
Divan Başkanlığını Bayram Özata, başkan vekilliğini İlyas Günay ve katip üyeliğini Aziz Baş’ın yaptığı İSTAB 11’inci Genel Kurulu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Hakan Orduhan, 2 yıllık dönem içerisinde yaptıkları faaliyetleri sıraladı.
Orduhan, “2 yıl boyunca yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte sektörün daha iyi yere ulaşması için gayret sarfettik, çalışmalar yaptık. İSTAB 2 yıl süre içerisinde 265 aktif üyeye sahip . 57 yeni üye kaydettik ve 37 faaliyetini bırakmış üyenin kaydını sildik. Dolayısıyla geldiği noktada İSTAB, bir fiil aktif çalışan bir sivil toplum örgütü konumuna gelme çabasını hızla sürdürdü. 2 yılda 83 yönetim kurulu toplantısı yaptık. Sektörün sorunları ile ilgili resmi daireler ile 116 adet yazışma yaptık. Üyelerimizi bilgilendirmek için 94 adet yazışma yapıldı. İSTAB, İTO Meclisi başta olmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektör Meclisi’nde ve diğer STK’larda temsil edildi ve bunların karşılığında da 110 toplantıya yönetim kurulu olarak iştirak edilmiştir. Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer devlet kurumları ile görüşmeler yapıldı. Araç alımları, akaryakıt alımları, araç takip sistemleri, sigorta, kıyafet gibi sektörün avantajlı ortak alımlarından firma temsilcileri ile 61 kez bir araya geldik” .
GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE
Genel Kurulda bir konuşma da İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar yaptı. Konuşmasına yıllar önce yaşanan acı bir olayı hatırlatarak başlayan Çağlar, bugün gelinen noktadan son derece gurur duyduğunu ifade etti.
Çağlar, 1992 yılında 9 üye ile kurulan derneğin bugün 256 üyeye ulaştığını ve sektörün kurumsallaşmasında rolünün ise çok büyük ğunu dile getirdi. “Bu sektörün çok önemli ğunu düşünüyorum” diyen İbrahim Çağlar, sektörün büyüklüğünün de altını çizdi. Güvenlik konusuna da değinen Çağlar, “Sektör çok gelişti. Artık araçlarda 3 noktadan emniyet kemeri, hostesler, araçların güvenliği, araçların yol emniyeti sağlanmış vaziyette. Bu sektöre hizmet vereleri gönülden tebrik ediyorum” .
KDV KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPIN
Okul servisi ve personel taşımacılığında KDV’nin dirilmesi konusunda İTO olarak destek verdiklerini dile getiren Çağlar, İSTAB yöneticilerinden bu konuda bir çalışma yapmasını istedi.
Konuyla ilgili çalışmaların lanmasının ardından Ankara’da gerekli girişimlerde bulanacaklarını da sözlerine Çağlar, şöyle konuştu: “KDV konusu haklı mı haksız mı alınan bir vergi tartışılır ama oturmuş bir sistem. Tekstilde ham maddede KDV yüzde1, mamulde yüzde 18. Öyle ki mahsuplarda devamlı alacaklı durumda kalıyorduk. Devletin tekstilden topladığı KDV, öği KVD’nin altında çıktı. Tekstilciler olarak bunun epey bir çalışmasını yaptık. Eğer bu 8’e düşürülürse hem biz mahsuplarımızı yapabileceğiz hem de devlet artık hakkıyla KDV’nin iadesini yapacak. Böyle bir çalışma yaptık. Sorunu çözemiyorduk ve bundan 6 sene önce sayın Başbakan’a çıkmak zorunda kaldık. Konuyu sayın Başbakan’a aktardık ve o gün biz bu işi çözdük ve KDV yüzde 8’e düştü. Şimdi İSTAB olarak bu konuyla ilgili bir çalışma yaparsak, Ankara’ya gideriz. Gerekirse diğer illerdeki temsilcileri de yanımıza alırız ve bu konunun çözümü için elimizden gelen gayreti sarfederiz.”
YURT DIŞINDA DA HİZMET
Sektörün artık kendini aştığının altını çizen İbrahim Çağlar, “Bir milyon kişiyi her gün okula taşıyorsunuz. 50 bini aşan ailenin de geçimini sağlıyorsunuz. Ve 200 bini aşan bireyin geçim kaynağı oluyorsunuz İstanbul’da. Sizleri gerçekten kutluyorum. Bazı arkadaşlarımız artık İstanbul’u aşmışlar, yurtdışında da bu tür faaliyetlerin içine giriyorlar” diye konuştu.
Sektörün öncelikli sorunlarına da değinen Çağlar şöyle devam etti: “Sektörün en büyük sorunlarından bir tanesi korsan taşımacılık. Birde komşu illerle olan bir takım sıkıntılar var. Ücretlerdeki esneklik veya ücretlerin masa başında belirlenmesi de sektörü kça rahatsız ediyor. Burada arkadaşlarımın üstün gayret sarf ettiğini ve o belirleme günlerinde hararetli çalışmaların ğunu yakından takip edip görüyorum. Arzu edilen rakamlar alınmasa da belli şeylerin alındığını görüyoruz. Sorunların çözümü noktasında da elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”
İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar’ın konuşmasını lamasının ardından Turgay Gül faaliyet raporunu okudu. Maliyet raporunu ise Yaşar Ramoğlu’nun okunmasının ardından Divan Başkanı her iki raporu da ayrı ayrı oylamaya sundu ve oy birliği ile kabul edildi. Tahmini bütçenin okunup oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Divan Başkanı Bayram Özata, divana tek liste sunulduğunu ve seçimin açık oylama ile mi yoksa kapalı zarf usulü ileme yapılması gerektiğini oylamaya sundu. Açık oylama ile seçimin yapılmasının kabul edilmesinin ardından Hakan Orduhan ve ekibi İSTAB’ın yeni döneminde tekrar görevlendirildi.
ÇITA YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Seçimin ardından dilek ve temenniler bölümünde söz alan İSTAB eski Başkanlarından Levent Birant, yapılan çalışmaları takdirle karşıladığını açıkladı. Nisan 2004’te İSTAB başkanlığına getirildiğini ve 6 yıllık görevi boyunca ekibi ile çalışma yaptığını hatırlatan Birant, 10’uncu genel kurulda bayrağı Hakan Orduhan ve ekibine devrettiğini ve aradan geçen 2 yıllık dönem içerisinde takdirle karşılanacak çalışmalara imza atıldığını kaydetti.
Levent Birant, “Takvime baktığınız günler çok hızlı geçiyor. Bizim görevi bıraktığımızın üzerinden 24 ay geçmiş. Görevi bırakırken son söz olarak k ki; ‘biz bir çıtayı bir noktaya taşıdık ve bayrağı emin ellere bırakıyoruz.’ Bugün tanıtım filmlerini izleyip faaliyet raporunu dinledikten sonra gerçekten İSTAB kilometre taşlarından bir tanesini daha geride bırakıyor. Bu süre içerisinde başta Başkanımız Hakan Orduhan ve yönetim kurulu üyelerine yapmış kları çalışmalardan dolayı bir kere daha tebrik ediyorum. Gerçekten bu mecliste emek isteyen, özveri isteyen çalışmalar var. Zaman ayırmak gerekiyor. Zor işler yapıyoruz. İşimiz zor. Sektörümüz zor. Çok zor bir sektörde faaliyet gösteriyoruz ama hem kendi işlerimizin zorluğunun yanında bir taraftan da hepimizi ilgilendiren konularla da arkadaşlarım özveri ile çalışıyorlar. Yeni dönemde de yapacakları çalışmalarda başarılar diliyorum” .
Sektörle ilgili çok ciddi değişimlerin yaşanacağını ve bunu dikkate alarak çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Birant, “Her geçen gün sektörümüz biraz daha zorlaşıyor. Ülke değişiyor, sektör değişiyor ve çalışma şartları da değişiyor. Önümüzdeki dönemlerde sektörle ilgili çok ciddi gelişmeler olacak. Bunları dikkate alarak özellikle ulaşımla ilgili, raylı sistemlerle ilgili şehir içerisindeki ulaşım alışkanlıklarının da değişeceğini dikkate alıp, vizyonumuzu, hedeflerimizi belirleyip planlamalarını ona göre yapmalarını arzuluyorum. Tekrar yeni dönemin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞACAK
Bir konuşma da TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan yaptı. Konuşmasına İSTAB’ın 11’inci olağan genel kurulunun sektöre ve üyelerine hayırlar getirmesini dileyerek başlayan Başkan Erdoğan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun (TOFED), Türkiye’deki 70 il derneğinin oluşturduğu bir üst kurum ğunu hatırlattı.
Yaşanan sorunların çözüme kavuşması için yoğun mesai harcadıklarını dile getiren TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, “İSTAB’da bizim üye derneklerimiz arasındadır. Kendilerine bize katılıp güç verdikleri için teşekkür ediyorum. Çok büyük sayıdasınız. Bilindiği üzere otobüs işletmeciliği yapmak için Bakanlıktan belge almak gerekiyor. Tarifeli sefer yapmak için D1 Belgesi alınıyor. Bugün itibariyle 362 firma 7530 otobüs ile çalışıyor. Sizin sorunlarınız olan KDV ve ÖTV bizimde sorunlarımız. Türkiye’de taşımacılık yapan yük ve eşya taşımacıları yüksek ÖTV’li mazot ile para kazanamıyorlar. Gurup taşıması yapan D2 Belgeli firma sayısı bugün itibariyle 1200 ve 22 bin otobüs var. Daha önceki rakamlar tam tersi oranlarda idi. Bazı sektör mensupları otobüsünü hareket ettiremediği için D2 gurubuna geçti. Orada gurup ve turist bulduğu hareket ediyor. Maliye Bakanı ile randevumuz var ve KDV’nin bir alt limiti olan turizm guruplarına uygulanan orana çekilmesi için müracaat ediyoruz. Sorunların çözümü için büyük bir çaba gösteriyoruz ve bu gücümüzü de üye derneklerimizden alıyoruz. Ortak sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşacağı inancıyla ben bu genel kurulun tüm üyelerimize ve sektörümüze hayırlı uğurlu olmasını diliyor, yeni yönetimi de kutluyorum” .
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri
Hakan Orduhan
Ahmet Karakış
Naci Ateş
Ali Bayraktaroğlu
Turgay Gül
Yaşar Ramoğlu
Dursun Ali Camadan
Hikmet Albayrak
Kerem Birant
Reyhan Şeker
Köksal Yüzbaşıoğulları
Turgut Reha Bali
N. Altan Taştan
Yekta Türker
Esat Yıldırım
Seyhan Pilavcı
Özen Aydın
Halil Sezer
Turgay Kaya
Veli Kara
Bülent Doğmuş
Veysel Parlak
Battal Gazi Ulukaya
Adem Koç
Soner Ağdaş
Gökhan Kopuz
Denetleme Kurulu Asil Üyeleri
Denetleme Kurulu Asil Üyeleri
Erkan Cabay
Sadık Aksu
Recai Ergün
Necmettin Yakşi
Erhan Akbulut
Engin Aktaş
Ulaşım Gazetesi