Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan “Gençlik Treni-Bu memleket bizim” projesi kapsamında, 19-29 yaş grubundan gençleri, Türkiye’yi baştan başa gezdirecek Gençlik Treni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın katıldığı törenle yola çıktı.
Bakan Yıldırım, trenin hareketinden önce düzenlenen törende yaptığı konuşmada, gençlere Türkiye’yi gezdirecek ve Türkiye’yi tanımalarını Gençlik Treni’ni uğurlamaya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bir düşünürün “Gençliğinde bilgi ağacını dikmeyen, yaşlılığında rahatlayacağı bir gölge bulamaz” sözünü hatırlatan Bakan Yıldırım, “Gelecek bilişim, gelecek gençlik” . Gelecekte ülke nüfusunun yüzde 100’ünün bugünün gençlerinden oluşacağını belirten Yıldırım, Bakan Kılıç’a böyle bir projeyi TCDD ile birlikte düzenlemeye karar vermesinden dolayı teşekkür etti.
Demiryollarının 1,5 asırı aşan geçmişiyle kimi Türkiye’nin bağımsızlığının sembolü, kimi ekonominin, kalkınmanın lokomotifi ğunu, kimi sevinçlerin, hasretlerin, memleket sevdasının türküsü haline geldiğini ifade eden Yıldırım, kimi da genç, yaşlı 75 milyonu doğudan batıya, kuzeyden güneye birleştiren, buluşturan çok önemli bir taşıma aracı ğunu söyledi. Gençlerin “Bu memleket bizim” diye yola çıkacağı bu trende Samsun’dan Gaziantep’e, Ankara’dan Kars’a yurdun her köşesini görme fırsatına sahip olacağını belirten Yıldırım, “Hakikaten cennet gibi ülkemizi görerek, ‘bu memleket bizim’ diyerek daha fazla sevdalı hale geleceksiniz” diye konuştu.
Gençlerin birçoğunun trene ilk kez banliyölerde bindiğini belirten Yıldırım, Gençlik Treni’yle seyahat edecek gençlerin de bazılarının şehirlerarası tren yolculuğuna ilk kez bu trenle çıkmış olacağını kaydetti. Tren yolculuğunun sadece bir yolculuk olmadığını ifade eden Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: “Tren yolculuğu bir tutkudur, bir kültürdür, bir folklordür, bir memleket sevdasıdır. Yıllar boyunca trenler üzerine hüzünlü, sevinçli birçok bestelerimiz, namelerimiz yapılmıştır. Tren yollarını kime sorsanız; ‘çok severim’ der, ‘trenle seyahat etmeyi çok severim der’ ama son 50 yılda tren yolları bu ülkeyi yönetenler tarafından unutulduğu için maalesef gittikçe kan kaybetmiş, ülke taşımacılığında, yolcu taşımacılığında, yük taşımacılığında neredeyse esamesi okunmayacak hale gelmiş, yüzde 2-3’ler seviyesinde kullanılabilir duruma düşmüş. Halbuki çevre güvenliği, yolculuk konforu, ekonomiklik bakımından deniz yoluyla, hava yoluyla neredeyse başa baş bir taşımacılık şekli olmasına rağmen, geleceğin taşımacılık sektörü olmasına rağmen, dünya demiryollarına önem verirken maalesef biz ihmal etmişiz. Ancak bu ihmal 2003 yılında sona erdi. 11 bin kilometre hattımızın yüzde 75’ini en yeniledik. Birçok hattımızda sinyalizasyon, elektrikifikasyon çalışmaları devam ediyor. 50 yıldır bu ülke insanın özlemi haline gelen yüksek hızlı tren hasretini de giderdik. Ankara-Konya, gelecek yıl Ankara-İstanbul, ondan sonraki yıl Ankara-Sivas hatlarının devreye girmesiyle Selçuklu’nun, Osmanlı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentlerini birbirine yüksek hızlı tren hatlarıyla bağlamış olacağız.”
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Gençlik Treni adı altında 7 ayrı parkurda her biri 5 yataklı, 2 yemekli vagondan oluşan 6 ayrı özel tren hazırlandığını kaydetti. Proje kapsamında, 28 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında 2 bin gencin trenle seyahat edeceğini belirten Karaman, gençlerin Kayseri’den Sivas’a, Adana’dan Elazığ’a, Mersin’den Kars’a Türkiye’nin 4 bir yanını gezip görme imkanı bulacağını ifade etti.
Gençlik Treni yola çıktı
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan “Gençlik Treni-Bu memleket bizim” projesi kapsamında, 19-29 yaş grubundan gençleri, Türkiye’yi baştan başa gezdirecek Gençlik Treni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın katıldığı törenle yola çıktı.