Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

Schengen için artık konsolosluğa gidilmeyecek

3 Eylül 2012 tarihinden itibaren Schengen Vizesi müracaatları artık Almanya Büyükelçiliği ya da ilgili başkonsoloslukları tarafından alınmayacak.

Schengen için artık konsolosluğa gidilmeyecek

3 Eylül 2012 tarihinden itibaren Schengen Vizesi müracaatları artık Almanya Büyükelçiliği ya da ilgili başkonsoloslukları tarafından alınmayacak. Vizeyi ‘IDATA’ isimli özel şirket verecek.

3 Eylül 2012 tarihinden itibaren Schengen Vizesi müracaatları prensipte artık Almanya Büyükelçiliği ya da ilgili başkonsoloslukları tarafından alınmayacak, bunun için IDATA firması görevlendirilecektir. IDATA başvuru belgelerini Almanya’nın diplomatik temsilciliklerine iletecek, işlemler onlar tarafından yapılacaktır.

Başvurular IDATA firmasının Ankara, Bursa, Gaziantep ve İstanbul şubelerinden yapılabilecektir. İzmir Başkonsolosluğunun yetki alanına giren bölgelerde ise bu yeni işlem Kasım 2012’den itibaren iDATA’nın İzmir ve Antalya’da açacağı bürolarıyla yürürlüğe girecek. Bu prosedürün Almanya’yı ziyaret etmek isteyenler için daha fazla ve hissedilir kolaylık getireceği ümit ediliyor.

Eski prosedürün aksine, başvuru sahibi ikamet adresinden bağımsız olarak istediği herhangi bir IDATA bürosundan müracaatını yapabilecek. Belgelerin artık eskisi gibi kişinin ikamet ettiği bölgeye bakan dış temsilciliğe teslim edilmesi zorunluluğu kalkmaktadır. Ancak bundan böyle de vize işlemi konusunda karar yetkisi ilgili temsilciliğindir. iDATA büroları Pazartesi - Cuma arası 08.00 - 18.00, Cumartesi günleri de 08.00 - 12.00 saatlerinde hizmet verecektir.

Yeni prosedürün bir avantajı müracaatın başkası adına da iDATA’ya yapılabilecek olmasıdır. Bunlar akraba, arkadaş ya da başka herhangi birisi olabilir. Bunun için tek koşul başvuru sahibinin o kişiye vekalet vermesidir. Belgelerle ilgili herhangi bir soru oluşması durumunda Büyükelçilik ya da ilgili başkonsolosluk telefonla başvuru sahibiyle iletişime geçecek. Ender münferit durumlarda gerekli görülmesi halinde, başvuru sahibi şahsi bir görüşme için Büyükelçiliğe ya da başkonsolosluğa çağrılacak.

Bu prosedür sadece Schengen ülkeleri için 3 aya kadarki vize başvurularını kapsamaktadır. Daha uzun süreli diğer tüm vize başvuruları bundan böyle de Büyükelçiliğe ya da ilgili başkonsolosluğa yapılacak. Ancak, bir Schengen Vizesinin Almanya tarafından verilebilmesi için seyahatin ana hedefinin Almanya olması gerekiyor.