Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:52   Güncelleme : 13-11-2014 17:52

Yerli Motor üretimi için ilk adım atıldı

İETT’nin öncülüğünde Türk Motor Platformu kuruldu.

Yerli Motor üretimi için ilk adım atıldı

İETT’nin öncülüğünde Türk Motor Platformu kuruldu. Üniversite-sanayi işbirliği ile kurulan bu platformda gelişen teknolojiye uyumlu Türkiye’nin kendi motorunun üretilmesi hedefleniyor.

Ülkemizde bu konuda çalışmalarda bulunan üretici firmalar, yan sanayi kuruluşları ve üniversiteler Türk Motor Platformu’nda işbirliği yaptı. Bu işbirliğinde; gelişen teknolojiye uyumlu, serbest piyasada rekabet edebilecek bir motor hatta şanzıman ve aks da dahil olmak üzere güç ünitesinin geliştirilmesi ve üretilmesi hedefleniyor.

Türk Motor Platformu iyi niyet protokolü İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Temsa Global, Otokar, BMC, Güleryüz, Karsan ve Tezeller firmalarının temsilcileri tarafından imzalandı. Yerli motor üretiminin ülkemizde yapılması ile birlikte yan sanayi güçlenerek gerek üretimde gerekse teknolojide istihdam oluşturacak. Her şeyden önemlisi ise otomotiv sanayinde Türkiye’nin gururu olacak.

Türkiye’nin 2023 vizyonuna hazırlandığına işaret eden İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, bu vizyona katkı sunmak istediklerini ve bu amaçla yerli sanayinin gelişmesi için Türk Motor Platformu’nu kurduklarını söyledi. Baraçlı, “İETT olarak yerli motor üretiminin yapılmasına önderlik edecek bir projeyi, üretici firmalarla hayata geçiriyoruz. Kurulan Türk Motor Platformu ile kendi motorumuzu üretmek istiyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin işbirliğiyle motor sanayinin uygulamalarını aynı güç etrafında birleştiriceğiz. Bunun altyapı çalışmalarını da protokolünü imzaladığımız platformla beraber gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” .

Motor üretiminin Türkiye’de yapılmasıyla birlikte yan sanayinin güçleneceğini de dile getiren Baraçlı, “Üretilen ürünlerin katma değeri de artacak. Bu imza yerli motor üretimi için bir milattır. İETT’nin İkitelli garajında bir motor yenileme ünitemiz var. Burada oluşmuş büyük bir bilgi birikimi var ve bu bilgi birikiminin harekete geçmesiyle birlikte büyük bir Ar-Ge’ye sahip olacağız. Bu da sanayimizin gelişmesi anlamına geliyor. Sanayi gelişirse büyüme de hızlanır” açıklamasını yaptı.