Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ile Tüm Otobüsçüler Federasyonu’nun (TOF) Karayolu Yolcu Taşımacılığı sektörünün ortak sorunları için birlikte hareket etmesine yönelik deklarasyonla ilgili taslak çalışması TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin tarafından hazırlandı.
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin tarafından hazırlanan taslak çalışması 13 maddeden oluşuyor. Hazırlanan taslak çalışması aynen şöyle;
Öncelikle şunu belirteyim ki, bu taslak çalışması TOFED ve TOF yöneticilerinin bir araya gelerek aldığı kararların sonucu oluşan bir çalışma değildir. Bugüne kadar yapmış ğumuz toplantılarda, ikili görüşmelerde gündeme gelen sorunları derleyerek bir çalışma yaptım. Bu çalışmaya her iki federasyon ve sektör mensuplarımızın fikir ve düşünceleriyle katılmalarını arzuluyorum. Ekleme yapılabilecek, çıkartma yapılabilecek ve üzerinde tartışma yapılmasını istediğim bir metindir. Benim kişisel önerimdir aşağıda hazırladığım maddeler. Gelin bu taslağı hep birlikte genişletelim ve sektör adına olumlu çalışmalara imza atalım. Zaten hepimizin ortak amacı da sektörümüzün bir adım daha ileriye gitmesi için çalışmak değil midir?
Biz aşağıda imzaları bulunan ve karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün iki sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF), sektörümüzün aşağıda sıraladığımız sorunlarının çözümü için birlikte hareket etme kararı aldığımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.
1- Akaryakıttan Alınan ÖTV’nin İadesi
Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün işletme giderleri arasında en büyük bölüm akaryakıt masraflarına aittir. Yurt içine ve yurt dışına tarifeli-arızi taşımacılık yapan otobüs işletmeleri kamu hizmeti vermektedirler. Özel araç kullanımına karşı toplu taşımacılığın geliştirilmesi gerektiği hem AB, hem BM’nin karayolu ulaşımı ile ilgili kararlarında ve hem de ülkemizin ekonomik kalkınma planlamalarında önemli bir yer tutmasına karşın, sektörümüz de özel araç kullanıcıları gibi yüksek ÖTV oranıyla akaryakıt almaktadır. Üstelik rafineri çıkışından sonra yapılan fiyat belirlemelerinde KDV olarak alınan verginin de ÖTV’sini ödemek gibi vergi hukukuna aykırı bir durumla da karşı karşıya bulunmaktayız. Toplu taşımacılığın teşvik edilip desteklenmesi gerektiği dikkate alınarak akaryakıta uygulanan KDV’nin ÖTV’si uygulamasının düzeltilmesini, ayrıca otobüs işletmelerinin kullandıkları ve alınan ÖTV’nin kaldırılmasını, bu düzenleme gerçekleşinceye kadar ve uygulamanın ülkemiz ekonomisindeki etkilerinin görebilmek için öncelikle kullandığımız akaryakıttan alınan ÖTV’nin ibraz edilen belge esasına göre yüzde 50’sinin iadesini talep etmekteyiz. Bu talebimiz doğrultusunda biz aşağıda imzası bulunan her iki federasyon, tüm firmalar ve sektör mensupları ile kamu otoritesi nezdinden girişimlerde bulunacağımızı deklare ederiz.
2- Biletlerdeki KDV’nin Yüzde 8’e Çekilmesi
Turizmin faaliyetleri üçayağı olan faaliyetlerdir: Acentacılık, konaklama/yeme içme ve ulaşım… Turizm sektöründe konaklama ve yeme içme faturalarındaki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesine rağmen turizmin en önemli ayağı olan ulaşım sektöründe tanzim edilen biletlerde KDV oranı değiştirilmemiş olup, halen yüzde 18 olarak devam etmektedir. Biz bu deklarasyonun altında imzası bulunan iki federasyon olarak turizmin diğer iki ayağına uygulanan KDV indiriminin, karayolu, deniz, hava ve demiryolu ulaşımlarının uygulanmasını, ulaşım araçlarında düzenlenen seyahat biletlerindeki KDV oranının yüzde 18’den bir alt dilim olan yüzde 8’e çekilmesini talep etmekteyiz. Bu talebimizin uygulamaya geçirilmesi için kamu otoritesi nezdinde girişimlerde bulunacağımızı beyan ve taahhüt ederiz.
3 - Manevi Tazminat
Otobüs işletmeciliği sektöründe taşımacının ve yolcunun olası kazalardan sonra haklarını koruyan zorunlu sigortalar kapsamında, manevi tazminat sigortasının bulunmaması tüm otobüsçülerin uykusunu kaçırmaktadır. Bu konuda yaptığımız çalışmaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı desteklemesine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği ile yaptığımız toplantılarda mutabakat sağlanmış olmasına rağmen, konuyla ilgili “Bakanlar Kurulu Kararı” niteliğinde bir yasal düzenleme yapılması gerektiğinden henüz sonuçlanmış değildir. Biz TOFED ve TOF olarak manevi tazminat sigortaları poliçesinin zorunlu sigortalara kapsamı içerisinde düzenlenmesi için kamu otoritesi nezdinde ortak girişimlerde bulunacağımızı deklare ederiz.
4- Otobüs Terminalleri
Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektöründe özellikle tarifeli taşımacılıkta terminal kullanımı zorunludur. Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nde özel sektörün belirli koşulları yerine getirmesi halinde terminal işletmeciliği yapabileceği hükmü bulunmasına karşın, Yerel Yönetimler Yasası’nda ise terminallerin yer tespiti, şehir planlarına işlenmesi, işletilmesi ve işlettirilmesi konusunda belediyelere bir imtiyaz tanınmaktadır. Biz aşağıda imzaları bulunan iki federasyon olarak, belediyelerin terminal yerlerini belirlemesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yanı sıra iki federasyonun, illerdeki sanayi ve ticaret odalarının ilgili meslek komitelerinin, TOBB Sektör Meclisi temsilcilerinin de yer alacağı bir komisyonun yetkili olmasını talep etmekteyiz. Ayrıca, her ilde mutlak tek terminal yerine, gerekli koşulların yerine getirilmesi kaydıyla terminal inşası ve işletilmesi sürecinde serbest piyasa ekonomisinin gereği olarak rekabet ortamının oluşturulmasına olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını savunmaktayız. Terminaller konusunda bu düzenlemeyi yapmak ve gerekli girişimlerde bulunmak üzere biz aşağıda imzası bulunan iki federasyonun birlikte hareket edeceğimizi deklare ederiz.
5- İstanbul’da Anadolu Yakasında Yapılacak Terminal
Biz aşağıda imzası bulunan iki federasyon, başta İstanbul’un Anadolu yakasında yapılacağı bilinen şehirlerarası otobüs terminali olmak üzere, ara durak ve cep terminallerinin gerek inşa edilmesi ve gerekse işletilmesi konusunda sorumluluk almaya hazır ğumuzu beyan ederiz. Her iki federasyonun ticari işletmelerinin ortaklığı ve öncülüğünde, iki federasyonun iktisadi teşekküllerinin eşit ağırlıklı olarak temsili kaydıyla ve ayrıca, sektör mensuplarını kapsayacak şekilde oluşturulacak bir şirket kurarak işletmeye talip ğumuzu beyan ve taahhüt ederiz.
6- Sektör Görüşlerinin Alınması
Başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmak üzere tüm kamu kuruluşlarının sektörümüzle ilgili yaptıkları yasa, yönetmelik, genelge, yönerge türünden tüm düzenlemelerde, sektörümüzde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının mutlaka görüşlerinin alınması gerektiğini, bu görüş alışverişi sürecinde birlikte hareket edeceğimizi beyan ettiğimiz bu deklarasyonun dikkate alınarak, aşağıda imzası bulunan federasyonlarımızın temsilcilerinin de yer almasını talep ettiğimizi kamuoyuna ve kamu otoritesine duyururuz.
7- TOSEV Çalışmaları
Sektör mensupları tarafından başlatılan Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın (TOSEV) kuruluşunda sona yaklaşılmıştır. Mahkemeden kuruluş senedi beklenen, sektörün saygın isimlerinin ve firma sahipleriyle yöneticilerinin de içinde yer aldığı 100 kişiden oluşan Mütevelli Heyeti ile TOSEV’in öncelikle karayolu yolcu taşımacılığı meslek lisesi ve Türkiye Otobüsçülük Tarihi Müzesi’ni sektöre kazandırması hedeflenmektedir. TOSEV’in öncelikli görevleri arasında sektör mensuplarının çocuklarının eğitimlerine burs vermek olacaktır. Biz aşağıda imzaları bulunan iki federasyon, TOSEV çalışmalarının başarıyla sürdürülmesi ve hedeflerine ulaşması için, üzerimize düşen düşen tüm sorumlulukları eksiksiz olarak yerine getirmeyi kabul ve taahhüt ederiz.
8- TOBB Sektör Meclisi
Biz aşağıda imzaları bulunan iki federasyonun girişimleri sonucunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde oluşturulan Karayoluyla Yolcu Taşımacılığı Meclisi’nin daha işlevsel olması, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın sektörümüzle ilgili bir kısım yetkilerini kullanabilir duruma gelmesini savunduğumuzu ve bu düşüncemizin uygulamaya geçirilebilmesi için birlikte hareket etme kararı aldığımızı deklare ederiz. TOBB sektör meclisinin gündem ve kararlarının her iki federasyonun mutabakatıyla alınmasını, meclisin başkan ve yardımcılarının belirlenmesinde “kolektif aklın” etkin olmasını savunan federasyonlarımız, TOBB bünyesinde işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti tüm kamuoyuna saygıyla beyan eder.
9- Ticaret Odaları Meslek Komiteleri
Federasyonlarımız başta İTO meslek komitesi olmak üzere tüm illerdeki ticaret odalarının (veya sanayi ve ticaret odalarında) meslek komitelerinin seçimlerinde sektör mensuplarının adil temsili için birlikte hareket etmeyi kabul ve taahhüt ederler.
10- Kaçak Akaryakıt ve Benzeri Ürünlerle Mücadele
Federasyonlarımız otobüslerimizin resmi akaryakıt istasyonları dışından aldıkları her türlü kaçak akaryakıt, 10 numara yağ ve benzeri ürünlerin kullanımının engellenmesi için sektörü bilinçlendirmeyi, bu sorunu bir sosyal sorumluluk çalışması olarak değerlendirerek ortak denetim çalışmaları yapmayı kabul ve taahhüt ederler.
11- İkinci El Otobüs Sorunu
Federasyonlarımız atıl otobüslerin ikinci el satışlarının sağlanması için birlikte hareket etmeyi, yurt dışına ihraç edilecek ikinci el otobüslerin devlet tarafından teşvik edilmesini, belirli yaştaki otobüslerin ihracatında KDV iadesine ek olarak en az yüzde 10 teşvik priminin verilmesini savunur ve ülkemizin bir otobüs mezarlığına dönüşmemesi için ikinci el otobüs fuarları dahil çeşitli etkinlik ve çalışmalarda bulunmayı deklare eder…
12- Uluslararası Çalışan Otobüslerin Aldığı Gümrüksüz Akaryakıt
Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler 550 litre ÖTV’siz akaryakıt alarak taşımacılıktaki maliyet problemlerini bir nebze de olsa hafifletebiliyorlardı. Ancak, son dönemde uygulamaya konulan ÖTV’siz akaryakıt miktarının 300 litreye düşürülmesi uygulaması, bu meslektaşlarımızı sıkıntıya sokmuştur. Federasyonlarımız bu kararın derhal düzeltilerek kaldırılmasını ve fabrikadan çıkan orijinal depo miktarı düzeyinde akaryakıt alabilme hakkının geri verilmesini savunur.
13- Ortak Platform
Biz aşağıda imzası bulunan iki federasyon, yukarıda sıraladığımız sorunlarla çözüm önerilerinin yaşama geçirilmesi sürecinde, konuları görüşmek, tartışmak, her sorun ve çalışma için kamu otoritesine sunulmak üzere hazırlanacak olan metinlerin yazmak amacıyla bir “Otobüsçüler Platformu” oluşturulması projesine de sıcak bakmaktayız. Bu platform bünyesine iki federasyonun yöneticilerinin yanı sıra sektörde aktif olarak faaliyet gösteren, kurumsallığı kamuoyunca kabullenilmiş firma temsilcileri sektör duayenlerinin de yer alması konusunda mutabık ğumuz beyan ederiz. Ayrıca, oluşturulması planlanan platformun yönetim biçiminin, eşit temsil esasına uygun olmasını temel prensip olarak kabul ettiğimizi, bu esas doğrultusunda yönetim kadrolarının nasıl ve kimlerden oluşacağını ise ayrıca ortak kaleme alınacak bir protokolle belirleyeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.
İlgin, ortak çalışma ile ilgili taslak çalışmasını hazırladı
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ile Tüm Otobüsçüler Federasyonu’nun (TOF) Karayolu Yolcu Taşımacılığı sektörünün ortak sorunları için birlikte hareket etmesine yönelik deklarasyonla ilgili taslak çalışması TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin tarafından hazırlandı.