Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:52   Güncelleme : 13-11-2014 17:52

Rusya'ya ihracat kolaylaşıyor!

Türkiye’den Rusya’ya ihracat kolaylaştı.

Rusya'ya ihracat kolaylaşıyor!

Türkiye’den Rusya’ya ihracat kolaylaştı. İki ülke arasındaki ticarette Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) sistemi uygulamaya girdi. Böylece gümrük işlemleri Türkiye’de yapılırken, birçok risk ve masraf ortadan kalkıyor. Üstelik BGH sistemiyle ihraç edilen mallar, Rusya'da yeni bir kontrole tabi tutulmadan, doğrudan ülkeye girebilecek.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, 3 Aralık'taki Türkiye ziyaretinde de konu ele alınarak, BGH sisteminin kapsamının genişletilmesi kararlaştırıldı. Heyetler arasındaki görüşmelerde, mevcut hava hattına ilaveten kara ve deniz hatlarının da açılması kararlaştırıldı. Altyapı çalışmaları landıktan sonra, Rusya'ya ait Karadeniz'de bir liman ile karayoluna yönelik hizmet verecek bir gümrüğün, BGH sistemine açılacak. Böylece Türkiye'den Rusya'ya yapılacak ihracat daha risksiz, rekabetçi ve sürdürülebilir olacak.

Rusya'ya yapılacak ihraç ürünlerini, Favor Trans, Rusya Federal Gümrük İdaresi adına Türkiye'de kontrol edecek. İhracatçılara fiyat avantajı ve bürokratik kolaylık sağlayan BGH sistemi ile Rusya’ya yapılacak ihracatta artık, ihracatçıların korkulu rüyası olan Referans Fiyat uygulaması da kalkıyor.

Favor Trans A.Ş. Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, artık Rusya’nın ithalatını disiplin altına almak istediğini ve vergi kayıplarını önlemek için BGH sistemini uyguladığını söyledi. Dinçşahin, “Sistem, Rusya adına kayıt dışı ithalatı ve vergi kaybını önlemek için uygulanıyor. 10 ülkede uygulanan BGH sisteminin, la daha da yaygınlaştırılması bekleniyor. O nedenle ihracatçıların legal ve güvenli yolu tercih etmeleri gerekmektedir. Zaten sistem ihracatçımıza da büyük kolaylık sağlamaktadır” .

Favor Trans A.Ş’nin, 25 Mayıs 2012 tarihinde yetkilendirildikten sonra, iki ülke gümrük sisteminin uyumlaştırılması, elektronik ortama taşınması, personelin eğitimi için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Dinçşahin şunları söyledi: “Bu konuda 5 milyon dolarlık yatırım yaptık. Süreç içinde daha da yapacağız. Büyük kolaylık ve avantaj sağladığı için, sistemi öğrenen ihracatçımız da kolay benimsiyor. Biz de değişik sektörel kuruluşlarda bilgilendirme yapıyoruz. Henüz birkaç aylık olan uygulama ile yılsonuna kadar 150 milyon dolarlık ihracat yapılacağını öngörüyoruz.”

BGH’nin Sunduğu Avantajları:
* Malların güvenli ve ında teslim edilmesi
* Kurulan veri giriş sistemi, her iki ülkenin gümrük teşkilatlarının, ihraç edilecek mallar hakkında, sevkıyattan önce bilgi sahibi olmasını sağlıyor.
* Böylelikle malların nakliye süreci hem izlenebilir, hem de müşteriye teslimi, ında ve şeffaf bir şekilde yapılıyor.
* BGH'yi tercih eden Türk ihracatçıları, Rusya gümrüğünde genel Referans Fiyat uygulamasından muaf tutuluyor. Faturada belirtilen birim fiyatına göre gümrük işlemleri yapılır.
* Veri giriş sistemi idari külfetlerin asgariye indirilmesini sağladığından, risksiz ihracat yapılıyor.
* Zamanında ve güvenli ihracat, maddi avantajın yanı sıra, pazarda rekabet şansını arttırıyor.

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı(BGH) nasıl işliyor?
İhracatçıların basit 6 adım atması gerekiyor.
1. Şirket için "Favor BGH Kullanıcı Adı ve Şifre" oluşturulması: www.favor.com.tr adresinden BGH kayıt formunun drulması ve istenen şirket evraklarının Favor Trans Lojistik’e ulaştırılması.
2. Sipariş Talep Formunun drulması: Favor Trans Lojistik web sitesi üzerinden 'Sipariş Talep Formu'nun eksiksiz şekilde drulmasının ardından, sipariş başvurusu Favor Trans Lojistik'e ulaştığında müşteri temsilcisi formu dran şirketle irtibata geçecektir.
3. Fiyat teklifinin onaylanması: 'Sipariş Talep Formu'nda belirtilen ihraç mallarına yönelik fiyat teklifi Favor Trans Lojistik müşteri temsilcisi tarafından firmaya iletilir. Teklifin onaylanmasının ardından BGH işlemlerine başlanır.
4. İhracat mal ve evraklarının onaylanması: İhracat mal ve evrakları Favor Trans Lojistik depolarında teslim alındığında kontrol edilir. Favor Trans Lojistik, evrak hazırlanması sürecinde destek sağlar. İhracatın BGH'ye uygunluğu onaylanır.
5. FORM A belgesinin hazırlanması ve onaylanması: BGH'nin temel evrakı olan FORM A belgesi, ihracatçı tarafından drulması ve Favor Trans Lojistik tarafından kontrol edilmesinin ardından Rus Gümrüğü'nce onaylanır. Belgenin drulması sürecinde Favor Trans Lojistik'in FORM A destek masası, müşterilere her türlü desteği sunar.
6. İhraç mallarının sevkiyatı ve müşteriye teslimi: FORM A belgesi onaylanan ihraç mallarına yönelik beyannamenin ihracatçı tarafından tescil edilmesinin ardından mallar Moskova Vnukovo Kargo Terminali'ne sevk edilir. Buradan müşteri tarafından teslim alınabilir veya adrese teslim edilir.