Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

Türkiye önemli bir aktarma merkezi oldu

Türkiye –Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı ve UND Yönetim Kurulu Üyesi Nevaf Kılıç, Avrupa ülkelerinin Doğu pazarlara açılmasıyla birlikte lojistik sektöründe Türkiye’nin de önemli bir aktarma merkezi olduğunu dile getirdi.

Türkiye önemli bir aktarma merkezi oldu

Türkiye –Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı ve UND Yönetim Kurulu Üyesi Nevaf Kılıç, Avrupa ülkelerinin Doğu pazarlara açılmasıyla birlikte lojistik sektöründe Türkiye’nin de önemli bir aktarma merkezi ğunu dile getirdi. Kılıç, “Bu konudaki en önemli partnerimiz Irak ve ilişkilerimizin güçlenmesi için de hem TISİAD hem de UND olarak önemli çalışmalar yapıyoruz” .

Ulaştırma ve lojistik sektörünün özellikle 2000’li yıllardan sonra tüm dünya ülkelerinde ğu gibi Türkiye’de de yıldızlaşan bir sektör ğunu dile getiren TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, şuanda sektör de yoğun bir rekabet yaşandığını ve bu rekabeti Türkiye’nin lehine çevirmek gerektiğini ifade etti. Kılıç, Türkiye’nin bölgesinde ulaştırma ve lojistik anlamında ana aktör ğu gerçeğinin ise her geçen gün güçlendiğini vurguladı.

Nevaf Kılıç, “Yeni anlaşmalarla bölgesel ulaşım koridorları geliştirilmekte, Avrupa-Asya-Ortadoğu üçgeninde önemli bir transfer merkezi haline gelmeyi amaçlayan Türk taşımacılık ve lojistik sektörü de elini taşın altına koyarak devasa yatırımlarla gücüne güç katmaktadır. Bütün dünya Türkiye’nin doğusunda yer alan yeni ve büyük pazarlara açılma hedefinr. Bu eksenden baktığımızda dünyanın gözü jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye’dir. Türkiye önemli yer tutmaktadır. Türkiye bu bilinç ile önemli çalışmalara imza atmaktadır. Merkezi hükümet sorunların çözümü ve Türk lojistik sektörünün rekabet gücünün artması için çalışırken sektörde bu çalışmalara fazlasıyla karşılık vermektedir” .

Lojistik sektörünün ‘atar damarı’ niteliğindeki sınır kapılarındaki sorunların giderilmesine yönelik atılan adımların da umut verici ğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 2013’te gümrük işlemlerinin basitleşeceğinin ve aynı da daha güvenli hale gelerek ticaret erbabının daha rekabetçi hale geleceğinin müjdesini verdi. Habur, Gürbulak ve Kapıkule Sınır Kapıları’na yapılacak TIR parkı alanı ve mevsimsel peron yoğunluğu uygulamasıyla araç kuyrukların bitmesi öngörülmektedir. Tüm bu gelişmeler ışığında Türkiye –Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği önemli katkılar vermektedir. Bu gün yıllık 12 milyar dolarlık işlem hacmi ile Almanya’dan sonra ikinci en büyük ticari partnerimiz olan Irak ile ticaretin gelişmesi transit ticaretinde geliştirilerek Türk işadamlarının Irak’tan bölgeye açılmasına katkı sunmak amacıyla zirveler, buluşmalar düzenleyerek köprü vazifesi görmektedir. Temennimiz ve dileğimiz Mersin kentimizde lojistik ihtisas organize sanayi bölgesinin yakın da kurulması. Bu konuda ise UND yöneticilerinin çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.”