Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:53   Güncelleme : 13-11-2014 17:53

İlk beyan verildi, Bakan onayladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Kolay Ticaret, Büyük Türkiye” projesinin tanıtımı yapıldı.

İlk beyan verildi, Bakan onayladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Kolay Ticaret, Büyük Türkiye” projesinin tanıtımı yapıldı. Proje tanıtımını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yaptı. Bakan Yazıcı, “Yerinde gümrükleme uygulamasını öncelikli olarak ihracat işlemleri ile başlatıyoruz. İthalatta yerinde gümrükleme uygulamasını da yine bu yıl içinde başlatmayı planlıyoruz” .

Conrad Otel’de 10 Ocak 2013 tarihinde yapılan tanıtım toplantısına çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması ve ticareti kolaylaştıracak yeni projelerin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Hayati Yazıcı, 150 yıllık tarihe sahip Türkiye gümrüklerinde şuanda tarihi bir ana şahitlik edildiğini ifade etti.

Yerinde gümrükleme uygulamasını öncelikli olarak ihracat işlemleri ile başlattıklarını dile getiren Bakan Hayati Yazıcı, ithalatta yerinde gümrükleme uygulamasını da yine bu yıl içinde başlatmayı planladıklarını açıkladı.

Bakan Yazıcı, “Yerinde gümrükleme güvenilir ğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmanın kendi tesislerinde yapılmasıdır. Tabii ki bizim görevlilerimiz yapılan işlemleri kontrol edecekler. Gümrükleme alanıyla ilgili sürekli görüntü kaydının olması gibi güvenlik kriterlerini içeren şartlar getiriyoruz. Ama esas olarak ‘Yerinde Gümrükleme’ ile ihracatçımız artık gümrük işlemlerini yapmak için gümrüğe gitmeyecek. Kendi işyerini, fabrikasını, deposunu aynı da dış ticarete konu ürünlerinin gümrük işlemlerinin yapıldığı mekan olarak kullanacak. Ürünlerinin gümrüklemesini kendi tesislerinde yaparak doğrudan müşterilerine gönderecek” .

YOLSUZLUK ÖNLENİYOR

Bakan Yazıcı, bir yandan rüşveti, yolsuzluğu, kaçakçılığı önlerken, diğer yandan ticaret erbabının iş ve işlemlerini hızlandırmak için çalıştıklarını kaydetti. Uygulama ile maliyetleri düşüreceklerinin altını çizen Bakan Yazıcı, “Bazı gümrük idarelerimiz çok yoğun. Şu anda üzülerek ifade ediyorum ki; Halkalı Gümrük Müdürlüğümüzde bir TIR’ın kuyrukta ortalama bekleme süresi 6 ila 12 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin hem maliyetleri yükselttiğini, hem de siparişlerin ında teslim edilmesini zorlaştırdığını biliyoruz. İşte ‘Yerinde Gümrükleme’ bu yığılmaları, beklemeleri önlemek için atılan önemli bir adımdır’’ diye konuştu.

TIR’LAR BEKLEMEYECEK

Yazıcı, yerinde gümrükleme ile artık ihracatçının TIR’larının, gümrüğe gitmedikleri için katettikleri yolun kısaldığını, TIR’ların gümrüklerde boş yere beklemesinin sona erdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Teslimat daha hızlı yapılabildiği için işlemler hızlanıyor, daha çok sipariş alınabiliyor. Tüm bunlar maliyetleri azaltması doğal olarak ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracaktır. Firmalarımız dünya pazarlarına girerken artık daha avantajlı olacaklardır. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının hazırlıkları yapılırken çalışma arkadaşlarımdan bu konuyla ilgili bir araştırma yapmalarını istedim. Onlar da bu konuda kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiler. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90’ını ortadan kaldırmaktadır. Böylece ticaret erbabı sevkıyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır. Gümrükleme işlemleri dahil, bir sevkıyatın ortalama maliyeti 4 bin 900 liradır. Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip bir firma için bir konteynır ürünün gümrükleme ve nakliyesini ortalama yüzde 17,5 ucuzlatıyoruz. Bu tasarrufun ülke ekonomisine senede yaklaşık 900 milyon lira veya döviz bazında 500 milyon dolar getirisi olacaktır.”

DÜRÜST NAKLİYECİ, GÜMRÜKÇÜ OLACAK

Dürüst nakliyecinin, gümrük idaresinin yerini alacağının altını çiten Bakan Yazıcı, “Taşımacının tesisinden ayrılan TIR’lar doğruca sınıra veya limana yönelecek. Herhangi bir iç gümrüğe gitmeyeceği içinde beklemeler olmayacak. Bu sayede TIR’lar şehir içerisinde dolaşmak zorunda kalmadan doğrudan sınıra yönelecek. Şehir içindeki TIR trafiği de azalacak. Dış ticaret erbabımızın iş ve işlemlerini kolaylaştırmak temel hedefimizdir. Ama yasa dışı işler yapmak isteyenler için de hiçbir açık kapı bırakamayız. İzinli gönderici olmayı talep eden bir firmanın, Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsüne sahip ve minimum 500 transit beyanı vermiş olan uluslararası bir taşıyıcı olması gerekiyor. Şirketler, hem ‘Yerinde Gümrükleme’ hem de ‘İzinli Gönderici’ statülerine sahip olabilmek için, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’ almak zorundadır. Firmaya gümrük idarelerimizin yaptığı işleri devretmek için bu firmaların güvenilir olması gerekiyor” diye konuştu.

ORTAK TRANSİT

Hayati Yazıcı, Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanarak taşındığı ve bu taşımanın Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) ile elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği bir uygulama ğunu ifade etti. Bakan Yazıcı, “Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan Avrupa Birliği, EFTA ülkelerinden İzlanda, Norveç, İsviçre ile EFTA ülkesi statüsünü kazanan Hırvatistan ve Türkiye’yi kapsamaktadır. Ortak transitin hızlı, kolay, güvenli ve avantajlı gibi 4 alanda hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Hızlı Transit, elektronikleşme Ortak Transit uygulamasının ilk ve en önemli pratik sonucu transiti hızlandırmasıdır. Transitin hızlandırılması esas olarak işlemlerin elektronik ortama taşınması ile sağlanmaktadır. Halen bir aracın Avrupa’ya ortalama gidiş-dönüş süresi ortalama 12 gündür. Ortak transit uygulaması ile bu süreyi 9 güne düşürüyoruz. Bununla birlikte sınırlardaki geçişlere yönelik gümrük işlemlerini de mümkün olan en az seviyeye çekiyoruz. Transit işlemleri, gümrük idareleri arasında karşılıklı veri transferi yoluyla hızlı bir şekilde kaybına yol açmadan yapılabilmektedir” .

GÜMRÜĞE CANLI BAĞLANTI

Yapılan konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’ne canlı bağlantı yaptı. TIR’ların ilk beyanı verdikten sonra Bakan Yazıcı işlemi onayladı.

Daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Enler ve İlkler Ödülleri takdim edildi. “En”ler kategorisinde, En yüksek İşlem Hacmi olan Firma Tüpraş Petrol Rafinerileri AŞ, En çok İhracat yapan Firma Ford Otomotiv, En çok taşımacılık yapan firma TOBB UND Şirketi, En çok İthalat Vergisi Ödeyen Firma BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’ye plaket takdim edildi. “İlk”ler kategorisinde ise; Ortak Transit Sisteminden İlk Yararlanan Firma Gençtur, İlk Elektronik Beyanname veren Firma Arçelik, İlk onaylanmış İhracatçı Firma, PETKİM Petrokimya, İlk Onaylanmış İhracatçı Firma Oyak Renault, İlk A Sınıfı OKSB sahibi firma Ortadoğu Rulman, İlk B Sınıfı OKSB sahibi Arfesan Arkan Fren Elemanları AŞ, İlk C Sınıfı OKSB sahibi firma Sarıtaş Çelik AŞ’ye plaket verildi.