Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:54   Güncelleme : 13-11-2014 17:54

Taşımacılık sağlıklı büyüyecek!

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), taşımacılık sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmek için harekete geçti.

Taşımacılık sağlıklı büyüyecek!

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), taşımacılık sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmek için harekete geçti. Kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını da bünyesinde barındıran "Doğu Marmara Taşımacılık Kümesi"nin açılışı Kocaeli de yapıldı.

Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi'nde düzenlenen toplantıya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Pekdemir, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, akademisyenler, öğrenciler kamu kurumu temsilcileri katıldı.

Kamu kurumlarının, özel sektörün ve Ajansın önderliğinde yapacak pilot çalışma ilk etap da Doğu Marmara’yı ilgilendirecek. Çalışmada başarılı olunması durumunda bölge limanları tek bir isim altında “Kocaeli Port” olarak dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Bakanlığın Kocaeli’deki bütün limanların interaktif sitesini hazırlayarak Türkçe, İngilizce Rusça ve Arapça yayınına başlayacağı öğrenildi.

Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, Türkiye'nin uyguladığı ihracata dayalı büyüme modeli kapsamında toplam dış ticaretin hızla yükseldiğine işaret ederek, ülkenin dışarıya açılan kapıları olan limanların yük ve konteynır elleçlemelerinde hemen hemen her yıl rekor kırdığını belirtti. Limanlarda 2003 yılına göre toplam yük elleçlemesinde 2012 yılı itibariyle yüzde 104, konteynır elleçlemesinde yüzde 189 oranında artış gerçekleştiğini ifade eden Tozar, denizcilik konusundaki gelişmelerin, gemi inşa sektöründe 71'si aktif, 52'si yatırım aşamasında tersane ile faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi.

Tozar, Türkiye gemi inşasında siparişlere göre adet bazında dünyada 5'incilik seviyesine kadar yükseldiğine vurgu yaparak, “Türkiye'nin dostane yaklaşımı ve son dönemde uyguladığı yenilikçi politikalarla değişik sektörlerde büyük fırsatlar yakalamıştır. Ülkemizin ana hedefi, bölgesinde lider bir denizcilik ülkesi olmak ve uluslararası yatırımları ülkemiz denizcilik sektörüne doğru çekmektir. Denizcilik alanında ülkemizdeki liberalizasyon süreci yabancı yatırımlarda da büyük bir katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

3 MİLYAR DESTEK

Geçmişte, gemi ve deniz araçlarının kullandığı yakıttan ÖTV alındığını, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren başlayan uygulamayla ÖTV'siz yakıt kullanımına başlandığını hatırlatan Tozar, “ÖTV muafiyeti uygulamasıyla maliyette ciddi azalmalar olmuş ve rekabet gücü elde edilmiştir. ÖTV'siz yakıt uygulamasının başladığı tarihten 2012 yılına kadar, 2 milyon 735 bin metrik ton ÖTV'siz yakıt teslimatı yapılmış ve sektöre 3 milyar liralık ÖTV tahsil edilmeyerek büyük bir katkı sağlanmıştır” ifadesini kullandı.

EN ÖNEMLİ YAPI TAŞIMACILIK

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu da kümelemenin sanayiye önemli avantajlar sağlayacağını dile getirerek, taşımacılık sektörünün performansının tüm sektörlerin rekabetçiliğini belirleyecek en önemli yapı ğunu kaydetti.

Nuhoğlu, taşımacılık sektörünün gelişmesinin tüm sektörlerin rekabetçiliğini belirleyerek kalkınmaya büyük katkılar sağladığını ifade etti. Nuhoğlu, “Doğu Marmara, bizim de üyelerimizin ğu, yoğun uluslararası nakliyeciler ile lojistikçilerin bulunduğu bir bölge. Bu bölgenin performansı, bu bölgede geliştirilecek her alan, hem bölgelerimize hem de bölgenin ekonomi dünyasına ciddi katkı sağlayacaktır. Bu sektörde yapacağımız her bir iyileştirme, sektörlerin hem kendini geliştirmesinde hem de rekabetçiliğine ciddi katkı sağlayacaktır. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na bölgesinde başlatmış ğu taşımacılık sektörünün kümelenmesi çabaları için teşekkür ederim. Ayrıca, UND olarak başından sonuna kadar bu sürecin içerinde yer alacağımıza ve Doğu Marmara Taşımacılık Kümelenmesinin (TRaceM) gelişmesi için elimizden gelen tüm gayreti sağlayacağımıza emin olabilirsiniz” .