Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret etti. TOFED heyeti; IPRU çalışmaları, ÖTV iadesi, KDV indirimi, sigorta poliçeleri gibi sektörü yakından ilgilendiren konuları içeren dosyayı Kılıçdaroğlu’na sundu ve sektörde yaşanan sorunların çözümü için talepte bulundu.
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Başkan Vekili Selami Tırış, Başkan Yardımcıları Mustafa Özcan ve Mustafa Tekeli, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Değirmenci ve Ankara Otobüsçüler Derneği Başkan Yardımcısı Ufuk Bababalım’dan oluşan heyeti; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile karşıladı.
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, sektörün mevcut durumu hakkında Kılıçdaroğlu’na kısa bir sunum yaptı. 10 yıl önce 600 dolayında olan firma sayısının bugün 330’a indiğini dile getiren Erdoğan, otobüs sayısının ise 7 bin 500 dolayında ğunu ifade etti. Sektörde yoğunluğun yaz sezonu ile bayram, özel gün ve bazı hafta sonlarında yaşandığının altını çizen Mehmet Erdoğan, yılın geri kalan 8 ayında otobüsçünün işsiz geçtiğini dile getirdi ve CHP’nin sektörde yaşanan sorunların çözümü noktasında kendilerine destek olmasını talep etti.
IPRU ÇALIŞMALARI
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na kuruluş çalışmaları devam eden IPRU hakkında da açıklamalarda bulundu. Uluslararası Taşımacılar Birliği’ne üye ülke sivil toplum kuruluşları sayısının 15’e ulaştığını, yakında üye sayısını 20’e çıkaracaklarını açıklayan Erdoğan, “Sektörümüzde çok ciddi bir haksız rekabet var. Ancak dünyanın en iyi otobüslerini Türkiye olarak biz üretiyoruz. Dünyada en iyi karayolu ile yolcu taşımacılığını biz yapıyoruz. Biz de IPRU’yu kurmak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Avrupalıların Amerikalıların üye olacağı ilk örgütü biz kuruyoruz” .
TOFED Başkanı Erdoğan, “Sigorta poliçelerine manevi tazminatları da kapsar ibaresi konulduğunda, bu konuda yaşanan sorun çözülüyor” demesi üzerine. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da arkadaşlarına, “Bu sorunu Hazine ile bir görüşelim” talimatı verdi.
ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ KESİLİYOR
Erdoğan, Karayolu Taşıma Kanunu’nda terminallerin yapımı ve işletilmesinde özel sektörün önünü açan hükümler bulunmasına rağmen, yeni çıkarılan Yerel Yönetimler Kanunu’nda ise terminallerin yapımının, işletilmesin belediyelere bir imtiyaz olarak bırakıldığını söyledi. “Siz otogarı kime yapıyorsunuz? Bize. Ama elbise dikerken ölçümüzü almıyorsunuz” diyen Erdoğan, terminallerin yer seçiminden projelendirilmesine, yatırımdan işletilmesine kadar tüm konularda ilgili belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, TOBB ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonun karar vermesi gerektiğini bildirdi.
ÖZEL SEKTÖRE BIRAKILMALI
Kılıçdaroğlu da, terminallerin yönetimini orayı çalıştıran işadamlarına bırakmak gerektiğini belirterek, “Örneğin 49 yıllığına oranın işletmesini özel sektöre devredersiniz. Bakımı, temizliği, badanası, işletilmesi özel sektör tarafından çok daha başarılı gerçekleştirilir. Orada faaliyet gösteren, orada çalışan, oradan ekmek kazanan çok sayıda firma ve işadamı otobüsçü var. Onlar oturur hesabını kitabını yapar. Hatta öyle şeyler yapılabilir ki ‘yap-işlet-devret’ modeli bile olabilir. Otururlar, yaparlar işletirler” .
EN PAHALI AKARYAKITI
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye’de ve otobüs işletmeciliği sektöründe kullanıldığını dile getirdi. İlgin, yaşanan sorunların temelinde de akaryakıtın bulunduğunu ifade etti. Akaryakıt fiyatlarının sürekli arttığına vurgu yapan İlgin, buna da akaryakıt üzerinden alınan yüksek vergilerin neden ğunu bildirdi. İlgin’in bu sözlerini onaylayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu da, “Evet akaryakıt istasyonlarını vergi dairelerine dönüştürdüler” ifadesini kullandı.
Genel Sekreter İlgin, akaryakıttaki KDV uygulamasının yanlışlığına da dikkat çekti. İlgin, “Akaryakıtın kendisi 1.400 TL, üzerine 1.700 TL dolayında ÖTV artı KDV konulunca ortaya anormal bir rakam çıkıyor. Devlet ısrarlı taleplerimize karşın bizim sektörümüze belki de kötü emsal oluruz diye ÖTV’siz yakıt vermiyor” .
İADE OLURSA DEVLETTE KAZANIR
TOFED’in ÖTV iadesi konusunda geliştirdiği yöntem hakkında da bilgiler veren Genel Sekreter İlgin, “Bize ÖTV’nin yüzde 50’si ödenirse kaçak akaryakıt ile yasal akaryakıt arasındaki fiyat farkı en aza inecek. Hesaplarımıza göre devletin bize iade edeceği para 180 milyon dolar civarında ama devlet kaçak akaryakıt kullanımını önleyerek 750 milyon dolar kazanacak” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sektörün sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, çözümü için girişimlerde bulunulacaklarının sözünü verdi.