Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik eğitimi ve güvenliği ile ilgili çalışma yapan kurum ve kuruluşların bir araya getirdi. Ankara’da düzenlenen “Çocuk ve Trafik Eğitimi Çalıştayı”n da bu yıl eğitim, trafik kazaları ve alınacak önlemler üzerinde duruldu.
Çalıştayın sonunda yayınlanan bildiride Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında ölenlerin yüzde 7,5, yaralananların ise yüzde 11’inin 0 ile 14 yaş arasındaki çocukların ğuna vurgu yapıldı.
Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çocuk ve Trafik Çalıştayı’nda, bakanlık, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurum temsilcileri, Türkiye’nin en büyük sorunu olan trafik sorunu konusunda görüş alışverişinde bulundu. Çalıştayın gündemi ise, trafik sorununun çocuklar üzerindeki etkisi ve çocukların trafik eğitimleri . Çalıştaya Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük de katıldı. Eğitim, Çocuk Trafik Eğitim Parkları, Trafik Kazaları ve Çocuklar ile Mevzuat alt başlıklarından oluştu. Bu başlıkta birçok konu görüşüldü ve bu konularda gerekli bilgi alışverişi yapılarak problemler ve çözüm önerileri geliştirildi.
ÇOCUKLAR DA KATILDI
Trafik Hayattır ilköğretim eğitimleri kapsamında trafik güvenliği eğitimi alan Ankara Arjantin ilkokulu öğrencileri de çalıştaya katılarak, trafik ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Trafik ortamının çocuklar için güvenli olmasını dileyen öğrenciler, çalıştay katılımcılarına trafik güvenliğine ilişkin görüşlerini dile getirdiler. İki gün süren çalıştayın ardından hazırlanan bildiride “2010 yılı verilerine göre Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin %7,6’sını, yaralananların ise %11,2’sini 0-14 yaş aralığındaki genç ve çocukların oluşturduğu tespit edildi. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu oranın ortalama 1.5-2 kat daha yüksek ğu görülmektedir. Bu da, çocukların trafik içindeki güvenliklerini sağlamakta eksiklerimiz ya da hatalarımız ğunun bir göstergesidir” denildi.
ÇOCUK KOLTUĞU KULLANIMI
Bildiride, çocuk koltuğu kullanımının yaygınlaştırılması için özellikle ailelere yönelik eğitimlerin ve bilinçlendirme kampanyalarının düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Okul servis araçlarında kaza oranlarının düşürülmesi ve çevreye mesaj vermek için servis araçlarının tepesine dikkat çekici tepe lambasının konulmasının yer aldığı bildiride ayrıca okul öncesi eğitim kurslarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin de trafik konusunda yetişmesinin sağlanmasının altı çizildi.
HER İLE TRAFİK PARKLARI
Her ilde trafik eğitim parkalarının inşa edilmesi ve ilköğretim okullarındaki trafik güvenliği derslerinin bu parklarda yapılmasının gerektiği belirtilen bildiride, “Çocuk trafik parklarına alternatif olarak belediyelere ait bir otobüsün trafik eğitim otobüsü yapılarak şoför öğretmen ve trafik polisi himayesinde çocukların şehir turuna çıkarılarak trafik kurallarını ve kural ihlallerini reel ortamda görmeleri sağlanmalıdır” denildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kitapçık haline getirilecek bildiri, daha sonra Yüksek Trafik Kurulu’na sunulacak.
Çalıştaya katılan kurum ve kuruluşlar ise şöyle: Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (İl Özel İdareler, Belediyeler) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, YÖK, ÖSYM, Belediyeler Birliği, Polis Akademisi Başkanlığı, Gazi Üniversitesi, Üniversitelerin Eğitim Bölümleri, İl Emniyet Müdürlükleri, Çocuk Koltuğu Üreticileri, TOBB, UNICEF, OYDER(oyuncak), AÇEV, TRT Çocuk(Çocuk Kanalları), RTÜK ve TÜVTURK.