Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:55   Güncelleme : 13-11-2014 17:55

Hürkuş uçuş için gün sayıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'un Haziran ayında uçmaya başlayacağını açıkladı.

Hürkuş uçuş için gün sayıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'un Haziran ayında uçmaya başlayacağını açıkladı.

HÜRKUŞ Geliştirme Programı'nın, Mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldığını anımsatan Muharrem Dörtkaşlı, proje kapsamında 2'si uçar, 2'si ise yapısal testlerde kullanmak üzere 4 uçağın üretileceğini söyledi.

Benzer uçaklar arasında üst performans grubunda yer alan HÜRKUŞ'un, kokpit tasarımında pilot ergonomisine özel önem verildiğini anlatan Dörtkaşlı, uçakta öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu kademeli kokpit düzeninde her iki pilota da maksimum görüş açısı ve erişilebilirlik sağlandığını belirtti. Dörtkaşlı, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, görerek ve aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimlerinin yapılabileceğini ifade etti.

Birinci prototip uçağın tasarım, üretim ve montaj faaliyetlerinin landığını söyleyen Dörtkaşlı, başta motor çalıştırma olmak üzere, iniş takımı, hidrolik sistem, fırlatma koltuğu, yakıt sistemi gibi çok sayıdaki testin başarı ile icra edildiğini kaydetti. HÜRKUŞ'un hangardan çıkarılış töreninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 27 Haziran 2012'de yapıldığını hatırlatan Dörtkaşlı, bu uçağın ilk uçuşunu yapmadan önce uçuş koşullarını denemek amacıyla yer titreşim testlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi. Dörtkaşlı, ikinci uçağın da tasarım, üretim ve montajının landığını, uçağın statik testlerde kullanılacağını söyledi.

Adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan alan uçak, en Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nin sertifikasyon gereksinimlerinin yanı sıra diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak tasarlanan HÜRKUŞ'un performans özellikleri ise şöyle:

Maksimum seyir hızı 574 km/saat
Maksimum tırmanma hızı 4.370 ft/dakika (22 m/s)
Azami servis irtifası 34.700 ft (10577 m)
Havada kalma süresi 4 saat 15 dakika
Maksimum menzil 1478 kilometre
Kalkış mesafesi 489 metre
İniş mesafesi 593 metre
g limitleri 7/-3,5 gram