Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun Dünya Gazetesi’nde “Hayfa Limanı” ile ilgili çıkan haberi üzerine açıklama yapan Cem Ay Nakliyat yetkilisi ve UND eski Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, İskenderun Limanı’ndan belirtilen hatta hafta da bir karşılıklı sefer düzenlendiğini hatırlattı.
Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’e (01 Nisan 2013) açıklamalarda bulunan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Hayfa Limanı'na ro-ro hattı açılması için çalışmalara başladıkları bilgisini verdi. Nuhoğlu yaptığı açıklamada bu hatta taşıma yapılmasının iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri de kuvvetlendireceğini dile getirdi.
Nuhoğlu açıklamasında, “İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi nakliyecileri mutlu ettiği gibi umutlandırdı. İsrail ile yaşanan bu olumlu gelişmelerden dolayı İsrail'in Hayfa Limanı'nı çok sık kullanabiliriz ve bizim için önemli bir liman olabilir. Hayfa Limanı'ndan Ürdün'e, Ürdün'den de Türkiye'ye geri mal taşınabilir. Hayfa Limanı bizim için bir aktarma limanı olabilir. Hayfa Limanı ile Türk limanları arasında nasıl bir Ro-Ro hizmeti başlatılabileceğinin analizlerini yapıyoruz. Şu anda bir süreç haritası hazırlıyoruz. Ben bu konuda umutluyum. İki ülke arasında taşıma yapılması ekonomiyi canlandırır, barış getirir ve ilişkileri geliştirir” ifadelerini kullandı.
Bu haber üzerine yazılı bir açıklama yapan Hatay merkezli nakliye firmalarından Cem Ay Nakliyat’ın yetkilisi ve UND eski Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun bu açıklamasına bir anlam veremediğini dile getirerek, İskenderun - Hayfa hattı ro-ro taşımalarının 19 Kasım 2012 tarihinde başladığını hatırlattı.
2 AÇILIŞ YAPILDI
Mustafa Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamasında aynen şu ifadeleri kullandı: “Sisa Denizcilik tarafından İskenderun Limakport Limanı’ndan Hayfa Limanı’na ro-ro seferleri başlatıldı. İlk açılışın ardından ikinci bir açılışta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazacı ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Hatay milletvekillerinin katılımı yapıldı. Düzenli olarak haftada karşılıklı iki sefer yapılıyordu. İskenderun’dan çıkan 120 araç kapasiteli ro-ro gemileri önce Hayfa Limanı’na uğruyor, daha sonra Mısır’a gidiyordu. Ro-Ro gemisinde meydana gelen arızalar ve Sisa Denizcilik’in Mısır’daki acente ile yaşadığı sorunlar nedeniyle bir aylık süre içerisinde Mısır ve Suudi Arabistan hattında gecikmelerden dolayı bölgede yaklaşık 750 aracımız bekletilmektedir. Sebze ve meyve yükleyen araçların, beklemeden dolayı yükleri bozulmuş olup ciddi ekonomik kayba uğramışlardır.
Şuanda Hayfa Limanı seferleri 40-50 araçlık ro-ro gemileriyle Sisa Grubu tarafından devam etmektedir. 4 Nisan 2012 tarihinde Mersin’den Mısır hattını kullanarak Suudi Arabistan’a ro-ro seferlerinin başlamasıyla birlikte hükümetimiz tarafından araç başı teşvik uygulanmaya başladı. Uygulanan bu teşvik 31 Mart 2013 tarihinde sona erdi. Bundan dolayı ro-ro firmaları, nakliye firmalarından aldığı 2200 dolarlık taşıma bedelini 3200 dolara çıkarttı, 500 dolarlık zam da yolda!.. Ayrıca yurtdışında bulunan araçlardan da şuanda 500 dolaklık ek talepte bulunmaktadırlar. Şimdi bizim burada ki asıl sorunumuz teşviktir. Biz bu teşvikin yeniden devam etmesini beklerken UND Başkanımızın böyle bir açıklama yapmasına bir mana veremedim. Hat zaten uzun dır devam ediyor. Hayfa Limanı neyin umudu? Burada asıl sorun teşvik uygulanması ve yurtdışında bekleyen araçların sorunun çözülmesidir. Sayın Başkan, sizin bu hattın ğundan sanırım bilginiz yok. Olsaydı “Hayfa Limanı ile Türk limanları arasında nasıl bir Ro-Ro hizmeti başlatılabileceğinin analizlerini yapıyoruz. Şu anda bir süreç haritası hazırlıyoruz. Ben bu konuda umutluyum” diye açıklama yapmazdınız.
Hayfa Limanı neyin umudu?
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun Dünya Gazetesi’nde “Hayfa Limanı” ile ilgili çıkan haberi üzerine açıklama yapan Cem Ay Nakliyat yetkilisi ve UND eski Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, İskenderun Limanı’ndan belirtilen hatta hafta da bir karşılıklı sefer düzenlendiğini hatırlattı.