Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:55   Güncelleme : 13-11-2014 17:55

Caner Tan yazdı, Bakanlık ve UND harekete geçti. Gözler Avusturya KUK Toplantısında

Ulaşım Gazetesi yazarlarından Caner Tan’ın “Artık bu iş yapılamaz oldu!” başlığı ile kaleme aldığı Avusturya Ro-La tren hatları ile ilgili yapılan dayatmaya karşısında Türk nakliyecisine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile UND sahip çıktı.

Caner Tan yazdı, Bakanlık ve UND harekete geçti. Gözler Avusturya KUK Toplantısında

Ulaşım Gazetesi yazarlarından Caner Tan’ın “Artık bu iş yapılamaz !” başlığı ile kaleme aldığı Avusturya Ro-La tren hatları ile ilgili yapılan dayatmaya karşısında Türk nakliyecisine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile UND sahip çıktı. Türkiye-Avusturya KUK toplantısının birinci günü Ulaştırma Bakanlığı rest çekerek masadan kalktı.

Türkiye-Avusturya KUK Toplantısının birinci oturumu 29 Nisan 2013 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Birinci oturumda mutabakata varamayan heyet, ikinci toplantıyı 30 Nisan tarihinde yapacak. Türk heyetine Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz başkanlık etti. Sektörün derneği UND’yi temsilen toplantıda Başkan Yardımcısı Murat Baykara, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Melike Tümen katıldı.

Avusturya heyeti toplantıda “20 bin geçişler için 50 bin dayatması neden? Ro-La’yı aynen kullanmaya devam edin, biz sizi bonuslar ile destekleyelim” demesi üzerine Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, bu şekilde asla bonus teklifinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Yılmaz, “Transit ülkeler coğrafi sorumluluklarını keyfi kullanamaz ve kendileri için avantaja dönüştüremezler. Ülkemden karayolu ile geçmeyeceksin diyemez, diyecekse aynı hızda, aynı maliyette bir alternatif sunmak zorundadır. Bu GATT Dünya ticaret örgütü V. Maddesi ve Gümrük Birliği yükümlülükleri ile bağdaşmaz. 260 km’lik Ro-La tren hattını sadece Türkiye’ye dayatamazsınız. Her türlü bonus sistemini redyoruz. Tabii ki, Avusturya’nın egemenlik haklarına saygı duyuyoruz, ancak Avusturya bir transit ülkesi olup olmadığına karar vermeli. Eğer bir transit geçiş ülke ise, o Türk TIR’larına da transit geçiş haklarını versin” diyerek masadan kalktı. Şimdi gözler ikinci toplantıya çevrildi. UND konunun çözümü için kamuoyu oluşturmaya devam ederken, Bakanlıkta gerekli baskılar için harekete geçti.

AYRIMCILIĞI GÖRÜN

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu’da konunun çözümü için lojistik sektöründen Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giden vekillere seslendi. “Buradan iki milletvekilimize sesleniyorum” diyen Nuhoğlu, AKP Milletvekili Osman Aşkın Bak ve CHP Milletvekili Melda Onur’un, Slovanya Maribor’daki bu anlamsız uygulamayı görmesini istedi. Nuhoğlu, “Sayın Bak ve Sayın Onur; nasıl tüm araçlar vızır vızır geçerken, bizleri ayırıp bir kampa toplar gibi zorla trene yönlendirmek için bir tarlaya sokmalarına şahit olun. Bu ayrımcılığı gözlerinizle görün” .

Tarsit geçişleri serbestleşecek mi sorusuna Çetin Nuhoğlu, “Kesinlikle kalkacağına inanıyorum. Bu kadar çok konusuna hakim Müsteşar yardımcımız var. Son 10 yılda ulaştırmada büyük değişimi gerçekleştiren Bakanımız var. Ve de çok güçlü bin hükümetimiz ve onun Başbakanı var. Onun için ülkemin nakliyecilerine uygulanan bu ayrımcılık kesinlikle bitecektir. Bu engel ve korumacılık sona erecektir” cevabını verdi.