Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:56   Güncelleme : 13-11-2014 17:56

Bir kamyonda 100 bin TL kazanç!

Türkiye otomotiv sektörünün önde gelen üreticisi Ford Trucks, 2 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından nakliye sektöründe yeni bir projeye imza attı.

Bir kamyonda 100 bin TL kazanç!

Türkiye otomotiv sektörünün önde gelen üreticisi Ford Trucks, 2 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından nakliye sektöründe yeni bir projeye imza attı. Vodafone ve Mobiliz işbirliği ile hayata geçirilen Filobil, lojistik sektöründe bir ilk olarak tarihe geçti. Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay, “Projeyle birlikte bir kamyonun 4 yılda elde edeceği yakıt tasarrufu ortalama 100 bin TL’dir” .

Ford Trucks, güvenli ve ekonomik araç kullanımını teşvik etmeye yönelik yepyeni bir projenin startını verdi. Pilot uygulama olarak testlerde kullanılan tüm otomatik şanzımanlı1846T çekicilerinin uygulamaya dahil edildiği projede, yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlandığı bildirildi.

Projede Mobiliz firması araç takip cihazları ile yer alırken, Vodafone da M2M (makineden makineye) akıllı data hatları ile hizmet verecek. Araçtan veriler günlük, saatlik veya anlık olarak Vodafone’un sağlayacağı alt yapı ile alınabilecek. Projeden yararlanmak isteyen yurt içi ve uluslar arası nakliye firmalarının ilk yıl sadece cihaz ücreti ödeyeceği, ondan sonraki yıllar için ise yurtiçinde 10 TL, yurtdışında ise seçilen pakete göre GSM şirketine kullanım ücreti ödeyeceği bildirildi.

Filobil Filo Yönetim Sistemi’nin tanıtımı İstanbul Park’ta düzenlenen test sürüşü ile yapıldı. Toplantıya Ford Otosan Kamyon Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ile şirket üst düzey yöneticileri katıldı.

Ford Otosan’ın üretime başladığı günden bu güne yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay, kaliteli ve güvenli araç üretmenin tek başına yeterli olmadığını ve müşteri memnuiyeti açısından da Filobil’i devreye alarak tasarruf konusunda müşterilerine katkı sunduklarını anlattı. Ticari araç sektöründe en önemli maliyeti akaryakıtın oluşturduğunun altını çizen Kınay, “Lojistik firmalarımızın ortalama araçlara sahiplik süreleri 4 yıldır ve bu süre zarfından bir araç 480 bin km yol yapmaktadır. Maliyetlerin yüzde 57’sini akaryakıt oluşturmaktadır. Personel gideri ise yüzde 25’dir. Aracın alış-satışı yüzde 5, üst yapı alış-satışı yüzde 4, bakım yüzde 3, kasko yüzde 3 ve diğer giderler de yüzde 3 olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimli personel ile eğitimsiz personel arasındaki yakıt sarfiyatı ise yüzde 20’dir. Ancak personelin eğitim alması tek başına yeterli değildir. Takibi yapılmadığı alınan eğitimler belli bir sonra unutulmaktadır. İşte bu noktada devreye Filobil giriyor. Filobil ile sürücü takip edildiğinin farkında ve aracı ona göre kullanıyor. Bu sayede de ciddi oranlarda yakıt tasarrufu elde ediliyor. 4 yılda 480 bin km yol kat eden bir çekicinin bu süre zarfında toplam akaryakıt tasarrufu 100 bin TL’dir. Bunu birde filo olarak düşündüğümüz ortaya çıkan kazançlar kça yüksektir” .

YENİLİKÇİ İŞ MODELLİ

Ford Otosan ile işbirliği yapmanın Vodafone Türkiye için ayrı bir önem arz ettiğini ifade eden İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Vodafone global olarak bugün, makineler arası iletişim teknolojileri alanındaki 20 yıllık global tecrübesi ile 44 ülkede hizmet veriyor. Biz de Vodafone İş Ortağım olarak global gücümüzden aldığımız destek ile M2M teknolojilerinin yenilikçi ve fark yaratan gücünü kurumların hizmetine seferber ediyor, operasyonel verimlilik elde etmelerini ve rekabette fark yaratarak öne geçmelerini sağlıyoruz. Bu çözümlerimiz ile şimdi Ford Otosan ile biraraya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Türkiye’nin öncü ticari araç üreticilerinden Ford Otosan, Vodafone’un makineler arası iletişim teknolojisinden yararlandı. Sağladığımız bu çözüm ile hem araçların kullanım bilgilerinin anlık takibini sağlayarak işletim giderlerini düşürdük hem de filo araçlarında yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu sağladık. Vodafone Türkiye olarak, mobil teknolojilerin, bu projede ğu gibi şirketlerin süreçlerine olan olumlu etkisini, göz önünde bulundurarak, dönüşüm ve değişim yaratan yenilikçi iş modelleri ve uygulamalar geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra projenin tanıtımını Ford Otosan Kamyon İş Birimi Pazarlama Müdür Yardımcısı Tufan Altuğ yaptı. Altuğ, “Filobil ile sürüş analizleri yapılacak. Bu sayede aracın arızası, kaza anı, hızı, yakıt sarfiyatı, sürücünün hataları gibi konular araçtaki cihazlar sayesinde kayıt altına alınacak ve Vodafone’un alt yapısıyla bu veriler anlık olarak bilgisayar ortamına aktarılacak” .

Yapılan konuşmaların ardından basın mensupları sistemlerin takılı ğu Ford Cargo 1845T çekicileri uzmanlar eşliğinde test ederek yakıt tasarruflarına bizzat şahit .