Otomotiv
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:56   Güncelleme : 13-11-2014 17:56

Otokar Çinli Foton ile kamyon pazarına girdi

Otobüs, treyler ve askeri araç pazarında 1963 yılından bu yana kendi tasarım ve teknolojisiyle üretim yapan Otokar, Çinli Foton firmasıyla lisans anlaşması yaparak kamyon pazarına girdi.

Otokar Çinli Foton ile kamyon pazarına girdi

Otobüs, treyler ve askeri araç pazarında 1963 yılından bu yana kendi tasarım ve teknolojisiyle üretim yapan Otokar, Çinli Foton firmasıyla lisans anlaşması yaparak kamyon pazarına girdi. 8,5 ton segmentinde 2 farklı ürün gurubuyla pazarda yerini alan Otokar’ın, Nisan ayı itibariyle satışlara başlayacağı bildirildi.

1996 yılında Çin’de kurulan Foton Motor Inc, 2010 yılında dünya ticari araç pazarında yerini aldı. Cummins ile Çin’de işbirliği yapan Foton’un, yıllık 400 bin adet motor üretimi yaptığı öğrenildi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, Murat Ulutaş ve Ali Rıza Alptekin ile Satış Müdürü Murat Tokatlı ve Pazarlama Müdürü Tarkan Burak’ın hazır bulunduğu basın toplantısında hafif kamyonu Atlas’ı tanıttı.

Konuşmasına şirketin 50 yıllık kilometre taşlarını anlatarak başlayan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, eskiden var kları ticari ürün gamında 8 ,5 ton ile büyümek istediklerini açıkladı. 4,5 yıllık bir çalışma sonucunda Atlas’ı pazara sunduklarını ifade eden Görgüç, “Otobüs sektöründe lideriz. Treyler sektöründe 2’inci büyük üreticiyiz. Askeri araç gurubunda dünya ligindeyiz. Hafif kamyonda da Atlas ile buradayız. Bulunduğumuz sektörde ya en iyiyiz, ya da en iyi 2’nciyiz. Atlas’da da bu başarıyı göstereceği. Mitoloji de Atlas, göğün taşıyıcısı, güç anlamına gelmektedir. Bizde Atlas ile 8,5 ton segmentine güçlü bir giriş yaptık” .

Otokar’ın niş ürünler ile niş pazarda büyüyerek Türkiye’yi temsil eden bir marka ğunu dile getiren Görgüç, ticari araçlarda büyüme hedeflerini gerçekleştirmek adına da hafif kamyon segmentine adım atarak ürün çeşitliliğini arttırdığını söyledi. Türkiye genelinde Otokar’ın 16 satış bayii ğunun altını çizen Görgüç, “78 noktada da servis hizmetimiz var. Dolayısıyla Atlas’ı tercih eden müşterilerimiz, hem alırken, hem de satış sonrası hizmetlerde büyük kazanımlar elde edecek. 8,5 ton da ortalama 7 bin araçlık pay var. 2013 yılında kamyonumuzun tanıtımını yapacağız ve 2014 yılından itibaren de bu pazarda önemli bir pay alacağız. Rakiplerimiz ile aramızda ciddi rekabet avantajımız var” diye konuştu.

Klimayı standart sunduklarının altını çizen Görgüç, şöyle devam etti: “Sınıfının tek tam kuru havalı fren sistemine sahip olan Atlas, emniyetli fren mesafesi ile sürücülerine güven veriyor. Uygun yatırım maliyeti, çevreci Euro 5 Cummins motor teknolojisi, SCR teknolojisi, ideal 6 ileri şanzıman teknolojisi, uygun bakım ve yedek parça giderleri ile Otokar Atlas, kullanıcılarına her daim kazanç vaad ediyor. Yüksek yol tutuş ve güvenli sürüş imkanı sağlayan araç, kliması, geniş, ferah ve kullanışlı kabini, şık iç tasarımı ve sürücülerin uzun yollarda konforlu bir şekilde dinlenmelerini sağlayan yatak sistemi ile de farklılık yaratıyor.”

Lisan anlaşması ile montaj üretimini yaptığınız Atlas’ta yerlilik oranı nedir” sorusuna Serdar Görgüç, “Rakiplerimiz ile aynıyız. Onlarda yerlilik oranı neyse, bizde de o” cevabını verdi.

8,5 ton azami yüklü ağırlığı ve 5.5 ton istiap haddi ile dikkat çeken Otokar Atlas’ın uzun ve kısa olmak üzere 2 farklı modeli bulunuyor. Kısa versiyonun azami uzunluğu 5900 mm, dingil mesafesi 3360 mm, şaşe uzunluğu 4230 mm, yüklüğü ağırlığı 8500 kg ve istihap haddi 5530 kg. Uzun versiyonun ise azami uzunluğu 6770 mm, dingil mesafesi 3800 mm, şaşe uzunluğu 5150 mm, yüklüğü ağırlığı 8500 kg ve istihap haddi 5400 kg.

Cummins Commonrail Turbo Intercooler Dizel Euro 5 motora sahip Atlas, 4 silindir, 3.760 cc motor hacmi, 156 BG motor gücü ve 500Nm/1200-1900 devir/dakikatork ile alanında en güçlü motor ve tork değerine sahip. 6 ileri, 1 geri şanzımana sahip araç, ABS fren sistemi, yardımcı fren ve havalı park freni ile de üst düzey bir güvenlik sunuyor.