Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:56   Güncelleme : 13-11-2014 17:56

Taşımacılığın gelişmesi için serbestleştirin

Ceva Lojistik, 2013 yılı içinde demiryolu taşımacılığına da girmeyi planlıyor.

Taşımacılığın gelişmesi için serbestleştirin

Ceva Lojistik, 2013 yılı içinde demiryolu taşımacılığına da girmeyi planlıyor. Ceva Türkiye Genel Müdürü Fuat Adoran, “Kombine taşımacılık, en ekonomik taşımacılık biçimidir. Sektörün büyümesi için demiryollarının serbestleşme yasasının bir an önce çıkarılması gerekiyor” .

2013 yılında yüzde 20 büyüme hedefleyen Ceva Lojistik, uluslararası karayolu nakliyesi dışında demiryolu taşımacılığını da gündemine aldı. Türkiye'de taşımacılığın yüzde 90'dan fazlasının karayolu ile yapıldığını ifade eden Ceva Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Fuat Adoran, sektörün gelişmesi için firmaların Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkeler genelinde entegrasyon sağlayarak global lojistik ağlarına dahil olması gerektiğini söyledi.

Fuat Adoran, “2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme ve yaklaşık 1.2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşma hedefi, tüm sektörlerde geniş yankı uyandırdığı gibi lojistik sektörünü de harekete geçirdi. Bu denli büyük ticaret hacmini omuzlayacak kapasiteye ulaşılması, Türkiye lojistik sektörünün en önemli önceliği haline geldi. Mevcut dış ticaret hacminin dört kat büyümesi anlamına gelen bu hedefle birlikte, lojistik potansiyelinin de artacağı ve 2023 yılında lojistik pazarının bugüne kıyasla üç kat büyüyeceği tahmin ediliyor. Büyüyen lojistik pazarında karayolu taşımacılığında İki buçuk kat, demiryolu ve denizyolu taşımacılığında ise dört kat artış bekleniyor” .

KOMBİNE İÇİN GEREKLİ

Denizyolu, karayolu ve havayoluyla bağlantılı taşıma modlarının gelişmesi gerektirdiğini hatırlatan Adoran, liman ve demiryolu bağlantılarının şart ğunu ifade etti. Demiryollarının serbestleştirilme sürecinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında son derece önemli ve stratejik bir konu ğunu vurgulayan Adoran, demiryollarının tam rekabet koşullarına uygun bir şekilde serbestleştirilmesi gerektiğini savundu.

“Serbestleştirme yasası bir an önce çıkartılmalı” diyen Adoran, uygulamada yaşanacak geçiş süreci, kamu ile özel sektör kuruluşlarının rekabetini, eşitlik ilkelerini ihlal etmeden düzenlenmesinin altını çizdi. Adoran, şöyle devam etti: “Serbestleştirme yasası ve mevzuatı öngörülebilirlik unsuru çerçevesinde hazırlanmalı. Yani yasal düzenlemelerin neler olacağı, altyapı yatırımlarının ne ve nasıl yapılacağı gibi önemli konuların çerçevesi açık şekilde çizilmeli. TCDD'nin veya yerine kurulacak kurumun, serbest rekabet ortamına uygun, ekonomik kural ve ilkelerin hakim ğu bir yapıda olması sağlanmalı. Yasa ve ilgili mevzuat, bir işletmecinin piyasaya hakim duruma gelmesinin önüne geçilmesi ilkesiyle oluşturulmalı. Serbestleştirme sürecindeki tüm sertifikasyon ve lisanslama işlemlerinin, yetkin ve bağımsız kuruluşlarca yapılması sağlanmalı. Demiryolu altyapı yatırımları ile sanayi gelişim planlarının uyumluluğu gözetilmeli. Organize sanayi bölgeleri, limanlar, serbest bölge planlamaları ile demiryolu altyapı yatıranları birbirine paralel yürütülmeli. Lojistik akışı yavaşlatan veya kesintiye uğratan gümrük uygulamaları, terminallere ve ara nakliyelere ilişkin düzenlemeler, teminatlar gibi konular günlük operasyonel sorun olmaktan çıkarılarak, serbestleştirmeyle birlikte ilgili mevzuatlarla paralel bir şekilde düzenlenmeli.”