Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:57   Güncelleme : 13-11-2014 17:57

Çağdaş lojistik merkezi...

Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü yeni tesislerinin (Lojistik Merkezi) temeli törenle atıldı.

Çağdaş lojistik merkezi...

Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü yeni tesislerinin (Lojistik Merkezi) temeli törenle atıldı. Bakan Yazıcı, “Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir” .

Toplam 220 bin m2’lik alana kurulacak olan tesis, 65 bin m2’lik kapalı alana sahip olacak. 2014 Mart ayında lanması planlanan tesiste, ihracat ve ithalat için ayrı bir bölüm oluşturulacak, ayrıca x-ray araç ve kargo tarama sistemleri, plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kameralar ile elektronik kantarlar olacak. İlave olarak depolama alanları, ofisler; restoran, banka ve sigortacılık gibi hizmetler de yer alacak. Gümrük 154 milyon liraya mal olacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Büyükçekmece Çatalca’da inşa edilen Halkalı Gümrük Müdürlüğü yeni tesislerinin (Lojistik Merkezi) temeli atıldı. Törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve GTİ Başkanı Arif Parmaksız ile çok sayıda davetli katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Halkalı Gümrüğü’nün Türkiye ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştirdiğini belirterek, gümrüğün taşınmasından sonra bu oranın daha da artacağını söyledi. Halkalı Gümrüğü’nün 30 yıldır faaliyette ğunu hatırlatan Yazıcı, yoğunluktan dolayı sıkıntılar yaşandığını da sözlerine ekledi. Yeni tesisin açılmasının ardından Halkalı Gümrüğü’nün kapatılacağını dile getiren Bakan Yazıcı, “Büyükçekmece’ye naklin ardından trenle yapılan taşımalara da cevap verecek. Yani gar gümrük müdürlüğü görevi görecek. Büyükçekmece’nin önemli artıları var. Bir defa hizmet alanları, hizmet verenler ile aynı ortamda toplayacak. Kümelenmeye bağlı olarak ithalatçı ve ihracatçıları hizmetlerden daha kolay ve daha rahat faydalandıracak. Dış ticaret maliyetlerini indirecek. Şehir trafiğini aksatmayacak” diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Halkalı Gümrüğü’nün dış ticarette önemli yeri bulunduğunu, her gün 700 TIR’ın giriş yaptığını ve Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 10’luk bölümünü gerçekleştirdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Burası, çekilmez bir hal aldı. Bakın her gün 5 kilometre trafik söz konusu. Durumu gördük, TOBB olarak harekete geçtik. 2023 hedeflerinin altyapısını güçlendirmek için gümrüğü taşımaya koyulduk. YİD modeli ile yapılacak tesis, 220 bin metrekare alanda hizmet verecek. 2023 hedeflerini yakalama adına alanın bir o kadar daha da büyütülmesi talimatını Bakan Hayati Yazıcı verdi” .

Aralarında Kapıkule, İpsala ve Sarp’ın da bulunduğu 7 gümrüğün modernizasyonu için TOBB olarak 300 milyon lira yatırım yaptıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Modernizasyondan dolayı her sene 234 milyon lira vergi olarak devletin cebine girdi. Özel sektör 410 milyon lira gelir elde etti. Gelinen aşamada buralardan bir senede 14 milyon yolcu, 2,5 milyon TIR, 5,5 milyon taşıt geçiyor” diye konuştu.