Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:58   Güncelleme : 13-11-2014 17:58

Çözüm üretmek istiyor muyuz yoksa sorunun bir parçası mıyız?

Türkiye'nin en büyük iç gümrüğü olan TCDD Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde keyfi uygulamalar, TIR şoförlerini ve firma yetkililerini çileden çıkartıyor.

Çözüm üretmek istiyor muyuz yoksa sorunun bir parçası mıyız?

Türkiye'nin en büyük iç gümrüğü olan TCDD Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde keyfi uygulamalar, TIR şoförlerini ve firma yetkililerini çileden çıkartıyor. 08 Kasım 2013 tarihinde TCDD memurlarının saat 21:30'de işlemleri durdurup, kapıyı kapatması şoförlerin isyanına neden . 300'ün üzerinde araç Gümrüklü sahaya giriş yapamadı.

Normalde 2-3 yoldan gümrük sırasına giren araçlar, güvenlik güçlerinin kararı ile tek sıraya düşürüldü ve işler içinden daha da çıkamayacak bir hal aldı. İşin en ilginç yanı gümrük memurları, gümrükte iken kapının kapatılması… Buna yalnız şoförler değil, gümrük memurları ve mükelleflerde bir anlam veremedi.

Başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve diğer bürokratların taşımacılık sektörü adına cansiperane çalışmaları sektörde sevinçle karşılanırken, gümrükteki TCDD memurlarının keyfi uygulamaları hem taşımacı hem de ihracatçı firmaların ciddi kayıplarla karşı karşıya gelmesine neden oluyor. TIR sürücüleri ve gümrükte işlem yapan firma yetkilileri, memurların bu tür uygulamalarının ilk olmadığını iddia etti.

Memurun keyfi uygulaması, sahada bulunan lojistik firma yetkilileri tarafından TCDD işletme Müdürlüğüne telefonla bildirildiği ve müdürün sorunu derhal çözüme kavuşturacağını söylediği öğrenildi. Öte yandan işletme müdürünün memuru aradığı ve memurun da müdürüne resti çekerek işlemlere devam etmeyeceğini söylediği gelen iddialar arasında.

TÜRKİYE KAYBEDİYOR

Halkalı gümrük sahasında bulunan lojistik firma yetkilisi, isyanını şöyle dile getirdi: "İstanbul Halkalı Gümrüğü'nde nakliyeciler olarak TIR'larımız km.lerce kuyruk oluşturup, gümrüklü sahaya girmesini bekliyor. Gümrüklü sahanın işletmecisi olan TCDD hiç bir iş yapmadığı gibi TIR'ları saha içindeki trafik yönlendirmeleri de Gümrük memurları, mükellef ve şoförler tarafından yapılmakta.. Dolayısıyla bizim TIR'larımız sıra ve aşırı yoğunluk sebebiyle içeri giremeyince, ihracat malları gecikiyor ihracatçılar alıcılardan gelen şikâyetlerle karşı karşıya kalıyor. Sipariş iptalleri yaşıyor. Taşımacılar ise hem gönderici hem alıcı arasında kalıyor. Kendi mağduriyeti yetmezmiş gibi TCDD Memurların keyfi uygulamasıyla ihracatımız geciktirilmek sureti ile engelleniyor.”

HİZMET YOK, HİZMET!

Sırada bekleyen TIR şoförleri ise, "Güneşli ve İkitelli'ye kadar TIR kuyrukları oluşuyor. Biz şoförlerde insanız. Karşılaştığımız eziyetler ve bu yorgunlukla nasıl yurt dışına gideceğiz. Zaten hiçbir şeyimizle ilgilenilmiyor. Burada sadece memurun insafına kalınmış. Halkalı Gümrüğü'nün yılda 40-50 milyar dolarlık işlem hacmi var ama hiçbir hizmet yok. İvedi bir şekilde Ulaştırma Bakanı ve Gümrük Bakanı buraya el atmalı ve gümrükteki bu deli dumrulların hadlerini bildirmelidir. Asli görevleri olan işlerini hatırlatmalı. Kafaları estiği kapıyı açıp, kapatmamalı. Olan biz şoförlere ve Türkiye ekonomisine oluyor" diye serzenişte bulundu.

30 TL NEYİN ÜCRETİ?

Alınan 30 TL’lik ücretleri de eleştiren firma yetkilileri söyle konuştu: “Araçlarımızın gümrüğe girişi çıkışı için öğimiz 30 TL ücret ile günde 1000 adet TIR giriş çıkış yapıyor ise 30.000 TL bir kısmı bu sahanın düzenlenmesinde veya bizlere daha iyi hizmet üretmek için dönmesi gerekmektedir diye düşünüyoruz. Örneğin özelikle ihracatın yoğun ğu Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri 2-3 memur trafiği yönlendiremez mi? Kısacası ihracatçının da taşımacının da çilesi daha sınır kapılarına varmadan maalesef iç gümrük kuyruklarında başlıyor. Milyarlarca dolarlık kayıplara sebep olan özellikle her hafta sonu yaşanan bu kaosun olumsuz etkilerini minimize etmek için ufak dokunuşlar ve saat 21.30 da Cuma günü TCDD kapısını kapatmayacak basiretli memurlar gerekiyor. Her sorun çözülür, yeter ki çözmek isteyin!.”

Ulaşım Gazetesi
Özel Haber