Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:59   Güncelleme : 13-11-2014 17:59

Etis Lojistik’ten yeşil adım

Araçlarını yüzde 50 daha az karbonmonoksit salgılayan CNG sistemine dönüştürmeyi hedefleyen Etis, 2011 model MAN çekinin dönüşümünü yüzde 100 başarıyla gerçekleştirdi.

Etis Lojistik’ten yeşil adım

Araçlarını yüzde 50 daha az karbonmonoksit salgılayan CNG sistemine dönüştürmeyi hedefleyen Etis, 2011 model MAN çekinin dönüşümünü yüzde 100 başarıyla gerçekleştirdi. Etis, doğrudan CNG’li üretilen Iveco çekicileri de filosuna dahil etmek için firmayla görüşmelere başladı.

Etis Lojistik, filosundaki özmal araçlarını çevre dostu CNG’li motorlara çeviriyor. Etis, operasyonel gücünü şimdi çevre ve atmosfer dostu yeşil adımla takviye ediyor. Özmal filosundaki 50’ye yakın çekici bulunduran Etis, gerek piyasa kiralamaları gerekse özmal filosuyla karayolunda yarattığı yüksek trafiğin çevreye, doğaya ve insana olan olumsuz etkilerini azaltmak için önemli bir adım attı.

Dönüşümle değerlendirme yapan Etis Lojistik Genel Müdürü Erdal Kılıç, “Geçen ay dönüşümünü yaptığımız ve bir haftalık detaylı bir montaj ve test sürecinden geçen 2011 model Man çekicimiz yüzde 100 başarı elde etti” . Dönüşümle birlikte çekici aracın sadece CNG ile çalışabileceğini söyleyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “CNG motorunun testlerde ölçülen karbonmonoksit (CO) oranı, mazotlu araçlara göre yaklaşık yüzde 50 oranında düşük seyretti. Mazotlu bir aracın ortalama karbon emisyonu hacimsel olarak yüzde 0.12 iken dönüşüm sonrası CNG’li motorda bu yaklaşık yüzde 0.06’lara kadar düşüyor. Bu düşüşte günde 300 km yol yapan bir ticari araç için ayda yaklaşık 3 Kg karbonmonoksit (CO)’in atmosfere salınmaması anlamına geliyor.”

YAKITTAN TASARRUF

CNG Dönüşümü yapılan araçlarda önemli avantajlardan birinin de karbon emisyonunu azaltan total yakıt tüketim oranı ğuna dikkat çeken Erdal Kılıç, CNG motorlarının yol koşulları performans ve sürüş etkisine göre yüzde 30 ortalama yakıt tasarrufu ile filo yönetimindeki yakıt harcamalarında tasarruf sağladığını ifade etti. Kılıç, “Etis’in dönüşüm yaptığı TGS 19.400 tipi 40 tonluk Man çekicisi dışında doğrudan CNG’li araç üreten Iveco ile de filo yenilemeyle ilgili temasları sürüyor. Yeni nesil CNG motorlar sessiz çalışması ve düşük emisyon değerleri ile atmosfer ve ozon dostu yakıt kullanan motorlar olarak biliniyor” diye konuştu.

YEŞİL YATIRIMDA ÖNCÜ

Lojistik faaliyetlerini yönetirken çevre bilincinin gelişmesine de önem verdiklerini belirten Etis Lojistik Genel Müdürü Kılıç, bu doğrultuda CNG teknolojisini önemsediklerini ve yakından takip ettiklerini ifade etti. Kılıç, “Uygulama teknolojilerinin yaygın olmaması ve gerekli uzmanlığın bulunamamasına rağmen CNG dönüşümü konusunda öncü rol oynamakta kararlıyız. Servis sağlayıcılar ve CNG istasyonlarının hızla artabilmesi için buradaki kararlılığımızın önemli ğuna inanıyoruz. Türkiye gibi enerji ithalatçısı olan ülkelerde, hepimiz düşük yakıt sarfiyatlı ve teknolojileri takip etmeliyiz. Böylece hem tasarruf sağlayarak hem de çevreyi koruyarak bütün paydaşlarımızı memnun edebiliriz” diye konuştu.