Uluslararası ve Anadolu Trakya Otobüsçüler Derneği’nin (UATOD) 1970 yılında kurulmasından sonra verilmeye başlayan geleneksel iftar yemeklerinin 45’incisi TOFED ev sahipliğinde Bayrampaşa Titanic Business Hotel verildi.
TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan’ın ev sahipliğini yaptığı davete Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, TOFED Kurucu Başkanı Galip Öztürk, TTDER Başkan vekili Mehmet Öksüz ve 1000’in üzerinde otobüs sektör mensubu katıldı.
Mercedes-Benz Türk ve Anadolu Isuzu'nun sponsorluğunu üstlendiği iftar davetine üretici firmalardan ise Temsa Global, Otokar, Isuzu, Man ve Mercedes-Benz Türk'ün pazarlama ve satış temcileri katıldı. TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, davetliler ile tek tek ilgilenerek en güzel şekilde misafirperverliğini sergiledi. İftar öncesi birbirinden güzel ilahi ve kasidelerle davetlilere manevi duygularla dolu anlar yaşatıldı.
BİRLİK VE BERABERLİK
Otobüs sektörünün tek vücut olması gerektiğinin altını çizen TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, birlik ve beraberliğin önemine değindi. Erdoğan, "Bolluk ve bereket ayı olan Ramazan'da hepimizin bir arada ğu için büyük bir mutluluk duyuyorum. Karayolu yolcu taşımacılığı zor bir süreçten geçiyor. Özel otomobil sayısının artması, uçak seferlerinin neredeyse bütün illere başlamış olması ve yakında başlayacak olan Ankara-İstanbul hızlı tren seferleri bizim daha dikkatli, kurumsal, birlik ve beraberlik içerisinde olmamızı gerektiriyor. Tren bilet fiyatlarının gerçek maliyetlerinde olması, sektörümüzü az etkileyecektir. Bizim hükümetimizden beklentimiz, taşıma modları arasında adil davranmasıdır. Biz ülkemize inanıyor ve güveniyoruz" .
FEDERASYON ENFLASYONU
TOFED Kurucu Başkanı ve Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk ise kurumsallığın önemine değindi. Sektörde dernek ve federasyon enflasyonu yaşanmaya başladığını dile getiren Öztürk, bu tür oluşumların otobüs camiasına zarar verdiğini ifade etti. TOFED'in yasayla 'Türkiye' ismini aldığını hatırlatan Öztürk, 80'in üzerinde faal dernek ile güçlenerek büyüdüğünü aktardı. Türkiye'de otobüsçülük tarihinin 1930'lu yıllarda başladığını dile getiren Öztürk, sektörün 1970'li yıllarda dernekleştiğini ve bugün TOFED ile tüm Türkiye'yi kucaklayan bir yapı oluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye'nin artık dünyaya otobüs rol model ihraç etmeye başladığının altını çizen Galip Öztürk, "Bakanlığımızın da desteğini alarak IPRU'yu kurduk ve dünyaya açılıyoruz" .
HESAP KİTAP BİLMEYEN GİDER
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı firma temsilcilerine kurumsallaşın çağrısı yapan Öztürk, şöyle devam etti: "Uçak biletleri ucuzladığında yine sektörümüzden çığırtkanlık yapmaya başlayanlar vardı 'öldük, bittik, uçaklar bizim yolcumuzu aldı' diye!.. Oysa ki firmasını kurumsallaştıran, çığırtkanlık yapmayan meslektaşlarım bugün firmasını büyüterek faaliyetlerine devam etmektedir. Hesabını-kitabını bilmeyen, sabah aldığı ekmeği deftere yazmayan bakkal misali hesap yapıp, rekabetin fiyatta olacağını düşünüp bilet fiyatlarını aşağı çekenler de batıp gitti. Uçakta olacak, tren de olacak, otobüste olacak!.. Önemli olan hepsinin bir uyum içinde çalışmasıdır. İstanbul'dan Van'a taşımacılık yapmayalım demiyorum ama illa yapacaksak da 10 otobüs yerine 3 otobüs kaldırmalıyız ki verimliliği sağlayalım. Onun için uçağın etkilenmediği gibi hızlı trende etkilemeyecek. Biz yeter ki kurumsal kimliklerimizle yolumuza devam edelim."
Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen ve Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner'de birer konuşma yaptı. Bölge Müdürü Demirdelen, taşıma kanunu ile karayolu altyapısında yapılan projeler hakkında bilgi verirken, Belediye Başkanı Aydıner'de otobüsçüye teşekkür etti.