Güncel Haber
Giriş Tarihi : 16-03-2015 14:13   Güncelleme : 06-09-2019 20:29

Gürbulak ve leylekler

Türkiye sınır kapısı Gürbulak ve İran sınır kapısı Bazergan da son zamanlarda yaşanan/ yaşatılan sorunlardan dolayı tam kapasite ile çalışamaması nedeniyle km'lerce uzayan TIR kuyrukları Dış Ticaretimizi ve Taşımacılık sektörümüzü olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Gürbulak ve leylekler

13.03.2015 Cuma Günü UND Yönetim kurulu üyesi Erdal İlhan, UND Gürbulak A.Ş Genel Müdürü Nusret Alemdaroğlu, UND Gürbulak A.Ş Danışmanı Nejat Yardımcı ile birlikte ilk olarak Gürbulak Sınır Kapısı'nın bağlı bulunduğu ve yeni atanan Ağrı Valimiz Sayın Musa Işın'ı makamında ziyaret ederek sınır kapısındaki son durum ve alınabilecek tedbirler üzerine karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk.

 

Sayın Valimize Gürbulak Sınır Kapısı'na 2,5 km mesafede araçların sırada olumsuz koşullarda beklemelerini önleyecek 600 araç kapasiteli şuanda araç girişine uygun olmayan park alanı ile ilgili önerilerimizi de ilettik. Sayın Valimiz Musa Işın'a göstermiş ğu ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ederiz. Gürbulak Sınır Kapısı'na geldiğimiz Cuma günü Saat 17.00 de araç kuyruğunun 14 km ğunu, fakat ara boşluklar ile ortalama 11.5 km lik çift sıra bekleme ğunu gözlemledik.

 
 

Bizim ziyaretimizden bir gün önce 12.03.2015 saat 10.00 da İran Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhteşemi ve beraberindeki heyet Gürbulak Sınır Kapımızı ziyaretinde yaşanan sıkıntıları, sorunları yerinde tespit edip, o sırada 17 km olan TIR kuyruğunu sonuna kadar gidip, Türk ve İranlı sürücülerin sıkıntının İran sınır kapısının düşük kapasite ile çalışmasından kaynaklandığını ifade ettiklerini, bu durumun sürdürülemez ğunu, gördükleri manzaranın her iki dost ülkeye de yakışmadığını biran önce çözülmesi gerektiğini, sebebi ne olursa olsun çözülebileceğini belirtmişler.

 
 

İran Bakan yardımcısı ziyareti öncesi günlük ortalama 350-400 araçlara kadar düşen araç çıkışları, 12.03.2015 Perşembe-08.00-13.03.2015 Cuma 08.00 arası 538 araca - 13.03.2015 Cuma 08.00-14.03.2015 Cumartesi de 574 araç çıkışı ğu memnuniyetle görülmüştür. İran İletişim ve Bilgi Teknoloji Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyetin Gürbulak Sınır Kapımızı ziyareti ile ilgili UND'nin web sayfasında yaptığı duyuru sosyal medyadaki sayfamızda paylaşıldı. Cuma günü akşamı Gürbulak Sınır Kapımız Gümrük Müdürü Sayın Mesut Koç ile birlikte İran sınır kapısı müdürüne ziyaretimizde yaptığımız görüşmede günlük çıkış sayılarının bu şekilde devamı ile en kısa sürede kuyrukların kalmayacağı, hafta sonu ihraç yüklemelerinin arttığı bu nedenle Cumartesi'nden itibaren yeni araçların kuyruğa ekleneceği ayrıca belirtilerek çalışmaların hiç kesintisiz artarak sürmesi gerektiği görüşü paylaşılmıştır. Sürücülerin belirttikleri sıkıntıların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edilmiştir.

 

Sürücülerimiz tarafından Tek pompa olarak dile getirilen Akaryakıt istasyonun tek pompa, fakat çift taraflı 2 pompa olarak hizmet verdiği ve kesinlikle çıkışlara engel olmadığı aksine İran tarafının yavaş araç almasından dolayı (yalnız Transit çıkış yapan ihraç yüklü araçlara akaryakıt verildiğinden günlük ortalama 80-85 araç) yakıt alacak araçların pompa ya yanaşamadığı bu nedenle satışların da durduğu belirtilmiş ve sahada bulunan sürücülerimiz tarafından da teyid edilmiştir. UND Gürbulak işletmesi ilerde artacak/artabilecek çıkışları da öngörerek akaryakıt istasyonunun kapasitesini artırma çalışmalarına başlamıştır.

 

Cumartesi günü Iğdır da caminin üstünde yuva kurmuş ve Iğdır da yol boyunca bir çok direğin üstünde tekli ve çiftli gördüğümüz Leylekler ve yuvalarına şahit k. Doğa'nın güzelliklerinden ve Bahar'ın ilk habercileri Leyleklerin havadaki serbest geçişlerinin tüm sınır kapılarımızda da yaşanması dileğiyle çok zor, meşakkatli koşullarda hizmet veren başta sürücülerimiz olmak üzere tüm sektör firma ve çalışanlarına kolaylıklar dilerim. Saygı ve Sevgilerimle.

Ertuğrul Tarhan

Kaynak: Lojistik ve Taşımacılık Partisi (LTP)